KMÜ’de Püskürtmeli Kurutucu Çalistayi Yapildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Gida Mühendisligi Bölümü ve Anamed & Analitik Grubu isbirligiyle ‘Püskürtmeli Kurutucu Çalistayi’ düzenlendi. Çalistaya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi ve Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin, Gida Mühendisligi Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Yalçin Coskuner, Karaman’da faaliyet gösteren sanayi kuruluslarinin temsilcileri ve çesitli üniversitelerden akademisyenler katildi.

KMÜ’de Püskürtmeli Kurutucu Çalistayi Yapildi

“Fakültemize yapilan yatirimlarin meyvelerini topluyoruz”
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen çalistayin açilis konusmasini yapan Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim, KMÜ’nün yeni kurulmus olmasina ragmen iddiali bir üniversite oldugunu belirterek, “Elimizdeki imkânlar dâhilinde yapabildigimizin en iyisini yapip ismimizi Türkiye’de ve daha sonra dünyada duyurmak istiyoruz. Mühendislik Fakültesi hayati bir öneme sahip ve üniversitemizin en önemli fakültelerinden biri olma özelligiyle dikkat çekiyor. Yörenin sanayi altyapisi düsünüldügünde ise Gida Mühendisligi Bölümü de fakültemiz içerisinde en gözde bölümlerimizden biri haline geliyor.” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Mühendislik Fakültesi bünyesinde yapilmis olan çalismalara da deginerek söyle konustu: “Hocalarimizin yapmis oldugu SANTEZ, TÜBITAK, Bilimsel Arastirmalar gibi projeler bizim fakültemize yapmis oldugumuz yatirimlarin meyvelerini topladigimiz anlamina geliyor. Bu meyveler sayesinde üniversitemiz, en girisimci ve yenilikçi üniversiteler arasinda üç yildir ilk elli içerisinde yer aliyor. Ayni zamanda üniversite ve sanayi isbirligi amaciyla yapilan çalismalarimiz var. Bu çalismalar neticesinde güzel projeler ortaya çikariyoruz. Bu projelerin bundan sonra da artarak devam edecegini umuyorum. Çalistayin katilimcilar için faydali geçmesini diliyor, çalistayin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.”
“Dinamik bir akademik kadroya ve donanimli laboratuvarlara sahibiz”
Açilis konusmasinin ardindan Gida Mühendisligi Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Yalçin Coskuner Gida Mühendisligi Bölümü hakkinda sunum yapti. Bölümün egitim ögretim olanaklari ve fiziki altyapisi ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Coskuner, “Bir gida kenti olan Karaman’da kurulu olan bölümümüz oldukça donanimli laboratuvarlara sahip. Bunun yani sira dinamik bir ögretim elemani kadrosu ile bölümümüzde gida teknolojileri üzerine gelistirilen pek çok projeye de imza atiyoruz.” diye konustu.
“Püskürtmeli kurutucunun tarihi 19. yüzyila kadar uzaniyor”
Yrd. Doç. Dr. Yalçin Coskuner’in ardindan ise Arastirma Görevlisi Fuat Gökmen püskürtmeli kurutucunun kullanim alanlariyla ilgili sunum yapti. 19. yüzyilin son çeyreginden itibaren püskürtmeli kurutma yönteminin kullanildigina dikkat çeken Gökmen, püskürtme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi. Slaytlar esliginde püskürtmeli kurutmanin yapilis asamalarindan bahseden Fuat Gökmen, püskürtmeli kurutucu yöntemi ile isiya duyarli ürünlerin kurutulmasinin yani sira oksidasyonu engelleyen kontrollü atmosfer ortaminda da kurutma yapilabildigini ifade etti.
Yöntemin avantaj ve dezavantajlarini anlatan Ars. Gör. Fuat Gökmen, yöntemin kullanim alanlarindan bahsederek, “Püskürtmeli kurutucu yöntemi gida alaninda süt tozu, kahve, meyve suyu, hazir çorba, balik ürünleri gibi ürünlerin üretiminde kullanilabiliyor. Bunun yani sira kimya alaninda da sabun, deterjan, boya, kauçuk ve sentetik lateks gibi malzemelerin üretim asamasinda yaygin bir kullanim alanina sahip.” dedi.
“Gida sektöründen üniversitelere kadar pek çok alanda hizmet veriyoruz”
Son olarak da Anamed & Analitik Grubu’ndan Nejla Kiliç Arslaner firma hakkinda sunum yaparak firmanin çalisma alani ile ilgili bilgi verdi. Nejla Kiliç Arslaner gida sektörü, ilaç, kimya, canli bilimleri, medikal, üniversiteler, arastirma merkezleri olmak üzere pek çok kurum ve kurulusla ortak çalismalar yaptiklarini söyledi.
Nejla Kiliç Arslaner’in konusmasinin ardindan Gida Mühendisligi laboratuvarlari katilimcilara tanitildi. Laboratuvar ortaminda püskürtmeli kurutucu ile kök boya uygulamasinin gösterildigi çalistayda ayrica püskürtmeli kurutulmus kök boyalarla yapilan geleneksel ebru sanatinin örnekleri sergilenirken katilimcilara ebru yapma imkâni sunuldu.
Sunumlar ve uygulamali anlatimlarin ardindan katilimcilara sertifika takdim edilmesiyle çalistay sona erdi. (Haber Merkezi)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284