MEB`den Diyabetli Ögrenciler Için Genelge

Milli Egitim Bakanligi diyabetli ögrenciler için genelge yayimladi.

MEB`den Diyabetli Ögrenciler Için Genelge

Okul çaginda 20 bin diyabetli ögrencinin bulundugunu belirten bakanlik, okul müdürlüklerine uyulmasi gereken 11 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede, diyabetli ögrencilerin sinifta ara ögün almalarina izin verilmesi, sinavlarda kan sekeri ölçüm aleti bulundurmalarinin serbest olmasi istendi. 
Milli Egitim Bakanligi Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü, diyabetli ögrencilerin kan sekerlerinin takibi ve insülin tedavisi konusunda genelge yayimladi. Türkiye'de okul çaginda 20 bin diyabetli çocugun bulundugu belirtilen genelgede Tip 1 Diyabet'in daha çok çocuklarda görüldügü, hastalikta kan sekerinin yakin takip edilerek insülin tedavisinin önemine vurgu yapildi. Kan sekeri düsüklügünün diyabetli çocuklar için acil bir durum oldugu kaydedilen genelgede, gerekli müdahale yapilmadiginda çocuklarin seker komasina girebilecegi hatirlatildi.
Tüm okul müdürlüklerine gönderilen genelge kapsaminda uyulmasi gereken 11 madde siralandi. Diyabetli çocukta kan sekeri düsme belirtilerinin görülmesi halinde acilen en yakin saglik merkezine ulastirilmasi gerektigi ifade edilen genelge de, “Tüm okul personelinin, okul idaresi araciligiyla diyabet hastaligi belirtileri ve acil durumlarda nasil davranilmasi konusunda egitim almalari saglanacak. Ögretmenlerin çocuklarin çok su içmesini, ders sirasinda sik tuvalete gitmesini, kilo kaybini, okul performansinda beklenmeyen düsüs ve izah edilemeyen bitkinlik gibi bulgulari fark etmesi halinde çocugun diyabet olabilecegi konusunda aileleri uyarmasi gerekiyor.
Acil durumlarda diyabet çocugun ailesi ve hekimine ait iletisim bilgilerinin ilgili müdür yardimcisi, ögretmen ve servis soförlerinde bulunmasi saglanacak. Acil durumlarda bir taraftan aileye ulasilirken, diger taraftan da 112 acil servise haber verilerek çocugun en yakin saglik merkezine ulastirilacak. Okul öncesi egitim, temel egitim ve ortaögretim çaginda hekim tarafindan Tip 1 diyabet tanisi konulan çocuklara taburcu olurken ögretmenlerine ulastirilmak üzere bir mektup verilmekte. Bu mektubu alan ögretmen okul idaresi, diyabetli çocugun ailesi ve hekimle isbirligi içinde okuldaki bakimini desteklemeli." denildi.
OKULLARDA KAN SEKERI ÖLÇÜM ODASI AÇILACAK
Diyabet tedavisinde, diyabetli çocuklarda beslenmenin önemi nedeniyle ara ögün almalari konusunda siniflarinda ara ögün almalarin izin verilecek. Yatili ve pansiyonlu okullarda ders programi aksatilmadan 3 ana, 3 ara ögün seklinde beslenmelerini saglayacak ortam hazirlanacak. Diyabetli çocuklarin okul yasamlarinda desteklenmesi amaciyla okullarda kan sekeri ölçümüne ve insülinin yapilmasina yardimci olunacak. Mümkünse okullarda bunun için uygun mekanlar olusturulacak. Diyabetli çocugun izni alinarak hastaligi ile ilgili diger ögrenciler bilgilendirilecek. Diyabetli çocuklarin arkadaslarinin katildigi aktivitelere özellikle beden egitimi dersleri, okul gezileri, spor müsabakalari ve törenlere katilimi saglanacak.
Uzun süreli sinavlar sirasinda Tip 1 Diyabet hastasi oldugun gösterir raporu olan ögrenciler sinav salonuna girerken yanlarinda kan sekeri ölçüm aleti ve meyve suyu, kesme seker bulundurabilecek. Sinav sirasinda insülin yapilmasina izin verilecek, sinav görevlilerince kendini kötü hissettigini söyleyen ögrenciye yardimci olunacak. Diyabetli ögrencilerin yasam boyunca sagliklarinin korunmasi ve kendilerini güvende hissetmeleri için okulda gerekli tedbirlerin alinmasina yönelik olarak idareciler, ögretmenler, veliler ve servis soförlerinin yakin isbirliginde olmasi saglanacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284