Noter Ücretleri Zamlandi!

2013 yili noterlik ücret tarifeleri belirlendi. Yeni tarifeye göre, noterlik ücretleri yüzde 6 oraninda zamlandi.

Noter Ücretleri Zamlandi!

Adalet Bakanligi Hukuk Isleri Genel Müdürlügünün konuya iliskin ilani Resmi Gazetenin bugünkü sayisinda yayimlandi. Bugünden itibaren uygulanacak tarifelere göre, noterler, yaptiklari islemlerden Harçlar Kanununa göre aldiklari harçlarin yüzde 30'u oraninda noter ücreti alacak. Bu ücret, bir noterlik isleminde 2 lira 50 kurustan az olmayacak. 2012 yilinda bu tutar 2 lira 35 kurus olarak uygulaniyordu. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarinda yarim kurusun altindaki degerler dikkate alinmayacak. Noterler, yaptiklari vasiyetname ve vakif senedi düzenlemesinden yüzde 10,5 artisla 113 lira 39 kurus düzenleme ücreti alacak. Daha önce bu tutar 106 lira 47 kurus idi. Bu islemlerden vazgeçme veya bunlarin feshi, iptali ve degistirilmesi yukarida belirtilen ücretin üçte biri oraninda ücrete tabi olacak. Düzenleme ücreti alinmasi gereken bir islemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alinacak. Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdiklari kagitlarin dairede kalan nüshasi ile is sahibine verilen asil ve örneklerinin her sayfasindan 3 lira 40 kurus yazi ücreti alacak. Kagitlarin örneklerinin is sahibinin istek ve onayi üzerine, noterlik dairesinde fotokopi yoluyla çikartilmasi halinde, bu örneklerin her sayfasi da ayni ücrete tabi olacak. Özel kanunlarinda harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan islemleri noter yazdigi takdirde, yazi ücreti alinacak. Taniklik ve onama serhlerinden yazi ücreti alinmayacak
-ÇEVIRTILEN HER SAYFAYA 28 LIRA 39 KURUS ÇEVIRME ÜCRETI ALINACAK-
1512 sayili Noterlik Kanununun ilgili hükmü uyarinca, noter tarafindan bir dilden diger dile, bir yazidan diger yaziya çevrilen veya çevirtilen kagitlarin her sayfasindan 28 lira 39 kurus çevirme ücreti alinacak. Bir dilden diger dile veya bir yazidan diger yaziya çevrilen veya çevirtilen kagitlarin 10 veya daha az satiri içeren sayfalarindan ücretin yarisi kadar ücret alinacak. Disarida yazilip onama veya teblig için noterlige getirilen kagitlarin karsilastirilmasindan (Asillar hariç) sayfa basina 3 lira 40 kurus ücret alinacak. Özel kanunlarinda harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan islemlerden de bu ücret aynen alinacak. Kanun uyarinca tescili gereken islemlere ait kagitlardan, islem basina maktu olarak 1 lira 7 kurus tescil ücreti alinacak. Noterler, saklayacaklari emanetler için (emanet ister esya, isterse kiymetli evrak olsun) maktu olarak yillik 7 lira 93 kurus ücret alacak. Tutanakta yazili emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti alinacak. Emanetlerin saklanmasi ayrica gideri gerektirmekte ise noter, alacagi ücretten baska, bu sebeple yapacagi gerçek gideri de ilgilisinden alacak. Emanetler birden fazla kisilere ait ise, emanetlerin miktarina ve kapladigi yere göre, gider aralarinda paylastirilacak. Saklama süresi kanunca belirtilmis olan hallerde ücret, belirtilen süre için pesin olarak alinacak. Saklama süresi kanunca belli olmayan emanetlerin ücreti, her yil pesin olarak alinacak. Noterin degismesi halinde, ayrilan noter, aldigi saklama ücretinden geriye kalan süreye ait tutari yeni notere devredecek.
-ONANAN HER IMZAYA 2 LIRA 88 KURUS ÖDENECEK-
Noterler, özel kanunlarinda harç, damga vergisi ve resimden muaf oldugu belirtilen, ancak deger içeren islemlerden, harç alinmis olursa alinmasi gereken harcin yüzde 10'u oraninda noter ücreti alacak. Deger içermeyen bu çesit islemler dolayisiyla noterler onadiklari her imza için 2 lira 88 kurus ücret alacaklar. Özel kanunlarinda harç, damga vergisi ve resimden muaf oldugu belirtilen ve imza onaylamasini gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname islemlerinde ilgilisine teblig edilecek her nüsha için 2 lira 88 kurus ücret alinacak. Defterlerin açilis onaylamasindan, 100 sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 1 lira 7 kurus, yüz sayfadan yukari her yüz sayfadan da 40 kurus onaylama ücreti alinacak. 100 sayfadan fazla olan defterlerin küsurati 50 sayfaya kadar olursa ücret alinmayacak. 50 ve daha fazla olursa 40 kurus ücret alinacak. Ara ve kapanis onaylamalarinda maktu olarak 40 kurus ücret alinacak.
-HER YAZI IÇIN 1 LIRA 7 KURUS BILDIRIM YAZI ÜCRETI ÖDENECEK-
Noterler, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri dogrultusunda yazacaklari her yazi için 1 lira 7 kurus bildirim yazi ücreti alacaklar. Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi disinda is yapmak veya Noterlik Kanununun 55'inci maddesi hükmü uyarinca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrildiklarinda gerekli yol giderlerinden baska her isten, her gün için 13 lira 61 kurus yol ödenegi alacak. Noterlik dairesi disinda piyango, özel ve resmi kuruluslarin kura, seçim ve toplantilarinda hazir bulunarak, tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden baska her isten, her gün için 124 lira 80 kurus yol ödenegi alacaklar. Araci noter, isin gerektirdigi her türlü giderden baska, her islem için maktu olarak 77 kurus aracilik ücreti alacak.
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284