TSE’den Market ve lokantalara “Helal” Belgesi Verecek

Helal Hizmet Belgelerine yenisi ekleniyor. TSE market, lokanta ve pastanelere de `helal sertifika` veriyor.

 TSE’den Market ve lokantalara “Helal” Belgesi Verecek

TSE, lokantalar, kafeterya, pastane ve market gibi yerler için ''Helal Hizmet Belgesi'' vermeye basladi. Sertifikasi olmayan gidalar bu tür yerlerde satilmayacak. Helal menüde alkol kesinlikle bulunmayacak.
Türk Standardlari Enstitüsü’nden (TSE) alinan bilgiye göre; 4 Temmuz 2011 tarihi itibariyla baslanan Helal Gida Belgelendirmesi kapsamina Helal Hizmet Belgelendirmesi'ni de eklendi.
Helal Hizmet Belgelendirmesi ile gida mamulleri hazirlayan, satisa sunan veya servis eden hizmet yerlerinin ''Helal Sartlar''a uygunlugu degerlendirilecek. Bu kapsamda yemek fabrikalari, toplu yemek mutfaklari, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, hizli yemek servisi yapan yerler ve marketler Helal Hizmet Belgesi almak için TSE'ye basvuru yapabilecek.
Islam Isbirligi Teskilati'na bagli Islam Ülkeleri Metroloji ve Standardizasyon Enstitüsü (SMIIC) standartlari çerçevesinde yapilacak Helal Hizmet Belgelendirmesi sonucunda hizmet yerlerine Helal Uygunluk Belgesi verilecek.
Helal Belgelendirme islemleri TSE inceleme heyeti tarafindan gerçeklestirilecek. Inceleme heyetinde TSE'nin belgelendirme hizmetleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi personeli ile Islami konular uzmani olan bir kisi olacak. Inceleme heyetinin raporlari, Helal Belgelendirme Komisyonu tarafindan karara baglanacak.
Helal Belgelendirme Komisyonu da helal belgelendirme hizmetleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi TSE personeli ile Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan görevlendirilen bir kisinin bulunacagi toplam 5 uzmandan olusacak.
Helal sartlari faaliyetlerinde uzlasilamayan konular ilahiyat ve gida bilimi alaninda akademik kariyer sahibi uzmanlardan kurulan Helal Belgelendirme Akademik Istisare Komitesi tarafindan degerlendirilerek çözüme kavusturulacak.
Helal Gida Hizmet ve Tesislerine yönelik olarak gerçeklestirilen incelemelerde; yapisal kurallar, sosyal tesislerle ilgili kurallar, isletmenin çevresiyle ilgili kurallar, çalisanlarla ilgili kurallar, is kiyafetleri, hastalik ve yaralanmalar, temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyonla ilgili kurallar, hizmetin sunumu, depolama, hizmet donanimi, gida güvenligi yönetim sistemi, kurulusun kalite kontrol imkanlari, TS OIC SMIIC 1 Helal Gida Genel Kilavuzu, yasal mevzuat ve ilgili Türk Standardlari çerçevesinde degerlendirilecek.
Incelemelerde, her hizmet sunumunda tanimlanmis olan girdilerin, ürünlerin ve hizmetlerin helal sartlarina uygun olup olmadigi kontrol edilecek. Bu incelemelerde öncelikle üretimde kullanilan tüm girdilerin ''TS OIC/SMIIC 1 Helal Gida Genel Kilavuzu'' standardina göre düzenlenmis Helal Gida Sertifikasi olup olmadigina bakilacak.
Örnegin; market belgelendirmelerinde, markette satisa sunulan tüm gida mamulleri için bu sart aranacak, Helal Sertifikasi olmayan gida maddelerinin helal marketlerde satisi mümkün olmayacak.
Hizmet ya da üretim yerinde ''TS OIC/SMIIC 1 Helal Gida Genel Kilavuzu'' standardina göre düzenlenmis olan Helal Gida Sertifikasinin bulunmamasi durumunda farkli bir prosedür izlenecek. Bu durumlarda gerek inceleme heyeti tarafindan alinacak olan numuneler üzerinde gerçeklestirilecek muayene ve deneyler gerekse firma tarafindan daha önce akredite laboratuarlarda yaptirilmis muayene ve deney raporlari, ilgili mevzuat ve ''TS OIC/SMIIC 1 Helal Gida Genel Kilavuz'' standardi hükümlerine göre degerlendirilecek. Ancak et ve et ürünlerine ait girdilerde Helal Gida Sertifikasi zorunlu olacak.
Hizmet sunumuna iliskin tüm girdilerde ve nihai ürün üzerinde Türk Gida Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeligi'nin Gida Güvenilirligi Kriterleri’ne uygunlugu kontrol edilecek.
Helal Hizmet Belgelendirmesi’nde üretim makine ve ekipmaninda kullanilan yaglarin gida üretimine ve helal sartlarina uygunlugu aranacak. Personel hijyeninde ve üretim donaniminin hijyen ve sanitasyonunda kullanilan yasal olarak kullanimina izin verilen kimyasallarin helal sartlara uygunlugu kontrol edilecek.
Söz konusu kimyasallarin kullanimindan sonra etkin bir durulama yapilarak gidaya geçisini engelleyici tedbirlerin olup olmadigi kontrol edilecek.
Helal hizmet tesisinde helal ve helal olmayan hizmetler bir arada veriliyor ise; helal hizmet bölümünde tüm donanim, personel, depolama, araç ve gereç yönü ile tanimlanmis ayri bir fiziksel alanda hizmet verilmesi zorunlu olacak.
Bu tipteki tesislerde müsteriye sunulacak helal ürünler, helal menü basligi altinda gruplandirilacak. Helal menü gruplarinda hiçbir suretle alkollü içecekler servis edilmeyecek.
Hizmet sunumu ile ilgili mamullerin üretim, servis ve satisi sirasinda kullanilan araç ve gereçlerin sadece helal hizmete yönelik olarak kullanilmasi zorunlu olacak.
Helal gida islemede kullanilacak makineler, araç-gereçler ve imalat hatlarinda Islami kurallara göre helal olarak kabul edilmeyen malzemelerin kullanilmasi belgelendirmeye engel teskil edecek. Ayrica depolanan, teshir edilen, satilan veya müsteriye servis edilen bütün helal gidalarin tasinmasi da dahil helal olarak siniflandirilmasi ve etiketlenmesi gerekecek. Bu ürünlerin her asamada helal olmayan maddelerle karismasi ve bulasmasini engellemek için önlemler alinmasi zorunlu olacak.
Hizmet sunumunda kullanilan ambalajlarin da helal olmayan herhangi bir materyalden yapilmamis olmasi gerekecek.
Hizmetlerin belgelendirme için gerekli sartlara uygunlugunun sürekliligini kontrol etmek amaciyla üretim ve hizmet yerinde ara kontroller gerçeklestirilecek.

Kaynak: Rota Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284