TSK`da Yeni Dönem

Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) 30 yillik terörle mücadelede kayip vermesinin ardinda taktik degistirdi.

TSK`da Yeni Dönem

Gayrinizami harp tekniklerini ön planda tutan Genelkurmay Baskanligi, Dogu ve Güneydogu'da terör örgütü PKK'ya karsi savas egitimi alan uzman timleri görevlendirdi. Çatismalara 3 aylik acemi erler yerine tam donanimli savas egitimi alan profesyonel askerler giriyor.
SAVAS EGITIMI ALAN TIMLER SINIRDA
Terörle mücadelede kolay kayip verilmesini ardinda Basbakan Recep Tayyip Erdogan daha önce gündeme getirdigi profesyonel ordu adim adim hayata geçirildi. Türk Silahli Kuvvetleri (TSK), Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi'nde teröre karsi profesyonel birlikler kurdu. Kara kuvvetleri Komutanligi'nin sözlesmeli er ilani ile ön basvuru yapan 35 bin kisiden bin 500'ü testler ve saglik muayenesi sonucundan sözlesmeli uzman onbasi ve uzman çavus olarak orduya alindi. Savas egitimi alan sözlesmeli askerler sicak çatismalarin yasandigi: Hakkari, Sirnak, Diyarbakir, Siirt, Bingöl ve Tunceli kirsalinda olusturulan komando birliklerine görevlendirildi. Subay, astsubaylardan olusan 14 kisilik timlerde yer alan uzman askerler örgüt mensuplari ile kimi zaman gögüs gögse geliyor. Profesyonel ordu Türkiye-Irka ve Suriye sinirlarinda 24 saat görev yapiyor.
ERLER NÖBETTE
Teröre karsi yeni dönem ile strateji gelistiren Genelkurmay Baskanligi, 3 aylik acemi birligi egitiminin ardinda birliklerine katilan erleri ise daha güvenli yerlerde görevlendiriyor. Vatani görevini yapan erler; çatisma bölgelerindeki yol güvenligi, karayollarinda yapilan mayin tarama faaliyetleri ve askeri kislalarin güvenligi için olusturulan nöbet kulelerinde görev yapiyor. Acil ihtiyaç duyulmadikça erler çatisma bölgesine sokulmuyor.
YILMAZ: GÖNDERMIYORUZ
Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz da konuyla ilgili Hürriyet'e su açiklamayi yapti: "Bakanligimiz ve TSK, bu konuda titiz bir çalisma yürütüyor. Bir süreden beri profesyonel personelimiz disinda hiç kimseyi aktif çatisma alanlarina göndermiyoruz. Terör örgütünün bitirilmesine yönelik darbelerle son dönemde özellikle önemli basarilarin elde edildigi ortada. Bu profesyonel olusumla, terör belasinin kisa süre içinde bittigini hep birlikte görecegiz. Komutanlarimiz dahil herkes her gün arazide ve bu isi tamamen bitirmeye kararli."
PROFESYONEL KADROYA BIN 500 KISI BASVURDU
Eskiden kisa ve uzun dönem askerler, çatisma bölgelerinde aktif olarak kullaniliyor, bu durum "Neden bu çocuklar az bir egitimle sadece görüntü olsun diye çatisma alanlarina sürülüyor" diye elestiriliyordu. Bunun üzerine son 5 yilda terörle mücadelede uzmanlasmis ve o bölgede uzun süre kalmasi planlanmis personelin yetistirilmesi için dügmeye basilmisti. Basvurular açilmis, sözlesmeli er, erbas egitimi baslatilmis ve ilk etapta önemli sayi artisi saglanmisti. Hükümet, Mart 2011'de 50 bin kisilik bir profesyonel kadro daha tahsis etmisti. Ancak operasyon tazminatiyla birlikte 3 bin 100 lira maas ve yillik 7 bin liralik tazminatin teklif edildigi uzman erbas aliminda basvuru 1500'ü bile bulmadi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284