Uluslararasi Hastalarin Tercih Ettigi Ilk 10 Il Arasinda Karaman 8. Sirada

Mugla Saglik Müdürlügü tarafindan Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA)’ya sunulan ‘Mugla Ilinin Saglikli Gelisim Projesi’ kapsaminda Saglik Müdürlügü personeli egitime alindi. Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Mugla Saglik Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç.Dr. Ömer Gedik, Türkiye’de Saglik Turizmi Organizasyonu hakkinda bilgi verdi.

Uluslararasi Hastalarin Tercih Ettigi Ilk 10 Il Arasinda Karaman 8. Sirada

Saglik Müdürlügü toplanti salonunda gerçeklestirilen egitim programina katilan Mugla Saglik Müdürü Dr. Cihan Tekin, söyle konustu: “Dünyanin en degerli varligi insan. Insanin en degerli varligi sagliktir. Müdürlügümüzce ilgili birim tarafindan hazirlanan ve Güney Ege Kalkinma Ajansi’na sunulan proje desteklenmeye deger görüldü." Mugla Ilinin Saglikli Gelisim Projesi kapsaminda egitim çalismalarinin basladigini anlatan Tekin, sunlari söyledi: "Türkiye’de saglik turizmi alaninda teskilatlanmasini tamamlanmis tek ekip Mugla. Proje ortagimiz Mugla Sitki Koçman Üniversitesi ile proje kapsaminda saglik turizminde ön plana çikmak istiyoruz. Mugla termal kaynak olarak olsun, akredite hastane sayisi olarak olsun çok önemli bir konumda.”
Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Saglik Yüksek Okulu Ögretim Üyesi Ömer Gedik, saglik turizminin dünyadaki payinin 100 milyar dolarlik bir hacimle önde gelen alternatif turizm çesitlerinden biri oldugunu söyledi.
Gedik, saglik hizmetlerinin standartlarinin gelismesi ve çesitlenmesi, saglik sektörü ve sistemindeki sorunlarla daha kaliteli ve düsük maliyetli alternatif saglik hizmeti arayislarinin, saglik turizmine yönelik seyahatleri de artirdigini anlatti.
Dünyada saglik turizminin; medikal turizm, termal turizm, yasli bakimi ve engelli turizmi gibi alanlarda çesitlendigini belirten Gedik, sözlerini söyle sürdürdü: "Türkiye’de saglik turizmi, uzunca bir süre termal turizmle sinirli kalmistir. Ancak, son yillarda Türkiye’de de medikal turizm alaninda önemli gelismeler yasanmaktadir. Dünyada 2004 yilinda 40 milyar dolar olan saglik turizmi pazari, 2012 yilinda 100 milyar dolara ulasti."
TÜRKIYE’DE SAGLIK TURIZMI GELIRLERI
Ömer Gedik, Türkiye’nin son yillarda saglik turizmi alaninda büyüme gösterdigini söylerken sözlerine söyle devam etti: “Türkiye’nin 2003 yilinda 91 milyon, 2004 yilinda 126 milyon, 2005 yilinda 163 milyon, 2006 yilinda 192 milyon, 2007 yilinda 247 milyon, 2008 yilinda 2872 milyon dolar saglik turizmi geliri elde etti. 2009 yilinda bu rakam 57 milyon dolar gerileyerek 225 milyon dolar olarak gerçeklesti. Saglik turizmini tetikleyen en önemli sebepler arasinda, bazi ülkelerde hastalarin uzun bekleme listeleri, daha kaliteli ve ucuz saglik hizmeti temin edebilme, yüksek saglik teknolojilerine ulasmak, kendi ülkesinde ileri teknoloji bulunmamasi ve kalifiye eleman eksikligi, tedavi olmanin yaninda kültür anlaminda ziyaret istegi, gelismis ülkelerdeki yasli hasta sayisinin artmasi ve kroniklesmis hastaliklarin oraninin yükselmesidir.”
TÜRKIYE GELISMIS BIR ALTYAPIYA SAHIP
Türkiye’nin son 10 yilda saglik alaninda yaptigi reformlar ve termal kaynaklari ile önemli bir ülke durumuna geldigini belirten Doç.Dr. Gedik, sunlari söyledi: “Türkiye’de de turizm faaliyetlerinin 12 aya yayilmasi için saglik turizminin gelistirilmesi gerekmektedir. Bu anlayis; bölgede lider ülke olmak ve gelisen saglik turizmi pazar payindan yararlanmak için kaçinilmazdir. Türkiye, saglik turizminin tüm türlerinde oldukça ileri ve gelismis bir altyapiya sahiptir. Özellikle son 10 yilda gerek kamu hastaneleri gerek özel hastane ve saglik kuruluslari, fiziki ortamlarinin iyiliginin yani sira yetismis doktor ve diger saglik personeli açisindan da ileri ülkeler seviyesine ulasmis ve hatta medikal turizmde bazi konularda daha da ileri geçmistir.”
SAGLIK TURIZMI DESTINASYONLARINDA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER
Dünyada saglik turizmi ile ön plana çikan ve gelecekte tercih nedeni olacak ülkeleri degerlendiren Gedik, “Global ölçekte degerlendirildiginde son 10-15 yilda bazi ülkelerin saglik turizmi destinasyonlari anlaminda ön plana çiktiklari gözlemlenmektedir. En fazla ön plana çikan ülkeler arasinda; Türkiye, ABD, Hindistan, Singapur, Malezya, Güney Kore, Tayland, Macaristan, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Küba, Meksika, Almanya, Italya, Fransa, Polonya, Ispanya, Yunanistan ve Birlesik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri belirtmek olanaklidir” dedi.
TÜRKIYE’NIN GÜÇLÜ YÖNLERI
Çok sayida (43) JCI akreditasyonu almis kurulus oldugunu belirten Gedik, sözlerini söyle sürdürdü: "Saglik turizmi için gelen hastalara bu kuruluslarda yüksek kalitede hizmet saglik personelince sunulur. Türkiye’de saglik bakim fiyatlari Ingiltere, Irlanda, Avusturya ve Italya gibi Avrupa ülkeleri ile karsilastirildiginda daha rekabetçidir. Termal kaynaklarimiz Avrupa’da 1.sirada, Dünyada 7. sirada. Genç nüfus ve egitilebilirlik ile ciddi bir is gücü potansiyeline sahibiz. Türkiye, Avrupa ile Asya arasinda bir geçistir. Insanlar sicak ve misafirperverdir."
ZAYIF YÖNLER
Personel arasinda saglik turistine yaklasimda Ingilizce eksikligi var. Bazi hastanelerde dokümantasyon konusunda bilgi eksikligi bulunuyor. Bu da saglik turistleri için bir sorun olmaktadir. Saglik turizmi ve saglik kuruluslari arasindaki baglanti görevi üstlenen saglik turizm sirketlerinde eksiklik vardir. Hirsizlik, özellikle kapkaç, Türkiye’nin büyük sehirlerinde kalabaliklasma egilimi ve bunlar turistlere temel tehdittir.
ULUSLARARASI HASTALARIN TERCIH ETITGI ILK 10 IL
Hastalarin tedavi konusunda Antalya, Istanbul, Ankara, Kocaeli, Izmir, Mugla, Aydin, Karaman, Adana, Sakarya'yi tercih ediyor. Mugla ise yüksek turizm potansiyeli ile Medikal Turizm de Istanbul, Antalya, Ankara, Kocaeli ve Izmir’den sonra 6.sirada yer aliyor. Turistin sagligi kapsaminda ise Antalya’dan sonra 2. sirada en çok uluslararasi hastaya sahip il konumunda gözüküyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284