Yaz Saati Uygulaması Neden Başladı?

Ülkemizde dönemin eski adıyla Nafia Nezareti olan Bayındırlık Bakanlığınca oluşturulan komisyonun 01 Nisan 1919 tarihinde aldığı kararla 09 Nisan 1919’u 10 Nisan 1919’a bağlayan gece saatlerin bir saat ileriye alınmasıyla başlayan yaz saati uygulaması ile ilgili son karar ne oldu? Son yaz saati uygulaması ne zaman başladı?

Yaz Saati Uygulaması Neden Başladı?

Eski savaş dönemlerinde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla saatlerin bir saat ileri alınarak gün ışığından daha fazla yararlanılması amacıyla ortaya çıkan yaz saati uygulaması günümüzde Türkiye dahil pek çok ülke tarafından kullanılmaktadır. Türkiye’de son zamanlarda sabahın erken saatlerinde okula giden öğrencilerin ve çalışan kesimin bu saat uygulamasından duyduğu memnuniyetsizliğe Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar 13 Aralık 2023 günü bütçe görüşmelerinde son noktayı koymuş ve açıklamasında kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini söylemişti.

Kiminin güvenlik sorunu kimininse insanları depresif bir ruh haline soktuğu gerekçesiyle eleştirdiği kalıcı yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararı Bakanlar Kurulu’nun 08 Eylül 2016 tarih ve 29825 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2016/9154 sayılı Kararnamesi ile belirlenmiştir.

Bazen bir annenin bazen bir çalışanın sabahın erken saatlerinde yola düştüklerine ilişkin görsellerin çokça paylaşıldığı sosyal medyada vatandaşlarca kalıcı yaz saati uygulamasından dönülmesi gerektiği #yazsaatiuygulamasısonaersin, #yazsaati etiketleri ile paylaşılırken 2016 yılında alınan kararla Türkiye saati GMT+3 olarak sabitlendi. Haber: M. Mustafa ÖZÜNAL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284