Yeni Mali Af Yasa Tasarisinda Neler Var?

Ilimiz Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ayhan Sanci, yeni mali af yasasiyla ilgili olarak mükellefleri bilgilendirdi.

Yeni Mali Af Yasa Tasarisinda Neler Var?

Sanci, “Yeni AF yasasi olarak beklenen ve TBMM’ne sunulan yasa teklifine göre vergi, sosyal güvenlik primi, bazi idari para cezalari ile kamu alacaklarina af getirilmektedir.
Yasa teklifinin meclisin tatile girecegi 01.07.2014 tarihine kadar yasalasmasi beklenmektedir.
Söz konusu teklifin içerigi, genel olarak 6111 sayili kanunda yer alan düzenlemelere benzemekte olup, af kapsaminda olan kisimlar söyledir;
1. Gelir Vergisi
Kurumlar vergisi
Katma Deger vergisi
Özel Tüketim vergisi
Damga vergisi
Motorlu Tasitlar vergisi
Idari para cezalari (trafik cezalari bu kapsamdadir)
6183 sayili Amme Alacaklari Tahsil Usulü Hakkinda Kanun (AATUHK) uyarinca tahsil edilen bazi alacaklardan 30.04.2014 tarihi itibariyle kesinlesmis olup vadesinde ödenmeyenler ile ödeme süresi kanunun yayimlanacagi tarih itibariyle geçmeyen alacaklarin tamami ile alacak asli üzerinden TEFE/TÜFE’ye göre hesaplanacak tutarin ödenmesi kosuluyla alacaga bagli ceza, faiz, zam gibi fer’ilerinin tahsilinden vazgeçilecektir.
2. Kayitlarda yer aldigi halde isletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar, üzerlerinden %3 bedel ödenmek suretiyle kayitlardan çikarilabilecektir.
3. 2014 yili Nisan ve önceki aylara iliskin olup bu kanun teklifinin yasalasarak Resmi Gazete’de yayimlanacagi tarihten önce tahakkuk ettigi halde ödenmemis olan 5510 sayili kanun kapsaminda yer alan primler (sigorta primi, emeklilik kesenegi ve kurum karsiligi, issizlik sigortasi primi, sosyal güvenlik destek primi bu kapsamdadir) asillari ile alacak asli üzerinden TEFE/TÜFE’ye göre hesaplanacak tutarin ödenmesi kosuluyla alacaga bagli ceza, faiz, zam gibi fer’ilerinin tahsilinden vazgeçilecektir.
Düzenleme sonrasi Vergi, idari para cezasi ve sosyal güvenlik primine iliskin aftan yararlananlar ödemelerini iki ayda bir olmak üzere 18 taksitte yapacaklardir. Kasa ve ortaklardan alacaklar hesaplarindaki kayitlarin düzeltilmesi kapsaminda yapilacak ödeme ise beyanname verme süresi içinde yapilacaktir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284