Bademcik Ve Geniz Eti Hastaliklari Ihmal Edilmemeli

Karaman Devlet Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari (KBB) Uzmani Op. Dr. Ergün Sevil, çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri gibi belirtileri beraberinde getiren bademcik ve geniz etinin, büyüme ve gelismede geri kalmaya, saldirganlik, huysuzluk gibi kisilik degisikliklerine, ögrenme güçlüklerine sebebiyet verecegini söyledi.

Bademcik Ve Geniz Eti Hastaliklari Ihmal Edilmemeli

Op. Dr. Ergün Sevil yaptigi açiklamada bademcik ve geniz etinin ihmal edilmemesi gerektigini belirterek açiklamasina söyle devam etti:
“Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) olarak isimlendirilen dokular vücudun savunma sisteminin önemli ögeleridir ve bagisiklik sistemi hücrelerinden olusmuslardir. Bebeklik döneminde anneden geçen bagisiklik salgilari sayesinde bagisiklik sisteminin fazla çalismasina gerek yoktur, bu nedenle geniz eti ve bademcikler küçüktürler. 2 yasindan itibaren çocuklarda anneden geçen bagisiklik salgilarinin görevi biter ve çocugun kendi bagisiklik sistemi görev yapmaya baslar.
Çocugun kendi bagisiklik sisteminin vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplarla, alerjenlerle, kimyasal ve diger yabanci maddelerle tanismasi ve bunlara karsi bir bagisiklik cevabini olusturmasi nedeniyle, çocuklar eriskinlere göre daha sik hasta olurlar. Bademcik ve geniz eti sorunlari en çok çocukluk döneminde görülür. Görülme sikligi çocuklarin anaokulu, kres ve ilkokul gibi toplu yerlerde bulundugu dönemlerde pik yapar. Ayni zamanda bagisiklik sisteminin çok çalismasi nedeniyle bu yaslarda bademcik ve geniz eti büyümeleri de daha sik görülür. Enfeksiyonlarin ve geniz eti bademcik büyümelerinin en sik gözlendigi yas araligi 4 – 10 yas arasidir. 10 yasindan sonra geniz eti ve bademciklerin boyutlari küçülmeye baslar ve 12 yas civarinda eriskin yas boyutuna ulastigi kabul edilir. Bu yastan sonra enfeksiyon sikliginin da eriskin düzeyine inmis olacagi kabul edilir.
Geniz etinin büyük olmasi durumunda burun solunumu zorlasir. Ayrica kulak ve sinüslerin bosalim problemleri ortaya çikar. Çocuklarda isitme kayiplari, horlama, agizdan soluma, gece öksürükleri, burun akintilari gözlenmektedir. Kronik geniz eti iltihaplari veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelisiminde bozukluklar ve konusma bozukluguna yol açabilmektedir.
Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulastiginda horlama ve apne dedigimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar baslar. Bu durumlarda bir KBB uzmani ile görüsülmesinde fayda vardir. Bademcik ve geniz eti ameliyatlari KBB kliniklerinde sik uygulanmaktadir.
Bademcikler ne zaman alinmali?
Ilaç tedavisinden fayda görülmediginde cerrahi olarak bunlarin çikartilmasina basvurulur. Bu ameliyata karar vermek için kullanilan iki kriter var.
Kesin ve göreceli olarak ameliyatin gerekliligi belirlenir.
Kesin Kriterler;
* Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklügüne bagli olarak sik sik tikaniyorsa
* Bademcik etrafinda abse olusuyorsa
* Kötü huylu tümör süphesi varsa
* Çene yapisini bozan geniz eti ve bademcik büyümesi görülüyorsa
* Konusma bozukluguna sebep oluyorsa
* Uyku apnesine yol açiyorsa bu durumlar kesin ameliyat gerektiren durumlar olarak karsimiza çikar.
Göreceli kriterlerin en basinda sik tekrar eden bademcik enfeksiyonlari gelir, bademcik ameliyatlarinin %40'i bu nedenle yapilir.
Göreceli kriterler;
* Son bir yilda yedi defa veya son iki yilda yilbasina bes defa veya son üç yilda yil basina 3 defa ya da daha sik atesli bademcik iltihaplanmasi geçirilmesi
* Hastanin difteri (Kuspalazi) mikrobu tasiyicisi olmasi
* Hastada kalp kapak bozuklugu olmasi
* Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasina bagli olarak sik orta kulak iltihabi geçirilmesi.
Çocugunuz bu tür problemler yasiyorsa, hemen bir uzmana basvurun. Aksi takdirde, çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri gibi belirtileri beraberinde getiren bademcik ve geniz eti, büyüme ve gelismede geri kalmaya, saldirganlik, huysuzluk gibi kisilik degisikliklerine, ögrenme güçlüklerine sebebiyet verir.
Bu Ameliyatlar Hangi Yaslarda Yapilir?
Bademcik ve geniz eti hastaliklari çocuk yas grubu sorunu olarak bilinmekle birlikte eriskinler için de ayni kurallar geçerlidir. Ameliyata engel olusturacak herhangi bir ciddi saglik problemi olmayan eriskinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadir. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yas siniri olmaksizin alinmaktadir. Sik tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatlarin 4 yasindan sonra yapilmasi tercih edilir. Üst yas siniri yoktur ancak genel olarak ileri yaslarda bu hastaliklarin görülme orani düsüktür ve çogu zaman basit çözümler tercih edilmektedir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284