KMÜ’de Bagimliklik Paneli

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Saglik, Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu tarafindan `Bagimlilik” konulu panel düzenlendi. Panele Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayse Sonay Kurt ve KMÜ Saglik Yüksekokulu Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat konuk oldu.

KMÜ’de Bagimliklik Paneli

Üniversitenin Saglik, Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda 2 Mayis 2013 Persembe günü saat 14.00’te gerçeklestirilen panele KMÜ Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin ve çok sayida ögrenci katildi.
Bagimlilik Tedavisinde 3S Kurali
Yrd. Doç. Dr. Ayse Sonay Kurt konusmasinda alkol, sigara ve madde bagimliligi üzerinde durdu. Madde bagimliliginin sebep oldugu hastaliklari anlatan Kurt, özellikle gençleri maddeye alistirmak için basvurulan yöntemlere dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Ayse Sonay Kurt madde bagimliligina yönelik tedavi yöntemleri hakkinda da bilgiler vererek tedavideki 3S kuralini “sevgi, saygi, sabir” olarak açikladi. Dogu toplumlarinda madde bagimliligini önlemek için kisileri sportif faaliyetlere yönlendirme çalismalarina baslandigini da sözlerine ekledi.
Türkiye’nin %60’i Internet Bagimlisi
Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat konusmasinda internet bagimliligi konusunda ayrintili bilgiler verdi. Canbulat, Türkiye Istatistik Kurumunun verilerine göre en fazla internet bagimliliginin erkeklerde görüldügünün saptandigini söyledi. Erkeklerdeki yas araliginin ise 16-24 olarak belirlendigini kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Canbulat saglikli internet kullanmak için uygun zamanlamanin ve istenilen amaca uymanin önemli oldugunu belirtti. Canbulat “ Bilgisayar basinda saatlerce kalmak göz, bas ve boyun agrilarina da sebep olmaktadir.” dedi.
Türkiye’nin %60’nin internet bagimlisi oldugunu belirten Canbulat,” 2012’de Mazhar Osman Devlet Hastanesinde internet bagimliligi poliklinigi açildi. Bu tarz yerler çok az ülkede mevcut. 2 ayda 300 basvurunun yapilmis olmasi da durumun ciddiyetini ortaya koymaktadir.” diye konustu.
Panel katilimcilara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284