KMÜ’de Medeniyetimiz Konusuldu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu tarafindan “Bizim Medeniyetimiz” konulu söylesi düzenlendi. Yazar ve Sair Muhammed Ali Esmeli’nin gerçeklestirdigi söylesiye Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ahmet Yildirim ve Prof. Dr. Osman Çevik, dekan ve müdürler, üniversite personeli ve ögrenciler katildi.

KMÜ’de Medeniyetimiz Konusuldu

Kuran-i Kerim tilavetiyle baslayan programin açilis konusmasini yapan Saglik Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu Baskani Ali Paçal, “Edebin ve kültürün asil menbai ve bizi biz yapan medeniyetimizin temel taslarindan biri nübüvvet tasidir. Hayatimizin her aninda bizlere örnek olan Peygamber Efendimizin anilmasi ve anlatilmasi gerektigini düsündügümüz için düzenledigimiz programa katilimlarinizdan dolayi tesekkür ederim.” dedi.
Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin ise yaptigi konusmada “Müstesna bir sevinç olan Hz. Muhammed’in Medine’de bütün insanligi kanatlari altina alarak kurdugu medeniyeti konusmak için burada toplandik. Peygamber Efendimiz hadis-i serifinde ‘Kisi sevdigi ile beraberdir’ demistir. Kisi kimi severse ondan bahseder. Biz de bugün en sevgilimiz olan Resulullah Efendimizi ve medeniyetini konusacagiz.” dedi.
“Bizim Medeniyetimiz: Insanlik”
Söyleside KMÜ’lülerle bir araya gelen Sair-Yazar Muhammed Ali Esmeli, Peygamber Efendimizin yüce sahsiyetinden ve o yüce sahsiyet ekseninde tesis edilen medeniyetimizden bahsetti.
Asirlar içerisinde her anlayis, ideoloji ve yaklasimin kendisine bir yapi olusturdugunu belirten yazar, “Tarihin hakikatleri bize her zaman su gerçegi gösterir; bizim medeniyetimizin temel ayarlari diger medeniyetlerden çok farkli, çok daha mükemmel, mukaddes ve insani insan yapan özelliklere sahiptir. Bizim bu idraki bilmemiz, yasamamiz, yasatmamiz tarih önünde bütün dünyaya karsi gereklidir.” dedi.
“Dünyanin artik medeniyetten anladigi sadece kuvvettir. Güçlüysen her sey senin hakkindir anlayisi hakim.” diyen Esmeli, “Biz ise Efendimizin, kizina bile taviz vermeyip ‘hirsizlik yaparsan elini keserim’ dedigi bir medeniyetten geliyoruz. Hz. Muhammed yokken insanlik yoktu. Peygamber Efendimizin dogumu ile insanlik yeniden dogdu. Peygamber Efendimizin sahsiyetinden aldigimiz medeniyette dürüstlük, merhamet, sefkat ve rahmet vardir.” seklinde konustu.
Muhammed Ali Esmeli, “Mutfaklari ve vitrinleri farkli medeniyetlerin kimseye faydasi yoktur. Maskeli medeniyetlerin maskeleri düstügü zaman altinda felaketler ortaya çikiyor. Biz kendi medeniyetimizi iyi taniyip yasama mesuliyeti içinde olmaliyiz. Bizim medeniyetimiz büyüdükçe mütevazilesen ve insana cevher veren bir medeniyettir. Dünya bu medeniyete, rahmete, merhamete, sefkate muhtaçtir, degilse insanlik için huzur mümkün degildir.” dedi.
“Iç âlem asil psikolojidir”
Bizim medeniyetimizde insanligin iki kanatli tarif edildigini, bunlardan birisinin gönül demek olan iyilik yanini, digerinin de nefisle tarif edilen kötülük yanini olusturdugunu belirten Esmeli, “Insanlik artik kendini ispatlamada kötülügü kullaniyor. Oysa insanlar kendilerini manevi, akli ve mantiki yönde ispat etmelidir. Insanin nefsi yönüne psikoloji adini veriyorlar, fakat insanlarin iç âlemi asil psikolojileridir.” dedi.
Esmeli, medeniyetimizin vazgeçilmez sartini ‘iç dünyamizin ufkunu genis tutmak’ olarak açikladi ve iç âlem ne kadar dolu olursa insanligin hangi alanda olursa olsun o kadar saglam adimlar atacagini söyledi. Esmeli buna örnek olarak Süleymaniye Camisinin yapim asamasini verdi ve Mimar Sinan’in hem maddi hem manevi özelliklerini sonuna kadar kullanarak adeta canini eritircesine isini yaptigini ve muhtesem Süleymaniye camisinin böylelikle ortaya çiktigini belirtti.
Söylesi, siir ve ilahi dinletisi ile devam etti. Plaket takdiminin ardindan katilimcilara kitap hediye edilmesi ve süt ikramiyla etkinlik sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284