Lise Ögrencilerinin Ögrenme Anlayisinda Biyoloji Ögretmenlerinin Etkisi Arastirildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Biyoloji Ögretmenlerinin Ögrenme-Ögretme Anlayislari Ile Ögrencilerin Ögrenme Anlayislari Arasindaki Iliskinin Incelenmesi“ konulu bir arastirma gerçeklestirildi.

Lise Ögrencilerinin Ögrenme Anlayisinda Biyoloji Ögretmenlerinin Etkisi Arastirildi
KMÜ Egitim Fakültesi Ögretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik tarafindan yürütülen ve Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca desteklenen arastirmayla Karaman’da ögrenim gören lise ögrencilerinin biyoloji ögrenme anlayislari üzerinde biyoloji ögretmenlerinin ögrenme-ögretme anlayislarinin etkisi arastirildi.
Projede Karaman merkez liselerinde ögrenim gören 1700 ögrenci ve 20 ögretmen arastirmaya tabi tutuldu. Çalismada biyoloji ögretmenlerinin yapilandirmaci ve geleneksel ögrenme yaklasimlari olmak üzere iki farkli sekilde ders islemelerinin ögrencilerin ögrenme anlayislarinda ne kadar etkili oldugu arastirildi.
“Yapilandirmaci yaklasimla ders islemek ögrenciyi olumlu etkileyebilir”
Arastirmada betimsel tarama yöntemi kullanilarak Karaman il merkezinde yer alan liselerde ögrenim gören ögrenciler ve biyoloji ögretmenlerine anket uygulandi.
Arastirma sonuçlarina göre biyoloji ögretmenlerinin ögrencilerin ögrenme anlayislarini üç alt boyutta etkiledigi görüldü. Bu alt boyutlarin ezberleme, uygulama ve yeni bakis açisi olusturma oldugu belirlendi. Arastirma bulgularina göre yapilandirmaci ögrenme-ögretme anlayisini benimseyen ögretmenlerin ögrencileri uygulama ve yeni bakis açisi olusturma boyutlarinda daha yüksek ortalamalara sahip; baska bir ifade ile ögrenciler geçmiste ögrendigi bilgileri yeni bilgilerle bagdastirarak kullanabiliyor. Geleneksel ögrenme-ögretme anlayisini benimsemis ögretmenlerin siniflarinda egitim gören ögrencilerin ise ezberleme konusundaki ortalamalari daha yüksek.
Arastirmanin önemine deginen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, “Projede cinsiyet, sinif düzeyi, okul faktörü gibi etkenler de ögrenme yaklasimlarini etkilemistir. Cinsiyet faktörü kiz ögrenciler lehine anlamli sonuçlar verirken, sinif düzeyi ve okul türleri arasinda da anlamli korelasyon oldugu sonucuna ulasilmistir.” dedi.
“Sinif düzeyi, ögrenme anlayisi üzerinde etkili olabilir”
Farkli bir projede “Lise Ögrencilerinin Biyoloji Ögrenme Anlayislarinin Cinsiyet ve Sinif Düzeyi Açisindan Incelenmesi” konusunu arastiran Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi sunlari ifade etti: “Sinif düzeyinde ögrencilerin biyoloji ögrenme anlayislarina bakildiginda 10. ve 11. sinif ögrencilerinin sinav odakli ve daha çok ezberleyerek ögrenmeyi tercih ettigi görülüyor. 9. ve 12. sinif ögrencileri ise uygulama ve anlama noktasinda diger ögrencilerden daha yüksek ögrenme düzeyine sahipler; ayrica 9. ve 12. sinif ögrencileri biyoloji dersinde ögrendikleri bilgileri günlük hayatta karsilastiklari olaylarla bütünlestirerek ögrenmeyi tercih ediyor. Bu sonuç, hem Türkiye’deki biyoloji dersi müfredatiyla hem de sinav sistemiyle ilgili olabilir.”
 

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2016, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284