2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresi Basladi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafindan düzenlenen 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresi basladi.

 2. Uluslararasi Türkçe Konusan Ögrenciler Kongresi Basladi

 

Üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda saat 10.00’da gerçeklestirilen kongrenin açilis programina Karaman Valisi Murat Koca, Garnizon Komutani Jandarma Albay Selçuk Boz, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Il Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez, KMÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Kemal Esengün, Prof. Dr. Mehmet Karatas, Prof. Dr. Ahmet Yildirim, il protokolü, KMÜ personeli ve ögrencileri ile misafir ögrenciler katildi.
Açilis programi, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan kongreye gönderilen tebrik mesajlarinin katilimcilarla paylasilmasiyla devam etti. Basbakan Recep Tayyip Erdogan, TBMM Baskani Cemil Çiçek, bakanlar, milletvekilleri ve rektörler gönderdikleri mesajlarla kongrenin hayirli olmasini dilediler.
Kongrenin ilk açilis konusmasini KMÜ Ögrenci Konseyi Baskani Osman Üzen yapti. Dilin milletlerin var olmasinda büyük önem tasidigini belirten Üzen, kongreye dünyanin çesitli yerlerinden gelen katilimcilarin bundan sonra Türkiye’nin tanitiminda gönüllü elçi olacaklarina inandigini söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti’nden kongreye katilan ve Uygur Türkü olan Ahmet Hojam yaptigi konusmada Türkçe sevdalisi bir arastirmaci olarak Türkiye’de bulunmaktan gurur duydugunu ifade etti.
Kongreye Özbekistan’dan katilan Firuze Cumaniyazova, Türkçenin her seyden önce sevgi dili oldugunu vurgulayarak, farkli ülkelerden gelen arkadaslariyla Türk dilinin baskentinde olmaktan mutluluk duydugunu ifade etti.
Prof. Dr. Turan Karatas: “Sizler Türkçe Sevdalisi ve Bayraktari Olmalisiniz”
Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas yaptigi konusmada üniversitelerin bulunduklari sehirlere göre kendilerine misyon edindiklerini söyleyerek sözlerine söyle devam etti:  “KMÜ’ nün en önemli misyonlarindan biri Karaman’in Türk dilinin baskenti olmasi nedeniyle Türk dilini gelistirmek konusunda çalismalar yapmaktir. Bu açidan bakildiginda kongremiz büyük önem tasimaktadir.” 
Milletlerin medeniyetlerini dilleri sayesinde yayginlastiracagini vurgulayan Prof. Dr. Turan Karatas, gençlere bu açidan büyük görevler düstügünü söyledi. Ögrencilere seslenen Karatas, “Sizler Türkçe sevdalisi ve bayraktari olmalisiniz.” dedi.
Prof. Dr. Sabri Gökmen: “Üniversitemiz Karamanoglu Mehmet Bey’den Aldigi Kültürel Mirasin Üzerinde Yükselmektedir”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Yunus Emre’nin ögretilerinden hareketle KMÜ’nün ‘bir araya gelmek, konusmak ve tanismak’ için bu kongreyi düzenledigini kaydetti. Dilin toplumlari yigin olmaktan kurtaran bir kültürel deger ve kimlik olduguna deginen Rektör Gökmen, Atatürk’ün “Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözüne atifta bulunarak Türkçenin vazgeçilmezligine dikkat çekti.
Prof. Dr. Sabri Gökmen konusmasinda Türkçenin dünyada sevgi, baris ve hosgörü dili olmasi yolunda son yillarda önemli gelismeler yasandigini belirtti. Türk dilinin bilim, kültür ve sanat dili olmasi için üzerlerine düsen her türlü görevi yapmaya hazir olduklarini söyleyen Rektör Gökmen  “Üniversitemiz Karamanoglu Mehmet Bey’den aldigi kültürel mirasin üzerinde yükselmektedir.” seklinde konustu.
Karaman’da her yil düzenlenen Türk Dil Bayramindan da bahseden Gökmen, Türkçeyle ilgili bir farkindalik olusturmada bu tarz etkinliklerin büyük rol oynadigini vurguladi.
Murat Koca: “Ilimiz 736 yildir Türk Diline Baskentlik Yapmaktadir”
Karaman Valisi Murat Koca, dilin sosyal hayati devam ettirmedeki önemine deginerek, dilin sosyal bir kurum oldugunu belirtti. Koca, yapilan arastirmalarda 50 ülkede 250 milyon insanin Türkçe konustugunun saptanmasini memnuniyet verici olarak degerlendirdi.
Türk dilinin yillar boyunca genis bir cografyada konusuldugunun altini çizen Vali Koca, “Ilimiz 736 yildir Türk diline baskentlik yapmaktadir.” sözleriyle Karaman’in Türk dilindeki önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Nihat Öztoprak: “Dil Atalarimizdan Devraldigimiz ve Çocuklarimiza Birakacagimiz Tertemiz Bir Mirastir”
Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak yaptigi konusmada türkologlar arasinda Karamanoglu Mehmet Bey’in örnek alindigini belirtti. Karaman’da valisinden arastirma görevlisine kadar herkesin dil üzerinde hassas olmasini sevindirici buldugunu sözlerine ekledi.
Konusmasinda, 20. yüzyilda Türklerin ve Türkçenin geçirdigi badireleri anlatan Öztoprak, Türkçe’nin 75 bin olan söz varligi sayesinde bilim dili haline geldigini vurguladi. Prof. Dr. Nihat Öztoprak son yillarda Türkçenin ögretilmesi ve tanitilmasi konusundaki gelismeleri aktararak konusmasini “Dil atalarimizdan devraldigimiz ve çocuklarimiza birakacagimiz tertemiz bir mirastir.” sözleriyle noktaladi. 
Açilis programi kongrenin bilim kurulu üyeleriyle düzenlenmesinde emegi geçenlere onurluk takdim edilmesiyle son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284