Bu Kanun En Az 120 Bin Kisiye Is Saglayacak

1 Ocak 2013`te yürürlüge giren yeni çalisma kanunu 120 bin kisiye is saglayacak. Kanunla birlikte 50 kisinin altindaki is yerlerinin de is güvenligi uzmani ve is yeri hekimi bulundurma zorunlulugu geldi ve bu nedenle yaklasik 120 bin uzmana ihtiyaç olacak.

Bu Kanun En Az 120 Bin Kisiye Is Saglayacak

Türkiye Is Güvenligi Uzmanlari ve Is Yeri Hekimleri Toplulugu (TÜISAG) Baskani Levent Kavlak, 1 Ocak 2013'te yürürlüge giren yeni çalisma kanunu ile birlikte 50 kisinin altindaki is yerlerinin de is güvenligi uzmani ve is yeri hekimi bulundurma zorunlulugu geldigini ve bu nedenle yaklasik 120,000 uzmana ihtiyaç olacagini söyledi.
OLUMLU YÖNDE GERILEDI
Kavlak, Reuters ile söylesisinde, Türkiye'de eskiden 50 kisi ve üzerinde çalisan bulunduran ve sanayiden sayilan isletmelerde is güvenligi ve is yeri hekimi bulundurma zorunlulugu oldugunu hatirlatarak, "Bu kapsama giren isletme sayisi ülkemizde 28,000'di. Fakat is kazalarinin yüzde 98'i de 10 ve 50 kisi arasinda çalisan bulunduran isletmelerde oluyordu" dedi.
Kavlak, 2010 verilerine göre Türkiye'de 62,903 is kazasi yasandigini belirterek "Bunlardan 1,474'ü ölümlü is kazasi; 2,000'e yakin yaralanma olmus" dedi. Ölümlü is kazalarinin genellikle insaat sektöründe gerçeklestigini ifade eden Kavlak, "Ölümlü is kazalarinin gerçeklestigi yerler de maalesef 10-50 is çalistiran yerler. Insaat, maden ve metal sektörü diye siralama devam ediyor" diye konustu. Türkiye'nin geçtigimiz yillarda is kazalarinin olumsuz sonuçlari bakimindan dünyada üçüncü Avrupa'da birinci sirada yer aldigini ifade eden Kavlak, "Türkiye son 10 yilda iyi yönde gelisiyor. Son verilere göre Türkiye olumlu yönde geriledi ve 10'uncu 12'inci gibi siralara düstü" dedi.
BAKANLIK 30 BIN DEDI
Yeni yasa ile is güvenligi uzmani ve is yeri hekimi bulundurma zorunlulugu olan isletme sayisinin 1.2 milyona çiktigini belirten Kavlak, "Bu kapsama kamu da alindi. Matematiksel olarak bakildiginda sadece kamunun 20,000 is yeri güvenligi uzmani ihtiyaci var. Temmuz 2014'te bir tane bile çalisan bulunduran isletmeler bu kapsama alinacak" diye konustu. Kisisel olarak toplamda 120,000 is güvenligi uzmanina ihtiyaç olacagini düsündügünü ifade eden Kavlak, "Belki bu kadar da is yeri hekimi ihtiyaci ortaya çikacak. Böylece 200,000'e yakin yeni bir meslek grubu dogdu. Su anda 50 ve üzerinde çalisan is yerlerinde bu alanda çalisanlarin sayisi 2,000 kisiye yakin. Bakanlik 20,000-30,000 kisi yeter diyor ama bu sayi çok daha yukarida olacak" dedi.
Kavlak mühendislik, mimarlik, is güvenligi meslek yüksek okulu gibi okullardan mezun olanlarin egitim alarak ve sinava girerek is güvenligi uzmani olabileceklerini belirterek, küçük isletmelerde bu hizmetin disaridan alinacagini söyledi. TÜISAG'in internet üzerinde örgütlendigini ve bugün 20,000'e yakin üyesi bulundugunu ifade eden Kavlak kurum olarak Çalisma Bakanligi'na bagli yasal bir statüye kavusmak istediklerini de söyledi. Kavlak, "Yasal bir semsiye istiyoruz. Bu bir birlik olabilir ya da oda olabilir. Ama Çalisma Bakanligi'na bagli olmak istiyoruz ve yari kamusal bir hüviyete sahip olmak istiyoruz. Böyle bir düzenleme isimizin bir standardinin olmasi, iyi bir ücret ve saygin bir meslek olmasi için gerekli" dedi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284