Çalisan Anneye Erken Emeklilik Müjdesi

Çalisan kadinlarin çocuk yapmasini saglamak için emeklilik sartlari kolaylastirilacak.

Çalisan Anneye Erken Emeklilik Müjdesi

Hükümetin dogum tesvikleriyle ilgili düzenlemesinde ayrintilar netlesiyor. 5 çocuk yapan kadina 10 yil borçlanma hakki verilecek. Bu süreleri askerlik veya yurtdisi borçlanmasi gibi yöntemlerle ödeyen kadin, 10 yil erken emekli olabilecek.
Zaman'dan Isa Yazar'in özel haberine göre dogum yapan kadinlara verilen borçlanma hakkinda çocuk sayisi ile ilgili sinirlama kalkiyor. Buna göre 5 çocuk yapan kadina 10 yil borçlanma hakki verilecek. Bu süreleri askerlik veya yurtdisi borçlanmasi gibi borçlanarak ödeyen kadin, 10 yil erken emekli olabilecek.
BORÇLANMA IMKANI VERILECEK
Kadinlara, dogum sonrasinda çalisamadiklari süreleri borçlanarak ödeme hakki ilk kez 2008 yilinda sosyal güvenlik reformu ile birlikte gelmisti. Mevcut uygulamada çocuk sayisi kaç olursa olsun en fazla 2 çocuk için dogum borçlanmasi imkani var. Borçlanilan süre de 4 yili geçemiyor. Yeni devreye girecek dogum tesvikleri ile birlikte çocuk sinirlamasi kalkiyor. Böylece kadinlara 5-6 veya daha fazla çocuk için de borçlanma imkani gelecek. Çalisan kadin, 5 çocuk için 10 yil, 6 çocugu olan 12 yil borçlanabilecek. Ayrica borçlanma için çocuklarin sigorta tescil tarihinden sonra dogmus olmasi sarti da kaldiriliyor. Çocuklar, ise baslama tarihinden önce dogmus olsa da çalisan kadin bu haktan yararlanabilecek.
Pek çok ülkenin önemli sorunlarindan olan yasli nüfus, Türkiye’yi de tehdit etmeye basladi. Nüfus verileri bir önceki yil ile kiyaslandiginda yaslanma net olarak ortaya çikiyor. TÜIK verilerine göre nüfus artis hizi azalirken ortalama yas yükseliyor. Yasli nüfus ise hizla artiyor. Böyle giderse halen yüzde 7,5 olan 65 yas üstü nüfusun toplam nüfus içindeki orani, 2023’te yüzde 10’u asacak. Bu tablo hükümeti harekete geçirdi. Maliye Bakanligi, Çalisma Bakanligi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi genç nüfusu artirmak için nüfus tesvik paketi hazirliyor. Üç bakanligin birlikte hazirladigi paketin ayrintilari netlesmeye basladi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin yaptigi çalismaya göre paketin önemli ayaklarindan birini, kadinlara erken emeklilik hakki verilmesi olusturuyor.
7 MILYON KADIN YARARLANACAK
Bunun için dogum borçlanmasinda süre sinirlamasi kaldirilarak çalisan kadina, kaç çocuk olursa olsun borçlanma hakki verilecek. SSK’li çalisan kadinlar için geçerli olacak bu hak, emeklilikte büyük avantaj saglayacak. 10 yil borçlanma hakkina kavusan bir kadin, çalismadan 3600 gün prim elde etmis olacak. Böylece emeklilik için gereken primin önemli bir bölümü, borçlanma ile saglanacak. Türkiye’de kadin nüfus sayisi 37 milyon 671 bin kisi. Kadin nüfusun istihdam içindeki payi ise yüzde 26,3. Buna göre çalisan kadin ise yaklasik 9,4 milyon. Bu nüfusun önemli bir bölümünü SSK’li çalisan kadinlar olusturdugu için dogum borçlanmasindan yaklasik 7 milyon kadinin yararlanmasi bekleniyor.
DOGUM IZNI 24 HAFTAYA ÇIKARTILACAK MI?
Dogum tesvikleri kapsaminda borçlanma disinda da düzenlemeler yapilacak. Dogum izninin 24 haftaya çikarilmasi tartisiliyor. Dogumdan dönen kadinin zorunlu olarak ise alinmasi, memurlar için dogum izninde geçen sürelerin memuriyet sayilmasi ve çocuk yardimlarinin artirilmasi üzerinde duruluyor. Ancak dogum izninin 24 haftaya çikarilmasinin kadinlari is hayatindan koparabilecegi belirtiliyor. Bu nedenle 24 hafta dogum iznine iliskin düzenleme netlesmedi. Kamu kurumlarina kres zorunlulugu getirilmesi de dogum tesvikleri kapsaminda düsünülüyor.
Internethaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284