Dünya Tarimina Ari Ve Kelebek Etkisi

Yapilan bir arastirmaya göre ari ve kelebek gibi hayvanlarin sayisinin azalmasi dünya tarimini tehdit ediyor.

Dünya Tarimina Ari Ve Kelebek Etkisi

Arastirmacilar, sayilari kontrollü olarak artirilacak ari, kelebek gibi hayvanlarin, yabani türlerinden daha az etkili olacagini, dolayisiyla azalan böcek sayisi sorununun yenileri yerine koyarak çözülemeyecegini belirtiyor.
Kanada'daki Calgary Üniversitesi bilim adamlarindan Lawrence Harder, "Daha fazla bal arisi eklemek genelde bu sorunu çözmez ancak yabani böceklerin hizmetinin artirilmasi yardimci olabilir" diyor.
Çiçekleri dölleyen hayvanlar daha ziyade ormanlar, çalilik alan ve otlak gibi dogal ya da yari dogal ortamlarda yasiyor. Bu bölgeler, arazilerin tarima açilmasi nedeniyle gittikçe azaliyor. Sonuç olarak ürünlerin verimi için gerekli dölleme yapan hayvanlarin sayisi da azaliyor.
Domates, kahve ve karpuz için tehdit
Arastirma kapsaminda dünya genelinde meyve, tohum, findik ve kahve de dâhil 41 ürün sistemi incelendi. Harder, "Çeliskili olarak, mümkün olan tüm arazilerin ekilmesi ya da pestisid kullanimi gibi tarim verimliligini artirmaya yönelik en genel yaklasimlar, bu ürünlerin üretimini artiracak yabani böceklerin sayi ve çesidini azaltiyor" seklinde konusuyor.
Bilim insanlari kelebek ve arilarin azalmasinin tehlikelerine dikkat çekiyor
Harder, domates, kahve ve karpuzun yabani böceklerin sayisinin azalmasindan en fazla olumsuz etkilenen ürünler oldugunu kaydetti. Çogu çiçekli bitki, çekirdek ve meyve üretmeden önce polene ihtiyaç duyuyor.
Science dergisinde yayinlanan arastirma 20 ülkede 600 farkli araziden toplanan verilerle 50 arastirmacidan olusan uluslararasi bir ekip tarafindan yapildi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284