Fahri Trafik Müfettisleri Takipte

Türkiye genelinde görev yapan 20 bin 59 fahri trafik müfettisi, geçen yil 181 bin 202 ceza tespit tutanagi düzenledi.

Fahri Trafik Müfettisleri Takipte

Emniyet Genel Müdürlügü verilerine göre, Karayollari Trafik Kanunu'nda Ekim 1997'de yapilan degisiklikle görev yapan "Fahri Trafik Müfettisleri" 2012 yilinda 76 ilde 181 bin 202 ceza yazdi.
En fazla ceza tutanagi 30 bin 432 ile Ankara'da hazirlandi. Ankara'yi 26 bin 316 ceza ile Konya, 19 bin 119 ceza ile Antalya, 16 bin 912 ceza ile Istanbul ve 12 bin 537 ceza ile Sakarya izledi.
Hakkari, Sirnak, Tunceli, Kars ve Ardahan'da toplam 67 fahri trafik müfettisi bulunurken bu illerde hiç ceza tutanagi düzenlenmedi.
Emniyet Genel Müdürlügü'ne bagli fahri trafik müfettisleri sayisinda Ankara'da ilk sirada yer aliyor. 3 bin 164 fahri trafik müfettisi bulunan Ankara'yi 3 bin 109 müfettis ile Istanbul, bin 263 ile Izmir, bin 93 ile Antalya ve 948 müfettis ile Konya izledi. En az müfettis sayisi 2 müfettis ile Hakkari'de bulunurken Tunceli'de 5, Mardin'de 6, Bitlis'te 8 ve Artvin'de ise 10 fahri trafik müfettisi görev yapiyor.
EN ÇOK IHLAL EDILEN MADDELER
Fahri trafik müfettislerinin düzenledigi trafik suçu tespit tutanaklarina göre, sürücülerde en çok rastlanan hatalar söyle siralandi:
"Kirmizi isikta geçmek, araçta telefon görüsmesi yapmak, emniyet kemeri kullanmamak, hatali serit izlemek-degistirmek, sol seridi sürekli isgal etmek, geçme kurallarina riayet etmemek, trafik isik ve levhalarina uymamak, park yasagina uymamak, karsilasma halinde geçisi zorlastirmak, saga ve sola dönüs kurallarina uymamak, önde giden araci güvenli mesafeden izlememek ve trafik güvenligi ile ilgili diger kurallara uymamak."
FAHRI TRAFIK MÜFETTISI OLMAK IÇIN ARANAN SARTLAR
Fahri trafik müfettisi olmak isteyenler, asayis, terör, narkotik ve mali açidan da siki bir denetimden geçiriliyor. Görev ve Çalisma Yönetmeligi'ne göre bu kisilerin kimlik bilgileri dahil tüm bilgileri sakli tutuluyor.
Bu göreve talip olacaklarin 40 yasin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandasi, en az yüksekokul mezunu, en az on yillik sürücü belgesi sahibi, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamali trafik kazasina sebebiyet vermemis, müracaat tarihinden geriye dogru toplam bes yil içerisinde, hakkinda 100 ceza puani uygulamasi sonucu sürücü belgesinin geri alinmamis, kamu hizmetlerinden yasakli olmayan ve taksirli suçlar ve asagida sayilan suçlar disinda tecil edilmis hükümler hariç olmak üzere, agir hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa ugramis olsalar bile devletin sahsiyetine karsi islenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik sahtecilik, inanci kötüye kullanma, dolayli iflas gibi yüz kizartici veya seref ve haysiyeti kirici suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçiligi hariç, kaçakçilik, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma, devlet sirlarini açiga vurma suçlarindan dolayi hükümlü bulunmamasi gerekiyor.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284