`Integral` Artik Ögrenmek Isteyene Anlatilacak

Ögrencilerin fizik ve matematik gibi derslerde ‘bu bilgiler hayatta ne isimize yarayacak?` yakinmasi karsilik buldu.

`Integral` Artik Ögrenmek Isteyene Anlatilacak

Müfredat sadelestirildi. Yeni dönemde konular animasyonla anlatilacak. Yabanci dilde konusmaya agirlik verilecek. ‘Türev' ve ‘integral' seçmeli olacak.
Milli Egitim Bakanligi, ilk ve ortaögretim müfredatini degistirdi. 2013-2014 egitim ögretim döneminde uygulanacak müfredat sadelestirildi, içerigi azaltildi. Derslerin daha kolay ögrenebilmesi için TÜBITAK uzmanlari 3 bin animasyon hazirladi. Ögrenciler artik temel matematik ve fen bilimlerini teorinin yaninda animasyonlarla ögrenecek. Yabanci dilde de gramer yerine konusma ve anlama becerisine agirlik verildi. Yeni müfredati degerlendiren Milli Egitim Bakani Nabi Avci, “Ögrenciler az ve öz ögrenecekler. Bilgiye bogmadan çocuklara günlük hayatta kullanacaklari temel beceriler kazandirilacak.” dedi.
Bakan Nabi Avci, TÜBITAK Baskani Yücel Altunbasak ile müfredat degisikligine iliskin basin toplantisi düzenledi. Yeni müfredatin daha kolay algilanabilir ve kalici hale getirildigini söyledi. Avci'nin verdigi bilgiye göre artik dersler ögrencilere ‘temel' ve ‘ileri' düzeyde ögretilecek. Temel düzey tüm ögrencilerin kolayca ögrenecekleri, günlük hayatlarinda ihtiyaç duyacaklari bilgileri içerecek. Ileri düzey ise ögrencinin ilgisi ve potansiyeli dogrultusunda kendi tercihleriyle alacagi daha üst düzey bilgileri kapsayacak. Lisede temel düzey adi altinda ‘grafik ve tablolarin yorumlanmasi', ‘ölçme', ‘tüketim aritmetigi' gibi konular tüm ögrencilere verilecek. Ileri düzeyde de seçmeli olarak ‘türev', ‘integral', ‘olasilik', ‘fonksiyonlar' ve ‘algoritma' gibi konular anlatilacak. Ortaokul matematik müfredatinda ise 6. sinifta islenen ‘denklemler' konusu 7., EBOB ve EKOK gibi konular, 8. sinifta ögretilecek. Kimya dersinde laboratuvarda kimyasallarin etkilesiminin ne anlama geldigi, günlük hayatta evde kullanilan temizlik ürünlerinin etkilesimleriyle anlatilabilecek.
‘Kurbaganin iç organlari' müfredattan çikarildi
Müfredatta en büyük degisiklik biyolojide oldu. Ögrencilerin korkulu rüyasi biyolojinin içerigi küçüldü. Nabi Avci bu durumu müsavirlik yaptigi dönemde yasadigi bir anisiyla anlatti: “25 yil önce bakanlikta müsavirken, dönemin müstesari Ihsan Sezel ansiklopedi kalinligindaki biyoloji kitabindan 30 sayfa azaltmak için 3 ay mücadele etti ancak 20 sayfa düsürebildik. ‘Üzerimde onun yorgunlugu' var demisti. Simdi kitap inceldi keske sayin müstesarimiz yeni kitabi görebilseydi. Biyoloji müfredatini da gazeteci Hasan Pulur'a ithaf ediyorum. Kösesinde sikça okul yillarinda ‘kurbaganin iç organlari'ni çizemedigi için sinif tekrarina kaldigini yazardi.”
Haber7 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284