Internette Sarki Ve Film Paylasan Yanacak

Kültür ve Turizm Bakanligi, Telif Haklari Yasasi`nda yapilacak degisiklik ile radikal kararlar almaya hazirlaniyor. Buna göre, artik Facebook, Twitter gibi sosyal paylasim sitelerinden ya da mail ortamindan sarki ve film paylasimi yasaklanacak.

Internette Sarki Ve Film Paylasan Yanacak

Paylasanlari robot yazilim yakalayacak. Yasayi ihlal edene 2 bin TL'ye kadar para, CD çogaltana ise 4 yila kadar hapis cezasi verilecek. Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Telif Haklari Yasasi'nda yapilacak degisiklik ile telif hakkinin daha fazla garanti altina alinacagini belirtti.
LINKE CEZA YOK
Düzenlemeyle radikal kararlara imza atilacagini savunan Çelik, "Yeni çalisma ile bilgisayarinizdaki filmi, müzigi, kitabi, fotografi paylasirsaniz suç islemis olacaksiniz. Facebook, Twitter gibi sosyal paylasim sitelerinden ya da mailiniz üzerinden bir sanatçinin sarkisini paylasirsaniz 500 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezasi ya da eserleri bir CD'ye kopyalayip paylasirsaniz o zaman 2 yildan 4 yila kadar hapis cezasi alabilirsiniz. Ancak link paylasirsaniz bunun cezasi yok. Çünkü link yasal bir yeri adres göstermektir" dedi.
Dügün vIdeosu takilmaz
Tüm eserlere belli bir kod verilecegini bildiren Çelik, "Türkiye'de meslek birliklerinin elinde 250 bin tane üretilmis eser var. Bu eserlerin tek tek kodlari olacak. Sadece sarkilarin degil, telif hakkina giren her seyin örnegin filmlerin de tek tek kodlari olacak" dedi. Çelik, hazirlanacak robot yazilimin yasal olmayan her paylasim yapildiginda internet üzerinden IP adresi belirleyerek kisinin yakalanmasini saglayacagini kaydetti. Bu robot yazilim sadece belirlenen kodlari tarayacagini bildiren Çelik, "Sizin dügün videonuz ya da esiniz için yaptiginiz sarki vs. kodu olmadigi için bu yazilima takilmayacak. Böylece özel alan ihlali yapilmayacak" dedi.
Serbest paylasim dönemi bitiyor
Twitter ve Facebook üzerinden her gün milyonlarca sarki ve film paylasimi yapiliyor. Kütür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü, yapilacak yasal düzenleme ile Türkiye'de siniri hiç çizilmeyen bir alanin sinirlarini belirleyecek. Paylasim serbest dönemini bitirerek, eser sahiplerinin haklarini internet üzerinden de koruyacak. Çalismanin bir benzeri Fransa'da bulunuyor, ancak Türkiye'de yapilan degisikligin, kapsadigi alan ve getirdigi yenilik ile dünyada bir ilk olma özelligi tasiyacagi bildirildi.
Kaynak: www.haber7.com
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284