“Konya’nin Liman Baglantisi Mutlaka Saglanmalidir”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Akören Ali Riza Ercan Meslek Yüksekokulu Lojistik Bölümü tarafindan “Konya Lojistik Köyü ve Lojistik Gelismeler” konulu panel düzenlendi.

“Konya’nin Liman Baglantisi Mutlaka Saglanmalidir”

Panelin diger konusmacilari MÜSIAD Konya Sube Baskani Dr. Lütfi Simsek, Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Turan Paksoy ve Yükseller Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Alibey Yüksel oldu. Akören Ali Riza Ercan Meslek Yüksekokulu Lojistik Bölümü’nde ögrenim gören çok sayida ögrencinin katildigi panelin moderatörlügünü ise Selçuk Üniversitesi Akören Ali Riza Ercan Meslek Yüksekokulu Ögretim Görevlisi Abdullah Oktay Dündar yapti.
Lojistik bölümü ögrencilerine yaptigi sunum esliginde Konya-Karaman-Mersin Lojistik Merkez Projesi ile ilgili bilgiler veren MÜSIAD Konya Sube Baskani Dr. Lütfi Simsek, “Lojistik kavramini ürünün veya yükün çikis ve varis noktalari arasindaki tüm hareketlerin entegrasyonu, ürün veya yükü ihtiyaç duyuldugu yerde ve zamanda bulundurma isi olarak degerlendirmek gerekir. Burada temel amaç tasima isinin kombine bir sekilde gerçeklestirilmesi ve daha fazla yükü en az maliyetle istenilen zamanda istenilen yere ulastirilmasidir. Hem ülke olarak hem de sehir olarak ürünlerimizi veya yüklerimizi tasima noktasinda karayolunu yogun olarak kullanan bir yapiya sahibiz. Bu durum tasimacilik faaliyetlerine ayrilan maliyetlerimizi artirmaktadir. Lojistik Merkez kavraminin önemi tam da bu noktada ortaya çikiyor. Çünkü demiryolu, denizyolu, havayolu ve karayolu ulasimlarindan en az ikisine yakin bir merkezde kurulacak olan Lojistik Merkezler sayesinde maksimum yükün minimum maliyetlerle tasinmasi saglanacak ve sanayicilerimiz gereksiz maliyetlerden kurtulacaktir. Bu baglamda ilk olarak MÜSIAD Konya Subemiz tarafindan gündeme getirilen ve girisimlerimiz neticesinde devletimiz tarafindan yatirim kapsamina alinarak bir bölge ve ülke projesi haline gelen ve tamamlandiginda Konya-Karaman-Mersin baglantisini saglayacak olan Lojistik Merkez Projesini çok önemsiyor ve bir an önce hayata geçirilmesinin sehrimizin 2023 hedefleri açisindan hayati öneme sahip olduguna inaniyoruz. Ülke ve sehir olarak 2023 ihracat hedeflerimize ulasmak için daha fazla çalismaya ne derece ihtiyacimiz varsa, üretilen ürünlerimizi tasiyacak ve limanlara ulastiracak lojistik merkezlere de o derece ihtiyacimiz var. Bu ihtiyacin karsilanmasi için 2006 yilinda subemiz öncülügünde baslatilan Konya Lojistik Merkez Projesi süreci, 2008 yilinda ilk meyvelerini vermis ve TCDD Konya’da lojistik merkez kurma karari almistir. 2010 yilinda 300 bin metrekarelik alan lojistik merkez kurulmasi için kamulastirilirken bu rakam 2011 yilinda bakanlar kurulu karari ile 1 milyon metrekareye ve son olarak 2013 yilinda da 1 milyon 350 bin metrekareye çikartilmistir. Yeni dönemde en büyük beklentimiz, Konya’da üretilen ürünlerin Mersin limanina daha hizli ve daha az bir maliyetle ulastirilmasini saglayacak, Konya-Karaman-Mersin ve çevre iller arasinda ekonomi ve sanayi koridorunun kurulmasina zemin hazirlayacak olan projenin bir an önce hayata geçirilmesidir. Bu projenin tam anlamiyla hayata geçirilmesi, sehrimizi büyük yatirimlarin cazibe ve çekim merkezi haline getirecek, ayni zamanda da sehrimizin ekonomisine de büyük katkilar saglayacaktir” seklinde konustu.
Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Turan Paksoy da, “Dünya üzerinde ilk örnegi 1941 yilinda Italya’nin Verona kentinde görülen lojistik merkezlerin ülke ve sehirlerin ekonomilerine katkilari son derece büyüktür. Almanya ve Ispanya da lojistik merkezler konusunda oldukça gelisme kat eden ülkeler arasindadir. Lojistik merkezler, yapilari itibari ile önemli ticaret merkezleri ve ticaret yollari üzerinde stratejik öneme sahip yerlerde kurulurlar. Bu sayede ülke ve sehir ekonomilerinin önemli gelir elde etmesi amaçlanir. Ülkemiz de iki kitayi birbirine baglayan ve önemli ticaret yollarinin geçis güzergahi üzerinde yer alan bir ülke konumunda yer aliyor. Ülkemizin sahip oldugu bu jeopolitik konum, lojistik merkez projeleri ve yatirimlari ile desteklenirse ülkemiz bu konuda dünyada söz sahibi ülkeler arasina kolayca girerek çok önemli bir ekonomik gelir elde edebilir” ifadelerini kullandi.
Panelde son olarak konusan Yükseller Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Alibey Yüksel ise, “Lojistik kavramini sadece karayolu tasimaciligi olarak degil; havayolu, demiryolu ve denizyolunun ayni anda kullanildigi kombine ve entegre bir sistem olarak degerlendirmek gerekir. Ülkemiz bu anlamda büyük avantajlara sahiptir. Sahip oldugumuz bu avantajlari lojistik altyapi ve lojistik merkez projelerine yapacagimiz yatirimlarla firsata dönüstürebiliriz. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte lojistik alaninda yetismis, sektörle ilgili teknolojik gelismeleri yakindan takip eden insan gücüne olan ihtiyaç da artacaktir. Lojistik merkezler, bulunduklari sehirlerin ekonomilerine yaptiklari katkilarin yani sira büyük istihdam alanlari da olusturmaktadir. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar olarak sehrimizde yapilacak lojistik merkez projesini sehrimize yeni yatirimlar kazandiracak olmasi bakimindan son derece önemsiyor ve projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284