Memura Göç Masada

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu’nda görüsülen 6 basligi Kamu Personeli Danisma Kurulu toplantisinda taraflarin görüsüne açti. 12 Nisan Cuma günü taraflar yeniden Bakan baskanliginda bir araya gelerek, kendi örgütleriyle yaptiklari müzakere sonucu ortaya çikan görüslerini dile getirecek. Ancak Hürriyet, toplanti öncesinde 3 konfederasyonun memurun statüsünden rotasyona, disiplin cezalarindan yöneticilige atanmada deneyim sartina, yöneticilerin görev süresinden ve kariyer mesleklerde atanma kosullarina iliskin görüslerini ögrendi.

Memura Göç Masada

“657 Sayili Kanun bize uymuyor. Yat, uzan, para kazan; yok böyle bir sey" sözleriyle Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, memur yasasindan duyduklari rahatsizligi dile getirmisti. Bayraktar, hükümetin yapmak istedigi degisikliklerin ipuçlarini bu sözlerle verirken, 3 yilda bir rotasyon, memurun statüsü basta olmak üzere 6 ana degisiklik için taraflar Cuma günü yeniden bir araya gelecek. Ancak üç memur konfederasyonu Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK memurun statüsüne de rotasyona da karsi çikiyor; diger 4 madde içinse farkli görüsler dile getiriyor.
Basbakan Erdogan’in “Taraflarla uzlasin, bana öyle gelin. Uzlasmadan bunlari getirmeyin” dedigi degisikliklerin basinda memurun statüsü geliyor.
MEMURUN STATÜSÜ ‘KIRMIZI ÇIZGI’
1- Memurun statüsü. Hükümet, memurun statüsü konusunda sendikalara kamu çalisanlarinin ‘sözlesmeli’ ve ‘isçi’ olarak ayrilmasini ya da bu ayrimin tamamen kaldirilarak sadece ‘çalisan’ kavraminin getirilmesini önerdi. Memur-Sen Mevzuat ve Toplu Sözlesme Genel Sekreteri Haci Bayram Tonbul, ‘memur statüsüne’ dokunulmasina asla razi olmayiz, bu bizim ‘kirmizi çizgimiz’ derken önerilerinin 164 bin sözlesmeliyi de ‘memur’ statüsüne getirmek oldugunu söyledi.
Kamu-Sen Baskani Ismail Koncuk da memurun statüsüyle ilgili öneriye karsi, “Hiçbir sekilde kabul etmeyiz. Bizim kirmizi çizgimiz” dedi.
KESK Baskani Lami Özgen ise tavirlarini “Bizim için memur ya da isçi ikisi de çalisan ancak ‘is güvencesi’ kirmizi çizgimiz. Bunun kaldirilmasina izin vermeyiz” sözleriyle özetledi.
ROTASYON OLMAZ, TESVIK OLUR
2- Üç konfederasyonun da itiraz ettigi bir diger baslik ‘rotasyon’ oldu. Hükümet, memurun gitmek istemedigi Dogu ve Güneydogu gibi az gelismis bölgelerdeki memur açigini kapatmak üzere 3 yilda bir ‘rotasyon’ önerisi getirdi. Ancak bu öneriye Memur-Sen ve Kamu-Sen’in yani sira KESK de itiraz etti. Tonbul da Koncuk da ‘rotasyon’ yerine memuru o bölgelerde ‘gönüllü’ olarak tutacak tesvikler verilmesini önerdi.
KESK Baskani Özgen ise, kamu çalisaninin hükümete bagimli hale getirmek için böyle bir düzenleme yapilmak istendigini ileri sürerek, “Bana itaat etmezsen seni gönderirim, demenin bir baska yoludur bu. Memuru yildirma amaçlidir. Emeklilige zorlamadir. 3 yilda bir on binlerce memur göç mü edecek, yer mi degistirecek. Böyle olursa ögretmen daha mi verimli çalisacak yoksa daha mi verimsiz olacak? Dezavantajli bölgelerde isadamlarina milyarlarca lirayi tesvik adi altinda peskes çeken hükümet, kamu çalisanina niye bu bölgelerde çalismasi için tesvik vermiyor” diye sordu.
UYARMAK YERINE PARA CEZASI
3- Hükümet, memurun disiplin cezasi sisteminde de degisiklik önerdi. Uyarma ve kinama cezalarinin kaldirilmasini, bunun yerine ‘dogrudan maastan kesme’ cezasinin getirilmesini önerdi. Üç konfederasyon da yine buna itiraz etti ve dogrudan maastan kesme cezasiyla amirlerin keyfi ceza verme tutumlarini artiracagini ve yükselmesini istemedikleri memura bu ceza verilerek önünün kesilecegi ileri sürüldü.
MÜSTESARLIK IÇIN 5 YIL DENEYIM
4- Hükümetin, önerdigi bir diger konu ise kamuda üst düzey yönetici atamalari için gerekli olan 10-12 yil sartinin 5 yila indirilmesi oldu. Ancak konfederasyonlar, yönetim için 5 yil deneyimin yeterli olmayacagini, bunun hem genç yöneticiye hem de devlete zarar verecegini savundu.
KAMU HIZMETI, HÜKÜMETE DEGIL VATANDASA VERILIR
5- Hükümetin getirmek istedigi bir diger düzenleme ise üst düzey yöneticilerin hükümetle birlikte gelip, hükümetle birlikte gitmesi oldu. Ancak Hem Kamu-Sen hem de KESK, kamu hizmetinin hükümete degil; vatandasa verildigini animsatirten, Lami Özgen, “Kamu çalisani vatandasin çalisanidir, hükümetin degil. Eger bu sekilde hükümetle gelip gidecekse partinin çalisani olur. Kamu hizmetine böyle yaklasilmaz. Ayrica kamuda her çalisanin yükselme hakki vardir, A ya da B partisinden olup olmadigi fark etmez” dedi.
KARIYER MEMURLAR
6- Kariyer mesleklerde atanma sartlari degistirilsin. Müfettis yardimciligi, uzman yardimciligi gibi statülerde kalis süresi 3 yil yerine 2 yil olsun. Ayrica bu kisilerin uzman ve ya müfettis olmak için ayri bir sinava girmelerine gerek kalmasin. Tez hazirlamalari da istenmesin. Memur-Sen, bu öneriye sicak bakarken Kamu-Sen ve KESK itiraz etti. Kariyer memurlugun bazi özellikler gerektirdigini, her önüne gelenin kariyer memur olmamasi gerektigini dolayisiyla da sinav, tez gibi uygulamalarin devam etmesi gerektigini belirttiler.
Kaynak: Hürriyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284