Otistik Çocugu Olanlara 6 Müjde Birden!

Dünya Otizm Farkindalik gününde hükümetten otizmli çocugu olan anne, babalara 6 müjde geldi.

Otistik Çocugu Olanlara 6 Müjde Birden!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin "Otizm Spektrum Bozuklugu Eylem Plani" tanitim toplantisinda, yapilacak düzenlemelerin engellilere yönelik bir lütuf ve imtiyaz degil hak oldugunu vurguladi.
Esas sorunun engellilerin degil engelsizlerin zihninde, gönlünde oldugunu söyleyen Sahin, "Hiçbir ortamda engellilerle bir araya gelmemis kisilerin orani yüzde 50'nin üzerinde.
Birlikte yasama kültürü saglandiginda sorun kalmaz" dedi. Planda dikkat çeken düzenlemeler söyle:
ERKEN EMEKLILIK: Çocugu otizmli olan babalara 5 yil erken emeklilik hakki saglanacak.
YARI ZAMANLI ÇALISMA MODELI: Annelerin yari zamanli ya da evden çalisma modeli ile islerine devami saglanacak.
EVDE BAKIM: Otizmlilere evde tibbi bakim, telefonla hizmet, eve yemek servisi, daha ucuz ve kisa sürede evlere bakim ve onarim hizmetleri saglanacak.
SINAVLARA DÜZENLEME: Merkezi sinavlar (SBS,YGS, LYS) otizmli ögrencilerin basarisini ölçmede yetersiz kaldigindan, müfredata dayali ölçme ve degerlendirme yapilacak.
GÖLGE ÖGRETMEN: Kaynastirma siniflarindaki otizmli ögrenciler için gölge ögretmenlik getirilecek. Kaynastirma kayit yapmayan okul yönetimlerine yasal yaptirim uygulanacak. Yetenek sinavi kaynastirma raporlari dikkate alinarak düzenlenecek. Devamsizlik normalin 2 kati (40 gün) olacak.
ÖZEL TAKIP: Otizmi olanlar Saglik Bakanligi tarafindan izleme programina alinacak. 0-3 yas erken müdahale modeli gelistirilip uygulanacak. Saglik kuruluslarinda psikolojik danismanlik, yol göstericilik için "aile destek birimleri" kurulacak. Gençler için is koçlari görevlendirilecek.
'BOSANMADA ÇOCUKTAN YANAYIZ'
Fatma Sahin, "ortak velayet" düzenlemesiyle ilgili sorular üzerine "Eger bosanmak mecburiyse çocuklarin bakiminin en az zararla yürütülmesi gerekir. Komisyon çalismalarini tamamlayinca raporu paylasacagiz. Biz çocuktan yanayiz" dedi. Sahin, dogum izinlerini 6 aya çikaran düzenlemenin yasama yili bitmeden Meclis gündemine getirilecegini söyledi.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284