Polis Yazar KMÜ’de Romanlarini Anlatti

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) polis, yazar ve sair Ali Bayram, ögrencilerle söylesi gerçeklestirdi.

 Polis Yazar KMÜ’de Romanlarini Anlatti

KMÜ Genç Arastirmacilar Ögrenci Toplulugu ile KMÜ Türk Dili ve Edebiyati Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen program, 22 Aralik’ta Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda yapildi.

Söyleside Ali Bayram, “Üç bine yakin siirim, dokuz romanim var. 2015 yilinda dört romanim birden çikacak, bu Türkiye’de bir ilk.” diyerek onu yazmaya iten sebepleri anlatti.
Ali Bayram, dogduktan alti ay sonra annesiz kaldigini ve üvey anne elinde büyüdügünü belirterek anne sevgisinin yoklugu ve üvey anne draminin kendisini sair yaptigini ifade etti.
“Yazmak kolay, okutmak zor”
“Kitap okuma orani Türkiye’de yüzde 3’lerde.” diyen Yazar Bayram, “Yazmak kolay, okutmak çok zor. Öyle katil romanlar var ki yazari ölüp gitmis ama kimse okumamis. 44 romani bulunan Ayhan Sarikaya su an Ankara Sincan’da sebze meyve satiyor. Ben, abi 44 romanin var, yakisir mi dedim. O da, birileri domates satarak savasini verecek, birileri kiliç kusanarak; sizler yazma mücadelenizden vazgeçmeyin, dedi. Ben de sizlere sesleniyorum, edebiyatçilar kilicinizi iyi sallayin.” seklinde konustu.
“Edebiyat yalnizlik, aci, mutluluk, gizem, macera ister. Gerçek karakterler ister.” diyen Yazar Bayram sunlari söyledi: “Siz yazmak isteyince hikâye aramazsiniz, hikâye sizin ayaginiza gelir. Ben sakin bir yerde kitabimi okuyayim diye gittim. Alevi Gelin Sünni Damat kitabimin hikâyesi gittigim o yerde, çesme basinda ayagima geldi.”
“Çanakkale’yi yazmaya benim ruhum yetmez”
Kitaplarinda ve köse yazilarinda hep sosyal olaylari ele alan Yazar Bayram, kitaplarinda isledigi bazi olaylardan örnekler vererek “Kertik & Bir Soysuza Yazilan Roman’da kadina siddeti ele aldim. Intiharda Polis kitabimda intihar eden meslektaslarimi yazdim. 13’ünde Kadin Olmak romanimda çocuk gelinleri, Ederlezi’de Roman vatandaslarin yasadigi sikintilari ele aldim.” seklinde konustu.
Ali Bayram, “Ermeni tehcirinin yüzüncü yilinda ‘Arsine (Tehcirde Bir Ermeni Kizi)’ romanimi yazdim. Çanakkale Savasinin da yüzüncü yili. Neden onu yazmadim?” seklinde kendine kendine sordugu soruya “Çünkü benim Çanakkale Savasindaki bir günü, bir saati yazmaya ne ruhum ne de ömrüm yeter.” yanitini verdi.
“Disisine kötü davranan tek hayvan insanogludur”
Feminist bir yazar olarak tanindigini belirten Ali Bayram, kadina siddet konusunu köse yazilarinda ve Kertik romaninda ele aldigini ifade ederek “Türkiye’de çocuklarin çogu babanin anneye karsi siddetini görerek büyüyor. Etrafinda bu tür siddet olaylarini görünce kimse müdahale etmiyor. Bana dokunmayan yilan bin yil yasasin demeyin, o yilan döner dolasir sizi bulur.” dedi.
“Jack London’in da dedigi gibi disisine kötü davranan tek hayvan insanogludur.” diyen Bayram, kadin haklarini medyada ve meydanlarda savunan kisilerin ve profesörlerin bile kadina siddet uyguladigina sahit olduklarini söyledi.
Etkinlige katilan ögrencilere tek tek mikrofon uzatarak, “Ne yazmak isterdiniz? Ilerde neyi yazmayi düsünürsünüz?” diye soran Yazar Bayram, “Edebiyatin kara trenine, geleneklerine bagli düsünmeyin. Yenilikçi fikirler gelistirin.” dedi. Program, yazarin kitaplarini imzalamasi ile son buldu. (Egitim Servisi)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284