Recep Konuk; “Bu Topraklarin Genlerinde Birlik Ruhu Var”

AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarim Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Recep Konuk, Dünyada bugün için 1 milyarin üzerinde insanin, kurdugu veya ortagi oldugu kooperatifler vasitasiyla ekonomi çarkinin etkin aktörü oldugunu söyledi. 21 Aralik Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle bir mesaj yayinlayan Recep Konuk, “Kooperatiflerin her sektör ve her alanda hitap ettigi kesime arti bir katkisi olmustur. Ancak hiçbir sektördeki kooperatif organizasyonunun veya hiçbir kooperatif çesidinin katkisi, tarim kooperatiflerinin tarim sektörüne ve üreticiye katkisi ile boy ölçüsemez. Son yüz yilin tarim sektöründeki en büyük bulusu tarim kooperatifleridir” dedi.

Recep Konuk; “Bu Topraklarin Genlerinde Birlik Ruhu Var”

AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarim Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Recep Konuk, 21 Aralik Dünya Kooperatifçilik Günü dolayisiyla bir mesaj yayinladi.
Recep Konuk mesajinda, Kooperatiflerin kendilerini düzenleyen kanunda, ‘Ortaklarinin belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarini isgücü ve parasal katkilariyla karsilikli yardim, dayanisma ve kefalet suretiyle saglayip korumak amaciyla kurulan ortakliklar’ seklinde tanimlandigini, ders kitaplarinda ise kooperatiflerin, amaç eksenli tanimlanip bu amacin ‘ortaklarinin ihtiyaçlarini karsilikli yardim, dayanisma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karsilamak’ oldugunun vurgulandigini ve bu amaci gerçeklestirmek için kooperatiflerin ‘bireylerin tek baslarina yetersiz olan sermayelerini birlestirip yatirima yönelterek üretimde artis sagladigi’ seklinde belirtildigini ifade ederek; “Her iki tanimda dogrudur. Ancak kooperatiflerin günümüzde üstlendigi rol ve islev hiçbir tanima veya tarife sigmayacak kadar büyük, hiçbir tanim veya tarifle anlatilamayacak kadar büyüktür. Tarih sahnesine çikislari henüz iki asri yeni bulan kooperatifler, dünyanin dört bir tarafinda insanlara basini sokacagi ev kazandirmaktan, ihtiyaçlarini piyasada ezilmeden karsilamaya, finansman ihtiyaçlarina uygun kosullarla cevap üretmekten, birikimi sinirli toplum kesimlerini ekonominin etkin aktörü yapmaya kadar çok sayida alanda hitap ettigi kesimlerin hayatini degistirecek rol ve roller üstlenmistir” dedi.
“Son Yüz Yilin Tarim Sektöründeki En Büyük Bulusu Tarim Kooperatifleridir”
Dünyada bugün için 1 milyarin üzerinde insanin, kurdugu veya ortagi oldugu kooperatifler vasitasiyla ekonomi çarkinin etkin aktörü oldugunu belirten Recep Konuk mesajinda su görüslere yer verdi. “Her sektör ve her alanda kooperatiflerin hitap ettigi kesime arti bir katkisi olmustur. Ancak hiçbir sektördeki kooperatif organizasyonunun veya hiçbir kooperatif çesidinin katkisi, tarim kooperatiflerinin tarim sektörüne ve üreticiye katkisi ile boy ölçüsemez. Son yüz yilin tarim sektöründeki en büyük bulusu tarim kooperatifleridir. Tarim kooperatiflerini de dahil olmak üzere dünya ekonomisinde kooperatifler 1.800’lü yillarla birlikte rol üstlenmeye basladilar. Ülkemizde ise bugünkü bilinen anlamiyla ilk kooperatif girisim, dünyada kooperatiflerin sahne alisindan yaklasik üç çeyrek asir sonra 1.800’lü yillarin sonunda gerçeklesti. Yaklasik 75 yillik zaman farki kimseyi aldatmasin, bu topraklarda kooperatiflerin ihtiva ettigi mana bütünlügü ve kooperatifçilige de ilham kaynagi olan birlikte üretme, birlikte basarma gelenegi, hayat yükünü birlikte omuzlama aliskanligi, hem kültürü hem de kurumlariyla asirlardir vardi. Bu topraklarin, ekonomik sistemine kooperatifleri sandik veya kooperatif adiyla dahil etmesi sadece ve sadece dünyadaki terminolojiyi kullanmaya baslamasindan ibarettir.”
“Dünyadaki 300 Büyük Kooperatifin Bir Yillik Is Hacmi 1,6 Trilyon Dolarin Üzerindedir”
Kooperatifçilikte dünyaya ilham vermis bir medeniyetin mirasçilari olarak bizim mesuliyetimiz, kooperatifleri toplumsal kalkinmanin bir dinamigi olarak ekonomik hayatin her alanina tasimak, kooperatif girisimlerle daha çok insanin refahtan daha çok pay almasina aracilik etmektir diyen Recep Konuk, “Dünyada binlerce kooperatif yaptigi isler, ürettigi ekonomik degerle 1 milyarin üzerinde yani dünya nüfusunun %13’ten fazla insani ekonomik sisteme dahil ediyor, onlarin birlikte hareket ederek refahtan daha fazla pay almasini sagliyor. Dünyamizda tarim sektöründeki ekonomik faaliyetlerin %50’sinden fazlasi kooperatif isletmeler eliyle yürütülüyor. Dünyadaki 300 büyük kooperatifin bir yillik is hacmi 1,6 Trilyon Dolarin üzerindedir. Tüm dünya hem gida güvenliginin, hem sürdürülebilir tarimsal üretimin hem de kirsal kalkinmanin teminati olarak kabul edilen kooperatifler, tarimsal kooperatifler özel ve önemli bir rol üstlenmistir” dedi.
“Bu Topraklarin Genlerinde Birlik Ruhu Var”
Biz bu topraklarda da kooperatifçiligin hizla gelisip tüm sosyal kesimler de özellikle de tarim sektöründe ekonomimize yeni bir dinamizm kazandirabilecegini biliyoruz diyen Konuk, “Çünkü bu topraklarin genlerinde birlik ruhu var. Bu topraklar komsusu açken tok yatmayacak, meslektasi siftah yapmadan yeni bir alis veris yapmayacak kadar erdemli. Ve bu topraklar kendisinden daha az dünya nimetine sahip kardesleri incinmesin diye azami dikkat gösteren ahlaka sahip bir kültürün ana vatani. Bu topraklar, kardeslerinin isi rast gittikçe daha mutlu, refah iklimi komsularina da sirayet ettikçe daha huzurlu olan bir milletin yasadigi topraklar. Yani varlikta da yoklukta da bir olma, bir davranma, yükü birlikte omuzlama ve zenginligi paylasma bu topraklarin özelligi. O özellikler dünyanin kooperatif diye adlandirdigi sistemi hem kapsayan hem de onu asan özelliklerdir. Dahil oldugumuz medeniyet havzasinin bize mirasi olan bu hasletlerimiz bu topraklarda ve bu topraklarin gelecegi için kooperatifçilikten çok daha fazla istifade edebilmek için yaptigimiz islerde bizim asli dayanagimizdir” dedi.
“Artik Baska Cografyalarda Anlatilan Basari Hikayelerimiz Var”
Ülkemiz kooperatifçiliginin yeni bir döneme girdigini ve ülke kooperatifçiligi açisindan umutlu olmamizi gerektirecek sebeplerin çogaldigini ifade eden AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarim Komisyonu Baskani Recep Konuk 21 Aralik Dünya Kooperatifçilik Günü mesajini su sözlerle tamamladi. “Üç sene önce kooperatifçilik strateji belgesini yayinladik. Kooperatifleri bir sivil toplum örgütü konumundan iktisadi bir aktör konumuna yükselttik. Türkiye’nin her tarafinda kooperatif çatisi altinda birlesip ne yapariz sorusuna cevap aramaya, neleri nasil basaracagimiz konusunda akil terletmeye basladik. Kooperatif çatisi altinda birlik olmak konusunda Türkiye’nin özellikle tarim sektörünün fikir birligi artik tamdir. Iki Binli yillara girerken kooperatifçilikle nelerin basarilabilecegini bu topraklarin disindan örneklerle izah ediyor, uzaklara methiyeler düzüyorduk. Simdi kendi örneklerimiz, kendi modellerimiz de var. Dün özendiklerimizin özendigi bir modelimiz, baska cografyalarda anlatilan basari hikâyemiz, hikayelerimiz var.
Ilhamini Anadolu’nun birikiminden alan, insani degerlerimizle zenginlestirilmis bir kooperatifçiligin tesisi için gayretimiz ile Türk Kooperatifçiligine ve ülke ekonomisine katki verme azim ve kararliligimizin artan bir heyecanla sürdügünü ve sürecegini belirtir, “muhakkak surette birlesmede kuvvet vardir, kooperatif yapmak, maddi manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birlestirmektir” sözleriyle kooperatifçiligin özünü tarif eden Büyük Önder Atatürk ve Türk Kooperatifçiligine emek vermis degerli büyüklerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anar, 21 Aralik Dünya Kooperatifçilik Gününü kutlarim.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284