Tapinak Mezar Gün Yüzüne Çikti

Karaman’a bagli Kilbasan köyündeki Karadag’da bulunan Degle Ören yerinde yürütülen temizlik çalismalari sirasinda bulunan Tapinak Mezar gün yüzüne çikarildi. Mezarda incelemelerde bulunan Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yildiz, “Kültür ve Turizm Bakanliginca 2014-2015 yillari içerisinde Degle Ören yerinde temizlik çalismalarina ve maden sehrinde kazi çalismalarina basladik. 2015 yili içerisinde konaklamada bulunan ve tamamiyla toprak altinda bulunan pramidal platformlu anit mezari gün yüzüne çikardik. Bu anit mezari Milattan Sonra 3. Yüzyilla tarihlendiriyoruz. Bu anit mezarin bizim için en önemli özelligi bu bölgede tek eser olmasidir. Özellikle biz bunu Kiyi Ege de görüyoruz. Iç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesindeki tek örnek olarak burayi sayabiliriz. Muhtemel bir üst yöneticiye ait bir anit mezari oldugunu düsünüyoruz` dedi.

Tapinak Mezar Gün Yüzüne Çikti

Mezarin güney cephesindeki temizlik çalismalarinda alti-yedi metre ölçülerinde tapinak formlu bir yapiyla karsilastiklarini anlatan Yildiz, sunlari söyledi:
"Bu yapinin tapinak mezar olduguna kanaat getirdik. Yine ayni dönem içerisinde ve ayni ustalar tarafindan yapildigini tespit ettik. Bu bölge eski Hitit döneminden beri kutsal bir mekan olarak kabul edilmektedir. Hitit’ten sonra burasi özellikle Roma Imparatorlugu döneminde bir askeri garnizon olarak yerlesim görmüs. 5. yüzyildan 9. yüzyila kadar özellikle Dogu Roma yani Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olarak kullanilmistir. Son iki kazi sezonunda toplam 6 kilise piskoposluk sarayi ve nekropol alanlarinin temizlik çalismalarini tamamladik. Kültür ve Turizm Bakanligimizca bu alanlarin restorasyon çalismalarinin yürütülebilmesi için geçen hafta müze müdürlügümüzce alan incelemeleri yapilmis olup, 2016 yili içerisinde restorasyon çalismalarina baslanacak. Ve alan Karaman için inanç turizmine kazandirilacaktir."
Madensehri Köyü Muhtari Ali Demir ise, öncelikle köyün kültürel zenginligi oldugunu çok iyi bildiklerini belirterek sunlari söyledi: "Ama bu yapilarin tamami toprak altinda oldugundan güzelliklerini göremiyorduk. Müze müdürlügümüzün geçen yil çalismaya baslamasindan sonra bu güzel anit mezarinin da çikmasiyla köyümüzün kültürel zenginliginin ne kadar güzel oldugunu görmüs olduk. Yani bu çalismalarin devami köyümüzü kültürel olarak ve turizm açisindan çok güzel bir yere getirecektir."
Antropolog Yeter Çetin de, “Anit mezarina geldigimizde giris kapisinda modern dolgu toprakla kapliydi. Giris kapisindan iki buçuk metre kadar dolgu topragi kaldirdiktan sonra pramidal platformlu yapimiz ortaya çikti. Yandaki tapinak da topragin 50 santim kadar altindaydi. Ama hiç bilinmiyordu. Suana kadar literatürde yoktu. 50 santim kadar dolgu topragi kaldirinca yanindaki tapinak ortaya çikti" diye konustu.
Tarimla geçinen ve maddi yetersizliklerle bogusan Madensehri köyündeki 20 genç, yaklasik iki yil boyunca kazi çalismalarinda çalisarak aile ekonomilerine katkida bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284