Milli Egitim Bakanligi 6 Dersin Içerigini Degistirdi

Milli Egitim Bakani Nabi Avci, Ingilizce, fen bilimleri, fizik, kimya biyoloji ve matematik derslerinin bazi siniflara ait programlarinin güncellendigini bildirdi.

Milli Egitim Bakanligi 6 Dersin Içerigini Degistirdi

Milli Egitim Bakani Nabi Avci, ''Daha iyi ögretmek için daha az ve öz ancak gerçekten hayatla iliskili bilgi ve beceri, deger ve tutumlara odaklanmak zorundayiz'' dedi.
Milli Egitim Bakanligi'nda (MEB) düzenlenen ''Ilkögretim ve Ortaögretimde Bazi Derslerin Ögretim Programlarinin Güncellenmesi'' konulu basin toplantisina, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Yücel Altinbasak, MEB Müstesari Emin Zararsiz, Temel Egitim Genel Müdürü Funda Kocabiyik, Talim Terbiye Kurulu Baskani Emin Karip, Ortaögretim Genel Müdürü Ercan Türk ile diger ilgililer katildi.
Konusmasina, ''Protokol konusmalarinin hitap kisminda hep zorlaniyorum'' diyerek baslayan Bakan Avci, yine yazili bir metin okuyacagini, Emin Karip'in de salonu kontrol ederek, uyuyanlari sayacagini söyleyerek espri yapti.
Bakan Avci, bilim ve teknolojideki gelismelerle bireylerin, toplumum ve ekonominin ihtiyaçlarindaki degismelerin ögretim programlarinin gözden geçirilmesini zorunlu kildigini vurgulayarak, 2005'te yapilan köklü bir degisimle yapilandirmaci bir anlayisa dogru zihinsel dönüsümün basladigini söyledi.
Zorunlu egitimin liseleri de kapsayacak sekilde düzenlenmesinin, ilkokul, ortaokul ve liselerin ögretim programlarinin 12 yillik zorunlu egitim hedefleri kapsaminda gözden geçirilmesi ihtiyacini dogurdugunu belirten Avci, ''Ögretim programlarinin, farkli ilgi, ihtiyaç, yetenek ve potansiyellere sahip ögrencilerin ögrenme ve gelisim ihtiyaçlarini karsilasacak sekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir'' diye konustu.
2005'teki sadelestirmeye ragmen ögretim programlarinin bugün hala gereginden fazla yogun olduguna isaret eden Avci, sözlerini söyle sürdürdü:
''Her seyi ögretmeye çalisirken bilgileri yogunlastirilmis biçimde yükleme sebebiyle birçok ögrencinin ögrenmesinde güçlükler olusmaktir. Daha iyi ögretmek için daha az ve öz ancak gerçekten hayatla iliskili bilgi ve beceri, deger ve tutumlara odaklanmak zorundayiz. Ancak ögretim programlarinin içeriginin sadelestirilmesi ve seyreltilmesinde titiz bir çalismayla ölçülü ve kademeli sadelestirme ve seyreltme yapilmasina özen gösterilmistir.''
Ögretim programlarinin revize edilmesi çalismalari kapsaminda 35 üniversiteden 86 akademisyen ve 28 ögretmenin katilimiyla 230 toplanti, 24 panel düzenlendigini anlatan Avci, çalismalar neticesinde güncellenen ögretim programlarina iliskin su bilgileri verdi:
''Ilkögretim kurumlari Ingilizce 2-8. siniflarla fen bilimleri 3-8'inci siniflar, ortaokul matematik 5'ten 8'e kadar, ortaögretim fizik 9, 10, 11 ve 12'inci siniflar, ortaögretim kimya 9, 10, 11 ve 12'inci siniflar, ortaögretim biyoloji 9, 10, 11 ve 12'inci siniflar, ortaögretim matematik 9, 10, 11 ve 12'inci siniflar.
Güncellenen ögretim programlari kademeli olarak uygulamaya konulacak. Güncellenen ögretim programlarinin ilk uygulamalari, 2013-2014 egitim ögretim yilinda baslayacak. Yani önümüzdeki yil.''
''Bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelismeler dikkate alindi''
Bakan Avci, güncellenen tüm ögretim programlarinda, kazanimlar ve içeriklerin sadelestirildigini söyledi.
Ögretim programlarinin giris bölümündeki açiklamalarin sadelestirildigini, kazanimlarin daha kolay okunabilir ve algilanabilir sekilde düzenlendigini belirten Avci, kazanimlarin 12 yillik zorunlu egitim süresi dikkate alinarak, ögretim kademeleri ve siniflar düzeyinde gözden geçirildigini kaydetti.
Bakan Avci, ''Kazanimlar bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelismeler dikkate alinarak güncellenmistir. Kazanimlarla günlük hayat iliskisi güncellenmistir. Bilgi ve iletisim teknolojilerinin aktif olarak kullanilabilecegi konu ve kazanimlar vurgu yapilarak, z kitap, etkilesimli tahta gibi uygulamalar için zemin olusturulmustur'' dedi.
Matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde 9 ve 10. siniflarin temel düzey olarak düzenlendigini dile getiren Avci, tüm ögrencilerin temel matematik ve fen bilimleri becerilerini kazanmalarini saglayacak esnek bir yapi olusturuldugunu söyledi.
Avci, kazanimlarin, bilisim teknolojilerinin ögretim uygulamalariyla bütünlestirilmesini saglayacak ve analitik düsünme becerileriyle 21. yüzyil becerilerini gelistirecek sekilde düzenlendigini; içerik okuma, algilama ve uygulamayi kolaylastiracak, uygulayicilara esneklik saglayacak sekilde sadelestirildigini bildirdi.
Ögretim programlarinin hayata geçirilmesinde en büyük sorumlulugun ögretmenlere düstügüne dikkati çeken Avci, Bakanlik olarak ögretmenlere daha çok inisiyatif vererek, daha basarili olacaklarina inandiklarini ve onlara güvendiklerini kaydetti.
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284