Internette Vergi Indirimi Müjdesi

ULASTIRMA, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim`in, iletisim vergileri konusunda “Yakinda güzel haberlerimiz olacak” sözlerinin detaylari ortaya çikti. Internette vergi indiriminin kisa süre sonra bir torba yasa ile gerçeklestirilecegi bakanlik yetkilileri tarafindan açiklandi.

Internette Vergi Indirimi Müjdesi

Hürriyet'ten Çilem Kaya'nin haberine göre Bakanlik üst düzey kaynaklarindan edilen bilgiye, göre bu müjdenin altinda yüzde 5'lik Özel Iletisim Vergisi'nin (ÖIV) kalkmasi yatiyor. Indirim paketinin, Meclis gündeminde bekleyen iki torba yasaya dahil edilmesi ya da ayri bir "internet" torba yasasiyla gündeme getirilmesi bekleniyor.
INTERNET GELISSIN ISTIYORUZ
3G'nin hayatimiza girmesiyle birlikte artan internetin kullaniminin önünü açilmasi için vergi indirimine hazirlaniliyor. Internet servis saglayicilari, GSM operatörleri ve sivil toplum örgütlerinin sik sik dile getirdigi vergi indirim talebinde sona yaklasildi.
Bakanlik üst düzey kaynaklarindan edinilen bilgiye göre "kisa" bir süre içinde Meclis'e gelecek torba yasa ile uzun süredir beklenen indirim gerçeklestirilecek.
Ilk vergi orani olan yüzde 15, 3G ihalesi öncesi yüzde 5'e indirilmisti. Bakanlik, "Biz Türkiye'de çok iyi bir internet altyapisinin oldugu ve bunun önündeki tüm engellerin kalkarak internetin gelismesini istiyoruz" görüsünde bulundu.
VERGIDE DÜNYA LIDERIYIZ
GSMA için Deloitte tarafindan yapilan en son kiyaslama çalismasina göre, Türkiye'deki mobil telekomünikasyon sektörü, arastirmaya dahil edilen 11 global ülke arasinda vergi yükü açisindan birinci sirada. GSM sektöründe dünyada vergi yükü ortalama yüzde 18.2 iken Türkiye'de yüzde 48.2 denk geliyor. Hedeflenen vergi indirimin gerçeklesmesiyle yüksek vergi oranlari bir nebzede olsa azalacak.
GSM'DE ÖZEL ILETISIM VERGISI YÜZDE 25
GSM operatörlerinin sagladigi her türlü hizmet için yüzde 25 oraninda ÖIV uygulanmakta, bu hizmetlerin içerisinde tesis, nakil, devir ve haberlesme hizmetlerinin tamami bulunmaktadir. GSM operatörlerince saglanan internet ve telefon erisim hizmetlerinin birbirinden ayrilmasiyla, her iki grup için farkli ÖIV hesaplamasi yapilarak, vergi indirimi uygulanmasi yapilmisti.
Hala vergi sisteminde yer alan yüzde 25'lik ÖIV, deprem vergisi olarak konmus, 2003 yilinda ise kalici hale getirilmisti. Bu kalemde bir indirim çalismasi yapmayan Maliye Bakanligi, 1999-2012 tarihleri arasinda 37,4 milyar lira tahsilat yapti.
TALEP SIFIR VERGI
KABLOLU, kablosuz ve mobil internet servis saglayiciligi hizmetine iliskin Özel Iletisim Vergisi (ÖIV) 2009 yilinda yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilmisti. Bakanlar Kurulu'nda görüsülen ÖIV indirime iliskin yasal düzenlemeyi sektör yetkilileri olumlu bir açilim olarak nitelendirmis, internet hizmetlerinden yüzde 15 alinan ÖIV'nin yüzde 5'e çekilmesinin sektörü rahatlatacagini belirtmisti.
Buna karsilik internet erisiminin daha da yayginlasacagini, bu kapsamda vergi indiriminin çok faydali olacagini belirten sektör uzmanlari, "Böyle bir adimin ardindan ÖIV sifira indirilmeli" diye konusuyor. Özel Iletisim Vergisi nedeniyle Türkiye, cep telefonundan alinan vergiler açisindan dünyada en yüksek vergiyi ödeyen ülkeler arasinda birinci sirada bulunuyor.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284