Yazici `Milli` Ünvanin Nasil Verildigini Açikladi

Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici, ticari isletmelerin ve ticaret sirketlerinin unvanlarinda `Türk`, `Türkiye`, `Cumhuriyet` ve `Milli` ibarelerinin kullanmasinin yasaklandigi yönündeki iddialarin gerçegi yansitmadigini açikladi.

Yazici `Milli` Ünvanin Nasil Verildigini Açikladi

Konuyla ilgili olarak medyada yer alan haberler üzerine açiklama yapan Bakan Yazici, 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'nun 46. maddesinin üçüncü fikrasi uyarinca, 'Türk', 'Türkiye', 'Cumhuriyet' ve 'Milli' ibarelerinin bir ticaret unvanina ancak Bakanlar Kurulu karariyla konulabildigine dikkat çekti. Yine Kanun'un 51. maddesinin üçüncü fikrasinda, 46. maddeyi ihlal edenlerin üç aydan iki yila kadar hapis veya adli para cezasiyla cezalandirilacaginin hükme baglandigina isaret eden Yazici, su bilgileri verdi:
"6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'nun un 46. maddesi, mülga 6762 sayili Türk Ticaret Kanunu'nun 48. maddesinden içerik olarak aynen alinmistir. Mülga 6762 sayili Türk Ticaret Kanunun 48. maddesinin üçüncü fikrasi da 'Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri bir ticaret unvanina ancak Icra Vekilleri Heyeti karariyla konabilir.' seklindedir ve bu düzenlemeye uymadan söz konusu kelimeleri ticaret unvanlarinda kullananlar hakkinda adli para cezasi veya hapis cezasi öngörülmüstür. Bu dogrultuda, 'Türk', 'Türkiye', 'Cumhuriyet' ve 'Milli' kelimelerinin yalin, sade ve eksiz olarak ticaret unvaninda kullanilabilmesi bu yönde alinmis bir Bakanlar Kurulu kararina bagli bulunmaktadir. Görülecegi üzere, bu düzenlemeye aykiri davranislar her iki kanun tarafindan yasaklanmistir ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüge giren 6102 sayili Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulamada herhangi bir farklilik öngörmemektedir."
IZINSIZ KOYANLAR UYARILIYOR
Yazici, Bakanliginin gözetim ve denetiminde görev yürüten Ticaret Sicil Müdürlükleri'nin; 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'nun 46. maddesinin üçüncü fikrasinda sayilan 'Türk', 'Türkiye', 'Cumhuriyet' ve 'Milli' ibarelerinin ticaret unvanlarinda kullanilmasi bakimindan Bakanlar Kurulu'nun karari gerekliligine dikkat çekmek ve 6102 sayili Kanunun anlayis olarak mülga 6762 sayili Kanun'dan uzaklasmadigina vurgu yapmak adina, görev alanlarindaki ticaret sicili kayitlarinin tetkik edilmesi sonucunda Bakanlar Kurulu izni olmaksizin ticaret unvaninda 'Türk', 'Türkiye', 'Cumhuriyet' ve 'Millî' ibarelerini kullanan sirketlerin tespit edilmesi halinde, bu sirketlerin unvanlarini kanuna uygun hale getirmeleri gerektiginin ilgililere teblig edildigini ifade etti.
UYGUN HALE GETIRMEYENLER MÜEYYIDE UYGULANIYOR
Ticaret sicil müdürlüklerince yapilan tebligde, belirtilen süre içerisinde unvanini kanuna uygun hale getirmeyen sirketler hakkinda Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen müeyyidelerin uygulanacagi uyarisinda bulunuldugunu aktaran Yazici, su ifadeleri kullandi:
"Bu dogrultuda, 'Türk', 'Türkiye', 'Cumhuriyet' ve 'Milli' ibarelerini ticaret unvaninda Bakanlar Kurulu izni alarak kullanan ticari isletmeler ve ticaret sirketlerinin yeni bir Bakanlar Kurulu izni almalari söz konusu degildir. Ancak, bu ibareleri unvanlarinda Bakanlar Karari olmadan kullananlar ise söz konusu Bakanlar Kurulu Karari ile verilecek izinle bu ibareleri unvanlarinda kullanmaya devam edebileceklerdir. 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'nun 46. maddesinin son fikrasinda düzenlenen Bakanlar Kurulunun izni ile ticaret unvanina eklenebilecek kelimeler yalin ve eksiz olarak 'Türk', 'Türkiye', 'Cumhuriyet' ve 'Milli' kelimeleri ile sinirlandirilmistir. Bu itibarla, söz konusu ibarelerin 'cantürk', 'türkhan' gibi birlesik kelimeler içerisinde yer verilmek suretiyle ticaret unvanlarinda kullanilmasinda bir engel bulunmamaktadir."
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284