15 Ocak`ta Kagit Reçete Tarih Oluyor

Doktorlar, 15 Ocak`tan itibaren reçeteleri elektronik ortamda yazacak. Kagit reçeteler ile artik eczanelerden ilaç alinamayacak. Kagit reçete ile ilgili istisnalar ile birlikte yazilabilecek durumlar söyle:

15 Ocak`ta Kagit Reçete Tarih Oluyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz'da uygulamaya konulan e-reçete sistemiyle reçete sahteciliginin önüne geçmeyi hedefliyor. Doktorlar, eczaneler ve hastalar için birçok kolayligi barindiran e-reçete uygulamasinin 1 Ocak'tan itibaren tüm hastane, doktor ve eczacilar uçun zorunlu olmasi öngörülmüs ancak bazi teknik nedenlerden dolayi uygulamaya geçilmesi 15 Ocak tarihine ertelenmisti. Buna göre, 15 Ocak Sali gününden itibaren bütün doktorlar reçeteleri elektronik ortamda yazacak ve kagit reçeteler eczaneler tarafindan karsilanmayacak.
SGK, tüm doktorlara ve hastanelere 2 kez çagri yaparak, doktorlarin tamaminin sistemden sifre almalarini istedi. 31 Aralik 2012 tarihi itibariyla Türkiye'de aktif olarak çalisan yaklasik 110 bin doktorun 107 bin 300'ü e-reçete sifresi aldi.
E-reçete sisteminin uygulanmaya baslandigi 1 Temmuz 2012 tarihinden 31 Aralik 2012 tarihine kadar yazilan reçetelerin yüzde 65'ü elektronik ortamda olusturuldu.
SGK'dan uyari
SGK, hastanelere ve doktorlara e-reçete uygulamasiyla ilgili olarak yaptigi son duyuruda, 15 Ocak 2013 tarihi itibariyla e-reçete uygulamasinin zorunlu olacagina dikkati çekti. Duyuruya göre, reçete tarihi 15 Ocak 2013 ve sonrasi olan e-reçeteler, eczaneler tarafindan manuel giris yapilarak karsilanamayacak. Üzerinde e-reçete numarasi bulunan manuel reçeteler ise yalnizca e-reçete olarak karsilanacak.
15 Ocak 2013 tarihi itibarayla SGK kurumsal hekim sifresi'ni almamis (aile hekimligi hariç Saglik Bakanligi 1. Basamak Saglik Tesislerinde, KIT-Belediye- Bakanlik 1. Basamak Saglik Tesislerinde, Özel 1. Basamak Saglik Tesislerinde, Isyeri Hekimliklerinde, Kurum Hekimliklerinde, Üniversite 1. Basamak Saglik Tesislerinde, Türk Silahli Kuvvetleri 1. 2. ve 3. basamak tesislerinde görev yapan hekimler hariç) hekimlerin manuel reçeteleri (istisnai durumlar hariç) eczanelerden karsilanmayacak.
SGK, kurumsal hekim sifresi ile ilgili sorunlar hekimin görev yaptigi saglik hizmet sunucusuna en yakin Saglik Sosyal Güvenlik Merkezine iletilecek.
15 Ocak 2013 tarihi itibariyla (istisnai durumlar hariç) manuel reçeteler karsilanmayacak.
Saglik Bakanliginin e-reçete konusunda yapmis oldugu duyuru ve genelgelerde de belirtildigi sekilde e-reçetenin manuel çiktisinin hekim tarafindan hastaya verilmesine, Saglik Bakanligi'nin konu hakkinda yapacagi düzenlemeler çerçevesinde devam edilecektir. Ancak düzenlenen manuel çiktilar hastada kalacak olup, kurum tarafindan talep edilmeyecek.
Kagit reçete yazilabilecek istisnai durumlar
Doktorlarin kagit reçete yazabilecegi istisnai durumlar söyle:
"-Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, isyeri hekimliklerinde, verem savas dispanserlerinde, ana-çocuk sagligi ve aile planlamasi merkezlerinde, saglik merkezi ve toplum sagligi merkezlerinde, 112 acil saglik hizmeti birimlerinde, üniversitelerin medikososyal birimlerinde, Türk Silahli Kuvvetleri'nin birinci, ikinci ve üçüncü saglik hizmet sunucularinda düzenlenen reçeteler,
-Majistral ilaç içeren reçeteler,
-Kisiye özel yurt disindan getirtilen ilaçlari içeren reçeteler,
-Yabanci ülkelerle yapilan sosyal güvenlik sözlesmeleri kapsaminda SGK tarafindan saglik hizmeti verilen kisilere düzenlenen reçeteler,
-MEDULA hastane sisteminden provizyon alinamamasina ragmen saglik hizmeti sunulmasi durumunda düzenlenen reçeteler,
-Acil hal kapsaminda düzenlenen reçeteler,
-Aile hekimlerinin gezici saglik hizmeti kapsaminda düzenledikleri reçeteler, -Evde bakimhizmeti kapsaminda düzenlenen reçeteler,
-MEDULA sisteminin veya hastaneye ait sistemin çalismamasi nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen, üzerinde 'sistemlerin çalismamasi nedeniyle e-reçete düzenlenememistir' ibaresi kase ya da el yazisi seklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafindan onaylandigi reçeteler."
Duyuruda, vatandaslarin 15 Ocak tarihinden itibaren sorun yasamamasi için saglik hizmeti sunuculari, eczacilar ve hekimler tarafindan gerekli tüm önlemlerin alinmasinin büyük önem arz ettigi de kaydedildi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284