18 Kasim Dünya Antibiyotik Farkindalik Günü

Dünya Saglik Örgütü tarafindan antimikrobiyal direnç olgusu ile mücadelenin en temel basamaklarindan birisi olan akilci antibiyotik kullanimi konusunda farkindaligin artirilmasi amaciyla, “18 Kasim Dünya Antibiyotik Farkindalik Günü‘’ olarak kutlaniyor.

18 Kasim Dünya Antibiyotik Farkindalik Günü

Istatistikler dirençli bakteriler tarafindan enfekte edilen hasta sayisinin arttigini ve antibiyotik direncinin halk sagligi için birincil tehdit haline geldigini gösteriyor. Dirençli bakterilerin gelismesinin durdurulmasi ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliginin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akilci kullanim olarak degerlendiriliyor.
Il Saglik ve Halk Sagligi Müdürü Dr. Ali Riza Altunsoy yaptigi açiklamada, “Ilaçlarin bilinçsiz kullanimi ve antibiyotik direnç olgusu ülkemizin önemli halk sagligi sorunlarindan birisidir. Halkimiz hiçbir etkisi olmamasina ragmen grip ve nezle gibi viral rahatsizliklarda antibiyotik kullanmayi aliskanlik haline getirmistir. Bunun sonucunda yanlis antibiyotik kullanimi ile bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmasi söz konusu olmustur. Bu sebepten antibiyotik sadece gerekli oldugunda ve hekim tarafindan reçete edildiginde, önerilen dozun tamami önerilen sürede kullanilmalidir. Bu konuda herkesi bilinçli bir sekilde antibiyotik kullanmaya ve duyarli olmaya davet ediyorum” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284