KMÜ’den Hemsirelik Egitimine Simülasyonlu Katki

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümü için alinan simülasyon cihazlari, hasta maketleri ve dogum robotu ögrencilerin kullanimina sunuldu. Yüksekokul ögrencileri yeni ekipmanlar esliginde saglik egitimlerini yalnizca teorik degil, uygulamali ögrenme sansi bulacaklar.

KMÜ’den Hemsirelik Egitimine Simülasyonlu Katki

Hemsirelik Ögrencilerine Donanimli Laboratuvar
KMÜ’de Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca desteklenen ve yürütücülügünü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Demirgöz Bal’in üstlendigi “Etkin Sekilde Kullanilan Görsel ve Isitsel Materyallerin Hemsirelik Ögrencilerinin Egitimine Katkisi“ isimli proje hayata geçirildi. Proje kapsaminda alinan yeni cihazlar ve yeniden düzenlenen laboratuvarlar ögrencilerin ögrenmelerini kolaylastirirken ögrencilere meslek hayatlari öncesinde tecrübe kazandiracak.
Projeyle KMÜ Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümüne alinan cihazlar ve maketler Hemsirelik Bölümünde okutulan Anatomi, Histoloji, Hemsirelik Esaslari, Iç Hastaliklari Hemsireligi, Kadin Hastaliklari ve Dogum Hemsireligi, Hemsirelikte Ögretim derslerinde kullanilacak.
“Simülasyonlar ögrencilere tecrübe kazandiriyor”
Projede görev alan ve yeni alinan cihazlari tanitan Ars. Gör. Mehtap Çöplü hemsirelik mesleginin uygulamali bir meslek dali oldugunu belirterek, “Lisans egitimi almis bir hemsirenin teorik bilgisinin yani sira hastaya uygulanacak tüm tedavi ve girisimlerde el pratikligi olmasi gerekiyor. Hasta maketleri ve simülasyonlar ögrencilerin duyu organlarina hitap ederek onlarin daha kolay ögrenmelerini sagliyor.” dedi.
Simülasyon maketlerinin gerçek bir insan islevi gördügünü dile getiren Ars. Gör. Çöplü, ögrencilerin gözlemlemesi gereken yasam bulgularinin maket üzerinden izlenebildigini ifade ederek, “Makete kodlanan senaryolar üzerinden hastanin saglik durumunda degisiklikler yapiyoruz. Bu sekilde ögrenciler her türlü duruma aliskin hale geliyor ve insana çok yakin özellikler tasiyan maket üzerinden müdahaleler yapabiliyorlar. Bu durum onlarin ileride meslek hayatlarinda karsilasabilecekleri kritik durumlar karsisinda tecrübeli olmalarina imkân sagliyor.” seklinde konustu.
“Türkiye’de sadece birkaç üniversitede var”
Projede görev alan Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat Sahiner ise projenin önemine deginerek, “Proje kapsaminda almis oldugumuz simülasyon cihazlari, hasta maketleri ve olusturulan laboratuvarlar ülkemizde sadece Hacettepe, Istanbul ve Akdeniz Üniversitesi gibi birkaç üniversitede bulunuyor. Bu imkânlar üniversitemiz için büyük önem tasiyor. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi bu özelligi ile sayili üniversiteler arasinda yer almakta.” diye konustu.
Karaman’da tip fakültesi ya da egitim-arastirma hastanesi olmamasindan dolayi ögrencilerin tecrübe anlaminda sorun yasadiklarini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sahiner, “Hemsirelik Bölümü ögrencileri stajlarini Karaman Devlet Hastanesi’nde, Toplum Sagligi Merkezleri’nde ve Toplum Ruh Sagligi Merkezi’nde yapiyorlar ancak gerek buralardaki hasta popülasyonu azligi gerekse ögrenci sayilarinin fazlaligi gibi nedenlerle, staj uygulamalarindan yeterli ölçüde verim alinamiyor.” dedi.
“Özgüveni yüksek hemsireler yetisecek”
Ögrencilerin tecrübe ve özgüven eksikligini ortadan kaldirabilmeyi hedeflediklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat Sahiner, “Ögrencilerin deneyim kazanmalari amaciyla görsel, isitsel malzemelerden olusan bir laboratuvar kurmayi gerekli gördük. Proje ile ihtiyaç duyulan maket ve malzemeler büyük oranda temin edildi ve bu sayede Saglik Yüksekokulu’nda daha deneyimli ve özgüveni yüksek hemsireler yetisecek.” diye konustu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284