Karaman’da Elma Bahçelerini Don Vurdu

Karaman Ziraat Odasi Baskani Recep Muglu, don nedeniyle elma bahçelerinde ciddi oranda zarar görüldügünü söyledi.

Karaman’da Elma Bahçelerini Don Vurdu

"Bazi elma çesitlerinde neredeyse hiç elma yok" diyen Karaman Ziraat Odasi Baskani Recep Muglu, "Karaman'da iki gündür hava sicakliginin gece sifirin altina düsmesiyle birlikte çiçek açmis meyveleri don vurdu. Bu yil kis mevsimi çok sicak ve kurak geçti. Karaman genelinde hava sicakligi 31 Mart'ta -8 ve 01 Nisan'dan -5 dereceye kadar düsmüs, elma bahçelerinde tomurcuklar da kiraz bahçelerinde tomurcuk ve çiçeklerde, kaysi ve badem bahçelerinde meyvelerde don zarari meydana gelmistir. Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ekiplerince meyve bahçelerinde, meydana gelen zararla ilgili tespit çalismalari yapiliyor" diye konustu.
Muglu, "06.00 ve 07.00 saatleri arasinda gerçeklesen sicaklik degerlerinin Karaman’da bulunan ekonomik degere sahip elma bahçelerinde sebep oldugu zarar ziyani tespit etmek üzere tahmin erken uyari istasyonlarinin hitap ettigi alanda incelemeler yapilmistir. Zirai don olayindan sonra yapilan arazi kontrolünde kültürel tedbir alan (Mini Sipring, Yagmurlama) üreticilerimizin elma bahçesindeki dondan kaynaklanan zarar orani yüzde 20 civarindadir. Kültürel tedbir alamayan üreticilerimizin bahçelerinde pembe gonca döneminde veya bu döneme yakin olan bahçelerde yüzde 50 zarar olacagi tespit edilmistir" dedi.
Zararin Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile bölge milletvekillerine rapor halinde iletilecegini bildiren Recep Muglu, Karaman’in afet kapsamina alinmasini istediklerini sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284