Kilbasan’da Misir Hasat Günü Yapildi

Merkeze bagli Kilbasan Kasabasi’nda Limagrain Tohum Islah ve Üretim San.Tic.A.S. tarafindan Il Gida,Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ile Aktanoglu Tarimin katkilariyla misir hasat günü düzenlendi.

Kilbasan’da Misir Hasat Günü Yapildi
Misir hasat gününde Limagrain Tohum Bölge Yetkilisi Zekeriya Akgül verdigi bilgilerde, “Hasat Günü yapilan prisca hibrit misir çesidinin yetistiriciliginde üreticimiz Sadik Ceylan’in taban gübresi olarak misir ekim öncesi 60 kg/dönüm, 15.15.15 üst gübre olarak 60 kg/dönüm Üre gübresi kullanildigini, gübre miktarlari misir ihtiyacinin 1/3 oraninda az kullanilmis, sulama yil sartlarina göre 1 eksik 4 sulama yapilmistir. Hasat gününün yapildigi 23 Ekim tarihinde ilk hasat edilen ve en düsük nem degeri olan çesit olarak gözlenmistir. Verim olarak dekardan 1.400 kg verim alinmistir. Prisca hibrit misir çesidi pazarin istedigi koyu kirmizi renkte, Koçan ucuna kadar dane dolduran, hektolitresi agir gelen, yatma yapmayan güçlü ve orta - uzun boylu olan, ölçülen nemde görüldügü gibi kuruma hizi çok iyi olan verimi yüksek bir çesittir” dedi.
Il Müdür Yardimcisi V. Refik Kiraz hasat gününde yaptigi konusmada, Ülkemizde önemli ölçüde ikinci ürün olarak da yetistiriciligi yapilan misirin ekilis alani 600-650 bin hektar, üretim miktari ise yaklasik 2.5 milyon tondur. Böylece misir Türkiye tahil üretiminde bugday ve arpadan sonra üçüncü sirada yer almaktadir. Son 20 yilda ekim alaninda önemli bir degisme olmamasina karsin, misir üretiminde iki katina yakin artis gerçeklesmistir. Bu gelisme, özellikle yeni melez çesitlerin kullaniminin yayginlasmasi, üretim tahminlerinin ve mekanizasyonun iyilesmesi ile yükselen verim düzeyinden kaynaklanmaktadir. Ilimizde ise, dane misir 2002 yilinda 14.400 da alanda ekimi yapilirken, ekim alani 2010 yilinda 33.846 da alana yükselmistir. Dane misir ekimini tesvik etmek amaciyla ilimizde 2010 yilinda dane misir eken çiftçilerimize 1.610.000 TL prim destegi ödemesi yapilmistir” dedi.
Il Müdür Yardimcisi V. Refik Kiraz çiftçi kayit sistemi güncellemelerinin ilimizde 30 Aralik 2011 tarihine kadar uzatildigini, çiftçilerimizin magdur olmalari için güncellemelerini bu tarihten önce yapmalari gerektigini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284