100 Çalisandan 40`i Sigortasiz

Sosyal Güvenlik Kurumu`nun kitaplastirdigi kayit disi istihdamla mücadele çalismalari verilerine göre, Türkiye`de her 100 çalisandan 40`i sigortasiz.

 100 Çalisandan 40`i Sigortasiz

Kayit disi mücadele çalismalarina ait veriler, SGK tarafindan hazirlanan bir kitapçikla yayimlandi.
Kayit disi istihdamin ekonomik ve sosyal açidan birçok olumsuz sonucu bulundugu belirtilen kitapçikta, isçi, isveren ve devlet açisindan bunun sonuçlari degerlendiriliyor.
Kitapçikta, kayit disi çalisan isçilerde, kisa vadede yeterli saglik yardimi alamamalarindan dolayi hastalik vakalarinin arttigi, uzun vadede ise kisilerin emekli olamamasi, ölüm halinde de es ve çocuklarina aylik baglanamamasi riskleri aktariliyor.
Sosyal güvenlik sisteminin vatandaslarin insan onuruna yakisir bir hayat sürmesini amaçladigi belirtilen kitapçikta, ''Ancak ne yazik ki ülkemizde kayit disi istihdam orani yüzde 40 civarlarinda, yani 100 kisiden 40'i sigortasiz çalismaktadir. Bu nedenle kayit disi istihdam, ülkemiz için ele alinmasi gereken önemli bir problem olarak karsimiza çikmaktadir'' deniliyor.
Verilere göre, Türkiye'de kayit disiligin en çok görüldügü sektörlerin basinda ise tarim, insaat, turizm, toplumsal ve kisisel hizmetler, imalat sanayi ve nakliyat sektörleri geliyor. Ayrica, çocuk isçiligi ve yabanci isçilerin çalistirilmasinda da kayit disilik ön plana çikiyor.
-Yasal düzenlemeler-
Kayit disi ile mücadelede yapilan yasal düzenlemeler de kitapçikta yer aliyor.
Bunlar arasinda, kurumun bilgi ve belge isteme yetkisinin genisletildigi, 10 ve daha fazla isçi çalisan isyerlerinde ücretlerin bankalar araciligiyla ödenmesi zorunlulugunun getirildigi, idari para cezalarinin yeniden düzenlendigi bilgisine yer veriliyor.
Düzenlemelere göre, kismi süreli çalisan sanatçilarin düsük miktarda primle hem emekli olmalarinin hem de saglik hizmetlerinden faydalanmalarinin saglandigi ayrica tarimda çalisanlarin da düsük prim üzerinden sigortali hale getirildikleri belirtiliyor.
-Denetmen sayisi 2 bine çikarilacak-
Çalismalar kapsaminda, 2008 yilinda 450 olan Sosyal Güvenlik denetmenlerinin sayisi geçen yil sonunda bin 500'e çikarildi.
Denetmenlere, defter ve kayit inceleme yetkisi verilmesi ile tasra birimlerindeki islemlerin daha kisa sürede sonuçlandirilmasi saglanirken, 2013 yili sonuna kadar denetmen sayisinin ise 2 bine çikarilmasinin hedeflendigi bildirildi.
Veri paylasimi ve denetim çalismalari kapsaminda 2012 yili sonu itibariyla 1 milyon 471 bin 468 kisinin kayit disi çalistigi ve 88 bin 199 isyerinin ise SGK'ya kayitli olmadigi tespit edildi.
-Bilgilendirme ve bilinçlendirme çalismalari-
Kayit disi ile mücadele bilgilendirmenin önemine deginilen kitapçikta, bu kapsamda hazirlanan dokümanlarin Milli Egitim Bakanligi'na gönderildigi, müfredata ekleme çalismalarinin ise sürdügü belirtildi.
Bu kapsamda, yapimci ve yönetmenlerle görüsmeler yapilarak 25 dizi içeriginde ve 5 yarisma programinda kullanilmak üzere, sorular ve senaryo örnekleri gönderildigi ifade edildi.
Sinemalar için de reklam filmi hazirlandigi ve bu reklamlarin geçtigimiz yil temmuz-agustos-eylül aylarinda yayimlandigi vurgulanirken, bu reklamlarin 1 milyon 300 bin kisi tarafindan izlendigi kaydedildi.
Kaynak: Rota Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284