2012`de Bunlardan Sikâyetçi Olduk

Tüketiciler 2012 yilinda en çok internet, bnakacilik ve iletisim sektöründe yasadiklari sorunlardan sikayetçi oldu.

 2012`de Bunlardan Sikâyetçi Olduk

Yilda 650 bin sikayet alan sikayetvar.com'un 1 yillik sikayet analizine göre, 2012'de tüketicilerin basini agritan konularin basinda internet, bankacilik ve iletisim sektörü geldi. 2012 sikayetlerinin ana gündem maddeleri ise söyle:
1. INTERNET SEKTÖRÜ SIKAYET PATLAMASI YASADI!
2012'de sikayetlerin yüzde 21'ini internet sektörü aldi. Yillardir tüketiciler ile bir türlü baris saglayamayan bankalarin sikayetlerini dahi geçen internet sektörü 2012'de sikayet patlamasi yasadi. En çok sikayetler e-ticaret sitelerinden ve internet servis saglayicilarindan geldi.
E-ticaret son yillarin en popüler girisimcilik alanlarindan biri oldu. Internet kullaniminin yayginlasmasi ve tüketicilerin internetten alisverise her geçen gün daha fazla ilgi duymasina paralel olarak'Neden bende internet üzerinden satis yapmayim' mantigiyla bir anda e ticaret
sitelerinin sayisi artti. Tüketiciyi memnun edemeyen siteler ise tüketiciler tarafindan sikayet yagmuruna tutulurken birçogu da sirasiyla açildigi gibi kapandi. Sikayetlerin basinda ise stok sorunu, satin alinan ürünün teslim edilememesi, ayipli, hatali ürün gönderimi ve hediye/kupon sorunu yer aldi. Sektörde görevini layigi ile yapmayan firmalarin hatalari e–ticaret sektörünü baltaliyor.
2. TÜKETICILERIN BANKALARA OLAN ÖFKESI BITMEK BILMIYOR
Tüketiciler ile yildizi bir türlü barismayan bankalar ise sektör bazli sikayet siralamasinda yüzde 16'lik sikayet orani ile ikinci sirada yer aldi. Neredeyse herkesin cebinde en az 3 tane bulunan kredi kartlari bu alanin en fazla sikayet konusu oldu. Bankalarin kart aidatindaki inatlari ve aidat almak için tüketiciye oynadiklari oyunlar hiç gündemden düsmedi. Bankalarin 31 kalemde aldigi her bir masraf binlerce tüketici tarafindan sikayet yagmuruna tutuldu.
- Tüketici Lehine Verilen Kararlar Bankalara Sikayetleri Arttirdi
Yarginin tüketici lehine verdigi her karar ise bankaya olan sikayetleri daha fazla arttirdi. Emsal olarak görülen dava sonuçlari ile tüketiciler bankaya sikayet yazarak haksiz alindigini düsündükleri paralari geri almak istediler. Örnegin, 10 yil içinde bankalardan kredi çeken vatandaslardan alinan "dosya masrafi" nin geri ödenecegi Yargitay karari ile karar alinmisti. Bu karar ile her 3 sikayetten biri bankalara geldi. Dosya masrafini bankadan geri isteyen tüketiciler bu seferde bankanin talep ettigi yeni ücretler ve sözlesme sarti ile kapidan geri döndü. Sikayetler iki katina çikti.
-Kredi Faiz Oranlari Düstü Sikayetler Çikti
Kredi faiz oranlari düsünce özellikle uzun vadeli konut kredisi alanlar, düsük faizlerle kredilerini yeniden yapilandirma telasina düstü. Ama bankalar iki kez masraf almaya kalkinca ve hukukçular "ikinci masraflari bankadan geri alabilirsiniz" deyince sikayetler gecikmedi.
3. ILETISIM SEKTÖRÜNÜN SIKAYETLERI GSM OPERATÖRLERINDEN!
Tüketicilerin en fazla sikayet ettigi üçüncü sektör yüzde 11 sikayet orani ile iletisim olurken en fazla sikayeti ise burada gsm operatörleri aldi. Sürpriz cep faturalari il karsilasan cep telefonu kullanicilari sikayetlerle hesap sordu.
-Açik Hatlar Tüketiciyi Belaya Sürükledi
Açik hat olarak bilinen ve kisinin haberi olmadan kendi adina açilan cep telefonu hatlari tüketicinin korkulu rüyasi oldu. Birçok kisi habersiz açilan ve ödenmeyen cep faturalari icralik olurken birçok kisi de suç olaylarina karismis bu hatlar nedeni ile davalik oldu.
-Gsm Operatörleri Rekabete Girdi Arada Tüketici Kaldi
Abone rekabetine giren gsm operatörleri her geçen gün farkli bir kampanya ile ortaya çikti. Özellikle son bir yil içerisinde yaptiklari cihaz kampanyalari ise belki tüketici çekti fakat sikayetleri de arttirdi. Cihaz bulamayan ya da aldigi cihaz ile ilgili sorun yasayan tüketiciler cihaz kampanyasi magduru oldular.
4. ELEKTRIK SAYAÇLARI DEGISTIRILIP BEDELI FATURAYA YANSITILINCA TÜKETICI SINIRLENDI
Elektrik sayaçlarinin degistirilip faturanin kendisine kesildigini gören tüketici elektrik dagitim sirketlerini sikayet yagmuruna tuttu. Tüketiciler elektrik dagitim sirketlerinin tamir ve muayene uygulamasinigöz ardi ederek sayaç degisimini tek seçenek gibi sunmasindan sikayetçi oldu. Birçok tüketici ise elektrik sayaçlarinin haber verilmeden degistirildigini iddia etti. Akilli sayaçlar ve saat ayarlari da diger bir sikayet konusu oldu. Tasarruf yapacagiz derken kabarik faturalarla karsilasan tüketici çileden çikti.
5. CEP TELEFONU DOLANDIRICILARI TAKTIK DEGISTIREREK DOLANDIRMAYA DEVAM ETTI!
Önceleri kapidan satis yöntemi ile dolandirilan tüketiciler bu sefer cep telefonlarina gelen mesajlarla dolandirildilar. "Hediye kazandiniz" dolandiriciligi yil boyunca devam etti. Güvenirlilik gerekçesi ile kredi karti numaranizin ilk 4 hanesini istemeyen kötü niyetli kisiler tüketicilerin bilgilerini ve kart numaranin 12 hanesini aldiginda sifreleri çözdüler. Bilgileri dolandiricilara veren binlerce kisinin kredi kartlarindan ise piyasa degeri çok ucuz olan ürünler için fahis ücretler çekildi.
6. ARKADASLIK SITELERI ISI ABARTTI!
Birçok kisinin sosyal paylasim sitelerinde paylastigi fotograflar arkadaslik siteleri tarafindan kötüye kullanildi. Kendilerinden habersiz adlarina hesap açildigini bir de üstüne fotograflarinin paylasildigini görenler deliye döndü. Birçok internet kullanicisi ise e-postalarina gelen arkadaslik mesajlarla kandirildilar. Arkadaslik teklifi ile bu sitelere üye olan kullanicilar üye olup para yatirdiktan sonra bir daha mesaj alamayinca sok oldular.
7. HILELI GIDALAR TÜKETICIDEN KAÇMADI!
Tüketiciler hileli gida üreten ve satan firmalari tek tek sikayet ederken Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi da bu firmalari teshir etti. Internet ve televizyon kanallarinda yayinlanan reklamlar ile satilan ballar sikayetlerin büyük bir bölümünü olusturdu.
Internette satilan bitkisel ilaçlar da sikayet edildi. Saglik Bakanligi'nin uyarilarina ragmen internetten ilaç satin alan birçok tüketici istedigi sonucu alamayip bir de sagliklarindan olunca sikayetler kaçinilmaz oldu.
8- SOSYAL MEDYA HACKERLERI DA SIKAYETLERDEN NASIBINI ALDI
Gittikçe yayginlasan sosyal paylasim siteleri dolandiricilarin yeni mekani oldu. Dolandiricilar hackledikleri hesaplarla kisilerin arkadas listesindeki birçok kisiyi dolandirdi. Kabarik kredi karti borçlari ve telefon faturalari ile karsi karsiya kalan tüketici sesini sosyal medyaya gönderdigi sikâyeti ile duyurdu.
9- KPSS'DE SIKÂYET EDILDI
Ekonomi ve iletisim sektörüne oranla daha az sikâyet alan egitim sektöründe ise ana basliklari ile degisen egitim sistemi (4+4+4), okullarda bagis adi altinda alinan paralar, son zamanlarda gündeme gelen okullarda kiyafet serbestligi ve okullarin fiziki yapilari sikâyet edildi. Memur olma hayali ile KPSS sinavina giren memur adaylari da sistemi sikâyet etti. Birçok aday sinav sonuçlarina itiraz ederken ÖSYM'nin alt yapisi nedeni ile tercih yapamayan adaylarin sikâyetleri de bir hayli fazla.
10- ÖZEL HASTANELER SIKÂYET NEDENI
Saglik alaninda da önemli gelismeler olurken gelismelerin vatandaslara nasil yansidigi sikâyetlerden takip edildi. Saglik alanina gelen sikâyetlerin yüzde 54'ünü özel hastaneler ve klinikler olusturdu. Kamu hastaneleri yüzde 15'lik sikâyet orani ile ikinci sirada yer aldi. Özel hastanelerin acilden giris yapan hastalardan aldiklari masraflar sikâyetlerin ana konusunu olusturdu.
11- TATIL KEYFI ÇILEYE DÖNDÜ
Bayram ve yaz tatillerini degerlendirmek için sehrin gürültüsünden kaçan tüketicilerin basini bu seferde hem tur sirketleri hem de yol problemleri agritti. Turizm sektörünün sorunlarini yüzde 44'lük oranla tur sirketleri, yüzde 30'unu oteller ve yüzde 15'le devre mülk ve tatiller olusturdu. Tatil hayali kuranlarin hayalleri devre mülk satislarindaki türlü oyunlarla ve internetten yaptiklari rezervasyonlarla suya düstü. Birçok kisi internetten rezervasyon yaptigi oteli yerinde göremeyince sok geçirdi.
12- ÖZEL GÜNLERDE SIKÂYETSIZ GEÇMEDI
Anneler, sevgililer, ögretmenler ve dogum günleri gibi her özel günün ardindan sikâyet patlamasi yasandi. Sevdiklerine internet araciligi ile çiçek ve hediye yollayanlarin siparisleri ya gününden sonra ulasti ya da bekledikleri gibi gitmedi. Bayram ve yilbasi gibi online alisverisin yogun yapildigi günler de bol sikayetli geçti. Bu günlerde artan siparisleri yetistiremeyen firmalar hem hediye göndereni hem alani hem de internetten alisveris yapani mutsuz etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284