Cezaevlerinin Dis Güvenliginde Yeni Dönem

Jandarma Genel Komutanligi, ceza infaz kurumlarinin dis güvenlik hizmetlerini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü`ne devredecek.

Cezaevlerinin Dis Güvenliginde Yeni Dönem

Ceza infaz kurumlarinin dis güvenlik hizmetlerinin, Jandarma Genel Komutanligi'ndan, Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü'ne devrini öngören kanun tasarisi, TBMM Baskanligi'na sunuldu.
Tasariya göre, mevcut infaz hukukuna iliskin temel ilkeler, ceza infaz kurumlarinin güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesinde de uygulanacak. Infaz hukukuna iliskin temel ilkeler; güvenlik uygulamasinda, hükümlüler arasinda ayrim yapilmamasini, hiç kimseye ayricalik taninmamasini, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazinda zalimane, insanlik disi, asagilayici ve onur kirici davranislarda bulunulmamasini hükmediyor.
''Cezaevi Müdürlügü'', ''Ceza Infaz Kurumu Müdürlügü'' olacak. Ceza infaz kurumlarinda güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinden, Ceza Infaz Kurumu müdürleri sorumlu olacak. Ceza infaz kurumlarinin, toplu olarak bulundugu kampüslerdeki ortak alanlar ve kampüs disindaki eklentilerin güvenlik hizmetleri ile bu kampüslerde yapilacak sevk ve nakillerin koordinasyonu Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü'nce görevlendirilecek kurum müdürlügü tarafindan yapilacak. Müdürlük teskilati bulunmayan ceza infaz kurumlarinin yönetim ve güvenlik hizmetleri, Genel Müdürlükçe belirlenecek kurum müdürlügü tarafindan yerine getirilecek.
-Zorun derecesini kendisi takdir edebilecek-
Güvenlik görevlileri, isyan, direnis, firar, firara tesebbüs ya da asayisi bozan benzeri olaylarin ortaya çikmasi halinde, bu olaylarin önlenmesi, saldirida bulunanlarin etkisiz hale getirilmesi, direnisin sona erdirilmesi, aktif ya da pasif direnis gösterilmesi halinde zor kullanmaya yetkili olacak.
Güvenlik görevlileri, asayisi bozan olaylar ya da direnmenin kapsam ve derecesine göre, kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet veya maddi güç kullanabilecek. Zor kullanilacagi uyarisi önceden yapilacak. Ancak, olaylarin ve direnmenin niteligine göre uyari yapilmadan da zor kullanilabilecek. Acil durumlarda, güvenlik görevlisi, kullanacagi zorun derecesini kendisi takdir edecek.
-Silah, son çare olacak-
Güvenlik görevlileri, atesli silah bulundurabilecek ya da tasiyabilecek. Dis güvenlik görevlilerine bedeli karsiliginda silah verilecek.
Güvenlik görevlileri, güç kullanarak etkisiz hale getiremedigi direnis karsisinda, direnisin sona erdirilmesinde, hükümlü ve tutuklunun kaçmaya kalkismasinda, kendisine teslim edilmis kisilerin kaçirilmaya kalkisilmasinda, cezaevlerinde kavga, kargasa, direnme ya da isyan çikmasi durumunda silah kullanmaya yetkili olacak. Saldiri veya tehlikenin önlenmesinde ölçülülük ve orantililik ilkesi gözönünde bulundurulacak. Iç güvenlik görevlileri, hiçbir sekilde kurum içinde atesli silah bulunduramayacak. Güvenlik görevlileri, çikan olay karsisinda silahla ates etmeyi son çare olarak gözönünde bulunduracak ve önce uyari atesi açacak.
Güvenlik görevlileri için, görevleri nedeniyle isledikleri suçlardan dolayi, Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanun hükümleri uygulanmayacak. Güvenlik görevlilerinin ya da kolluk birimlerinin kuvvet kullanarak müdahale ettigi durumlarda, müdahalede görev alan personelin kimlik bilgileri gizli tutulacak.
-Kolluk kuvvetinden destek alinabilecek-
Cezaevlerinde iç ve dis güvenlik görevlilerinin yetersiz kalmasi durumunda, kolluk birimleri ile diger kamu kuruluslarindan destek alinabilecek. Kolluk görevlileri hakkinda, bu görevleri nedeniyle isledikleri suçlardan dolayi, tabi olduklari mevzuat hükümlerine göre islem yapilacak.
-29 bin 121 kadro ihdas edilecek-
Tasariyla Adalet Bakanligi merkez teskilatinda 126, tasra teskilatinda ise 25 bini infaz koruma memuru olmak üzere 28 bin 995 kadro ihdas edilecek.
Ceza infaz kurumlarindaki hükümlülerin ziyaretçileriyle görüsmeleri kayit edilebilecek. Kayit islemlerinin usul ve esaslari yönetmelikle belirlenecek.
Ceza infaz kurumlarinin dis güvenlik hizmetlerinin, Jandarma Genel Komutanligi'ndan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü'ne devri, kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren en geç 5 yil içinde asamali olarak gerçeklesecek.
Içisleri Bakanligi Jandarma Genel Komutanligi tarafindan yürütülmekte olan dis güvenlik hizmetlerinin Adalet Bakanligi'na devir islemleri sonuçlanincaya kadar, devri yapilmayan kurumlarda dis güvenlik hizmetleri Jandarma Genel Komutanligi tarafindan yerine getirilecek.
Kaynak: aa
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284