Elektronik Tebligat 1 Ekim`de Basliyor

Karaman Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler (SMMM) Odasi Baskani Rifat Karaulu, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle baslayacak elektronik tebligatla ilgili, bu tarihten önce bildirimde bulunan mükelleflere 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapilacagini söyledi.

Elektronik Tebligat 1 Ekim`de Basliyor

Elektronik tebligatin, Maliye Bakanligi tarafindan Resmi Gazete de yayinlanan 456 Sira no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile yürürlüge girdigini belirten Baskan, Rifat Karaulu "Kanunda belirtilen hükümlere göre, tebligi gereken elektronik imzali evrak, e-tebligat sistemi kullanilmak suretiyle mükellefin elektronik tebligat adresine teblig edilebilecek. Buna göre, Teblige elverisli elektronik adres kullanma zorunlulugu getirilen ve kendisine elektronik ortamda teblig yapilabilecekler, Kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançlari basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç), istege bagli olarak kendilerine elektronik tebligat yapilmasini talep edenler olarak belirlendi. Kendisine elektronik ortamda teblig yapilabilecek olanlar, tebligle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olacak. Bu mükelleflerin disinda kendilerine elektronik tebligat yapilmasini talep eden kisiler de sistemden istege bagli olarak yararlanabilecek" dedi.
"Kurumlar Ve Gelir Vergisi Mükelleflerinin E-Tebligat Basvurulari" Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 1 Ocak 2016 tarihine kadar elektronik tebligat talep bildirimini (Sirketler ve Diger Tüzel Kisiler Için) kurumlar vergisi yönünden bagli bulunduklari vergi dairesine vermeleri gerektigini hatirlatan, Rifat Karaulu "Bu mükellefler, söz konusu bildirimi kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili islemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmis vekâletnameyle yetkili kilinan kisiler araciligiyla bizzat teslim edecek. Yapilan basvurunun degerlendirilmesi sonucu, gerekli sartlari tasiyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi verilecek. Böylece bu mükellefler elektronik tebligat adresi edinmis olacak. Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleri de yine 1 Ocak 2016 tarihine kadar elektronik tebligat talep bildirimini (Gerçek Kisiler Için) internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmalari ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya baslamalari gerekiyor. Bu mükelleflerin, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili islemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmis vekaletnameyle yetkili kilinan kisiler araciligiyla gelir vergisi yönünden bagli bulunduklari vergi dairesine bizzat vermeleri de mümkün olacak. Internet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi verilmeyecek. Bu mükellefler sisteme her girislerinde sistem tarafindan kimlik dogrulamasi yapilmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabilecek" diye ifade etti.
Baskan, Rifat Karaulu elektronik tebligat sistemiyle ilgili tüm islemlerin mükellefler tarafindan yapilacagini ve söz konusu sistemin kullanilmasi için elektronik imza ve kayitli elektronik posta sistemine sahip olunmasi gerektigini de sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284