Mamalara Yasak Geliyor

Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in anne sütünün önemine dikkat çeken uyarilarinin ardindan bebek mamasi üreten firmalara daha siki denetim geliyor.

Mamalara Yasak Geliyor

Saglik Bakanligi'nin mama üreticilerine gönderdigi yazida, reklamlarda anne sütünü çagristiran ifadelere yer vermemeleri aksi halde cezai islem uygulanacagi bildirdi.
Saglik Bakanligi Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu (TITCK) Baskani Saim Kerman, HIPP Dis Ticaret Ltd. Sti, Ülker Bisküvi Sanayi AS, Mamsel Ilaç San. Ve Tic. AS, Pfizer Ilaçlari Ltd. Sti, Kaprikorn Gida Ithalat Ihracat ve Dis Ticaret Ltd. Sti ve Numil Gida Ürünler San. ve Tic. A.S.'ye ''Etik Olmayan Tanitim'' konulu birer yazi gönderdi.
Yazida, son günlerde, ulusal ve yerel bazda yayin yapan televizyon ve radyo kanallari, internet siteleri ve yazili medyadaki bebek ve devam formüllerinin reklam ve tanitimlarinda, ''Bebeginizin bagisiklik sistemini dogal olarak destekler'', ''Anne sütü prebiyotiklerinden ilham alarak bagisikligi güçlendiren tek formül'', ''Güçlü kemik gelisimi ve sindirim kolayligi saglar'' gibi mevzuata aykiri saglik beyani içeren ifadelerin bulundugu, hatta bazi firmalarin tanitim amaçli ücretsiz ürün dagitimi yaptigi tespitine yer verildi.
TITCK'ya ''Saglik beyani ile satisa sunulacak ürünlerin, yapilacak incelemeyle bu beyanlarina izin verme, izinsiz veya gerçege aykiri saglik beyani ile yapilan satislari denetleme, gerektiginde durdurma, toplama, toplatma ve imha is ve islemlerini yapma veya yaptirma, izin ve saglik beyanlari yönünden bunlarin her türlü reklam ve tanitimlarini denetleme ve aykiri olanlari durdurma, piyasaya arz edilen ilaç, tibbi cihaz ve ürünlerin reklam ve tanitiminin usul ve esaslarini belirleme ve uygulamasini denetleme'' görevi verildigi hatirlatilan yazida, kurumdan izin alinmadan, ilaç gibi saglik beyani belirtilerek yapilan tanitim ve satislarin, kanunlara aykiri olduguna dikkat çekildi.
BEBEK MAMALARI
Türk Gida Kodeksi Etiketleme Yönetmeligi'nin, 26987 sayili Bebek Formülleri Tebliginin 9. Maddesinin (f) bendindeki, ''Bebek formüllerinin etiketi, anne sütüyle beslenmeyi engellemeyecek ve ürünün uygun kullanimi hakkinda gerekli bilgiyi saglayacak sekilde düzenlenmelidir. Ürün etiketinde 'insana özdes', 'anne gibi', 'adapte' veya benzeri kelimelerin kullanimi yasaktir'' ifadesi hatirlatildi.
Ayrica ayni tebligdeki ''Bebek formülü üretici ve dagiticilarinin genel halka veya gebe kadinlara, annelere veya onlarin aile fertlerine, ücretsiz veya düsük ücretli ürünler, örnekler veya diger promosyon hediyeleri, dogrudan veya saglik sistemi veya saglik çalisanlari yoluyla dolayli olarak saglamasi yasaktir'' hükmüne isaret edildi.
Yazida, ''Bu nedenle mevzuata aykiri oldugu anlasilan, tüketiciyi aldatici reklam ve tanitimlarin durdurulmasi, bu kapsamda dagitimi yapilmis materyaller/numune ürünler var ise toplatilmasi gerekmektedir. Aksi takdirde, kurumumuzca gerekli idari tedbirlerin uygulanacagi hususunda bilginizi ve geregini rica ederim'' ifadesine yer verildi.
''24 SAAT DENETIM YAPIYORUZ''
Saglik Bakanligi Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Dairesi Baskani Talip Uzun, AA muhabirine yaptigi açiklamada, az sayidaki denetim personeliyle 7 gün 24 saat çalisma yürüttüklerini bildirdi.
Saglik beyaniyla satilan ürünlerle ilgili denetimler de yaptiklarini belirten Uzun, bebek mamalarinin çesitli radyo ve televizyon kanallari, internet ve yazili basindaki reklamlarinda saglik beyanina yer verildigini tespit ettiklerini söyledi.
Bu konudaki denetimlerinin artarak sürecegini ifade eden Uzun, uyarilara dikkat etmeyen firmalar hakkinda cezai islem uygulanacagini kaydetti.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284