Özel Okullar ``Merkezi Sinav`` Yapacak

Türkiye Özel Okullar Birligi Dernegi Baskani Cem Gülan, Seviye Belirleme Sinavi`nin (SBS) kaldirilarak yerine getirilmesinin planlandigi belirtilen liselere geçis sistemine iliskin ``Illa SBS kaldirilacak ve bu sistem yapilacak denirse özel okullar tek bir sinav yapmak zorunda kalacak. Biz merkezi sinavimizi yapariz. SBS kaldirilmazsa dahi biz artik kendi sinavimizi yapmayi düsünüyoruz`` dedi.

Özel Okullar ``Merkezi Sinav`` Yapacak

Türkiye Özel Okullar Birligi Dernegi Baskani Gülan, Milli Egitim Bakani Nabi Avci'nin, bu yil son kez yapilacak SBS yerine liselere geçis için yeni bir sistem üzerinde çalistiklarini, sistemde belli bir okula talebin çok olmasi halinde o okulun kendi sinavini yapabilecegini söyledigini hatirlatti.
Bu konuda Bakan Avci'ya görüslerini aktarmak istediklerini ifade eden Gülan, Galatasaray gibi okullara kriterler belirleyip bunlara göre ögrenci alimi için sinav hakkini vermenin uzun vadede dogru görünebilecegini dile getirdi.
Gülan, ''Önümüzdeki 5-10 yil içinde son derece yanlis olur. Toplumu buna yavas yavas hazirlamak gerekir. Merkezi bir sinavin mutlaka olmasi gerekir'' degerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de tarihi geçmisi bulunan, çok iyi olduguna tüm toplumun inandigi okullarin oldugunu vurgulayan Cem Gülan, çag nüfusunun yüzde 2'sine denk gelebilecek kadarinin bu okullarda gitmesini saglamak gerektigini belirtti.
Gülan ''Mesela Istanbul Erkek, Galatasaray, Kabatas, Vefa, Kadiköy Anadolu gibi. Bu okullari bir anda diger Anadolu liseleriyle ayni statüye getirmek bunlara kayit adrese dayali olacak, kendi sinavlarini yapabilirler demek, çesitli kriterler getirmek çok yanlis olur'' dedi.
Böyle bir durumda bir özel okulun, ''Fransizca bilen, bir spor veya sanat dali ile ugrasan ve okul notu 95 üzerinde olan'' ögrencileri sinava alacagi yönünde kriterler belirleyebilecegine dikkati çeken Cem Gülan, bu durumun ''okul notu''nun güvenilirligi gibi yeni tartisma konularini gündeme getirecegine isaret etti.
''Hakkari'deki 95 ile Ankara'daki 95 ayni mi'' diye soran Gülan, Türkiye'de not güvenilirliginin bulunmadigini, ''hatir gönüle ya da maddi çikara'' göre not yükseltmenin mümkün oldugunu ileri sürerek Türkiye'de öncelikle not verme sisteminin 5-10 yil ciddi politikalarla denetlenmesi gerektigini söyledi.
Adrese dayali sitemde, not sisteminin kriter olarak belirlenmesinin sorunlara neden olacagini savunan Gülan, ''Fransizca bilen' kriteri konuldu diyelim, Sanliurfa'da çok kötü kosullarda yasayan ancak çok zeki olan bir çocugun Fransizca ögrenme sansi var mi? Sirnakta'ki çocugun bir spor dalinda kendini gelistirmis olma sansi var mi? Bunlar da demektir ki konulabilecek en saglikli kriterler bile haksiz kriterler haline gelebilir, bunlar esitlik ilkesine aykiri'' seklinde konustu.
Bu degisikligin yapilmasi halinde Galatasaray Lisesi'ne 60 bin kisinin basvurdugu düsünülürse ''nasil sinav'' yapilacagi konusunun gündeme gelecegine dikkati çeken Gülan, bu sinavin en az 1,5 milyon liraya mal olacagini bunun da okullara ve velileri büyük bir maddi yük getirecegini ifade etti.
Sinav tarihleri nedeniyle kargasa çikar
Türkiye Özel Okullar Birligi Dernegi Baskani Gülan, ögrencilerin birden fazla okulun sinavina girmek isteyebilecegini dile getiren Gülan, ''Örnegin, Galatasaray'a 10 bin, Istanbul Erkek 10 bin, Kabatas'a 5 bin, Kadiköy Anadolu'ya 5 bin, Robert Koleji'ne 16 bin kisi, Koç Lisesi'ne 10 bin kisi basvurdu. Bir sinav tarihleri ayni güne gelen okullar yüzünden kargasa yaratir. Eger sinavlari farkli haftalara koymak istersek bize minimum 20 hafta gerekir. Yani çocuklari bir sinavdan kurtaralim derken 20 sinava sokacagiz'' dedi.
Su anda liselere giriste SBS'nin agirliginin yüzde 70, okul notunun ise yüzde 30 oldugunu hatirlatan Gülan, öncelikle esit, herkese adil olan merkezi sinavin etkisinin yüzde 95'e çikarilmasi, yüzde 5'in de sosyal etkinliklere ayrilmasi gerektigini savundu.
Gülan, yüzde 5'lik oranin her sene birer, ikiser puan artirilarak, toplumun buna alistirilmasi ve dogru yöne sevk edilmesi gerektigini anlatti.
Türkiye'nin sürekli degistirilen sinav sisteminden kurtulmasi gerektigine isaret eden Gülan, ''Simdi bu bir sinavda kaldirilmak isteniyor. Bir milyon ögrenci mi var, 20 bin kontenjan çok özel liselere ayrilmali. Bunlarin sayisi artirilmamali. Her ilin belli basli Anadolu liseleri vardi. Bunlar muhafaza edilmeli, bunlara merkezi sinavla ögrenci alinmali. Yüzde 5, Bakanligin belirledigi kriterlere konulmali, toplum alistirilarak saglikli bir sekilde gidilmeli'' degerlendirmesinde bulundu.
Merkezi sinavin kesinlikle olmasi gerektigini savunan Gülan, söyle devam etti:
''Urfa, Sirnak, Van, Hakkari, Tokat, Edirne, Tekirdag'daki çocugun gönlündeki okula gitmesine engel olursak onun karsisina çikip ona cevap veremeyiz. Van'daki çocuk fener isiginda ders çalisip büyük sehirde üniversiteye veya Istanbul Ankara'da liseye geliyor. Biz onun hayallerini çalamayiz. Eger kriter koyarsaniz, sartlari özel okullara birakirsaniz en çok özel okullarin çocugu yerlesir. Yani ekmegime kaymak olur. Ama öncelikle biz bu ülkedeki çocuklari düsünmek zorundayiz. Her ne kadar özel okullarin dernegi de olsak ismimizin basinda Türkiye ifadesi var bu nedenle önce Türkiye''nin ve tüm çocuklar ile velilerin çikarlarini korumak zorundayiz.''
SBS, 8. sinif sonunda yapilmali
SBS'nin 8. sinif sonunda yapilmaya devam etmesini isteyen Gülan, ''Okul notu ve diger kriterlerin etkisi yüzde 5'e düsürülmeli. En fazla yüzde 10 olmali. Bu sinavlar kalici olsun demiyorum. Dersiniz ki sinavin etkisi 2014'de yüzde 90, okul basarisi, sanat, spor un etkisi yüzde 10, 2015'de yüzde 88'e yüzde 12, 2016'da 85'e yüzde 15 olur. Giderek sinavin etkisini düsürürsün'' diye konustu.
Sinav stresinin, yil içinde ayni tarzda birden çok sinav yaparak ortadan kaldirilabilecegini kaydeden Gülan, söyle devam etti:
''TOEFL veya SAT gibi. Birinci sinavi iyi geçerse digerlerine girmez veya o gün gününde degilse dünyanin sonu degildir digerlerine hazirlanir.
Bunlarin sonucunda, illa bu sistem yapilacak denirse özel okullar tek bir sinav yapmak zorunda kalacak. Biz merkezi sinavimizi yapariz. SBS kaldirilmazsa dahi biz artik kendi sinavimizi yapmayi düsünüyoruz. Istanbul'da 11 tane yabanci okul var, 3 tanede eski yabanci okul ancak simdi Türk okulu olan Amerikan Koleji var. Yüz yildan fazladir veya yüzyila yakindir egitim ögretim veren Isik, Terakki, TED gibi okullar var. Demek ki bir çocuk özel okula gitmek istiyorsa 20 tane sinava girmesi lazim. Devlette girecekleri ayri. Yapamayiz mümkün degil. Onun için merkezi tek özel okullar sinavi yapariz.''
Bu sorunlarin temel nedeninin okullarin kalite farki oldugunu dile getiren Cem Gülan, bu kalite farki varken adrese dayali yerlestirmenin yapilmasinin imkansiz oldugunu iddia etti.
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284