Saglikta Yap, Kirala, Devret Modeli Basliyor

Kamu-özel isbirligiyle saglik tesislerinin, ``yap-kirala-devret`` modeliyle özel sektöre yaptirilmasina olanak saglayan kanun, yürürlüge girdi.

Saglikta Yap, Kirala, Devret Modeli Basliyor

Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi sehir hastaneleri kurulmasina imkan saglasan bu model çerçevesinde yapilan tesisler, 30 yilligina yüklenici özel sektöre kiralanacak, bu sürenin sonunda çalisir vaziyette Saglik Bakanligi'na devredilecek.
Saglik Bakanligi’nin hazirladigi ‘Kamu Özel Isbirligi Modeli Ile Tesis Yaptirilmasi, Yenilenmesi ve Hizmet Alinmasi ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun’ Resmi Gazete’de yayimlandi.
Kanun, kamu-özel isbirligi modeli çerçevesinde; Saglik Bakanligi ve bagli kuruluslarinca yapilmasina ihtiyaç duyulan tesislerin Hazine'nin özel mülkiyetindeki tasinmazlar üzerinde 30 yili geçmemek üzere yaptirilmasi, mevcut tesislerin yenilenmesine iliskin usul ve esaslari düzenliyor. Kanuna göre, Saglik Bakanligi ve bagli kuruluslari; ön proje, ön fizibilite raporu, temel standartlar ile ihale dokümani ve sözlesme hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanligi'nca yüklenici lehine bedelsiz olarak tesis edilecek bagimsiz ve sürekli nitelikteki üst hakki sözlesmesinde belirtilen sartlarla Hazine'nin özel mülkiyetindeki tasinmazlar üzerinde, sözlesmede belirlenecek bedel karsiliginda tesis yaptirabilecek.
Yapim islerinin ihalesi, Yüksek Planlama Kurulu'ndan yapim karari alindiktan sonra gerçeklestirilecek. Bakanlik ve bagli kuruluslari, kullanimlarinda bulunan tesislerin yenilenmesi islerini, tesislerdeki belli hizmetlerin sunulmasi, hizmet alanlarinin isletilmesi veya bedelinin ödenmesi karsiliginda yaptirabilecek.
Kanunda ayrica ihale ilke, usul ve esaslari da belirleniyor. Ihalelerde saydamligi, rekabeti, esit muameleyi, güvenilirligi, gizliligi, kamuoyu denetimini ve kaynaklarin verimli kullanilmasini saglamak esas olacak. Gerek görülmesi hâlinde birden fazla tesis yapim veya yenileme isi tek bir ihale ile yaptirilabilecek. Düzenleme kapsaminda islerin temin edilmesinde açik ihale usulü, belli istekliler arasinda ihale usulü veya pazarlik usullerinden birisi uygulanabilecek. Sözlesme, özel hukuk hükümlerine tabi olacak, tesisin özelliklerine ve fizibilite raporuna bagli olarak 30 yili geçmemek üzere idarece belirlenecek.
Tesisin ve ticari hizmet alanlarinin yapim islerinin projelendirilmesinden ve finansmaninin saglanmasindan, yapimindan, bakim ve onarimindan, yükleniciye birakilan hizmetlerin yerine getirilmesi ile ticari hizmet alanlarinin isletilmesinden, sözlesme süresi sonunda yerleskenin her türlü borç ve taahhütten ari, bakimli, çalisir ve kullanilabilir durumda Bakanliga devredilmesinden yüklenici sorumlu olacak.
YAPIM ISI TAMAMLANMADAN HIÇBIR BEDEL ÖDENMEYECEK
Yüklenici, sözlesme süresince üçüncü kisilere verecegi her türlü zarardan sorumlu olacak. Yüklenicinin sözlesmede öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, idarenin ugrayacagi zararin tazminine ve cezai sartlara iliskin hükümlere sözlesmede yer verilecek. Bakanlik, yüklenicinin sözlesme kapsamina giren faaliyetlerini bütün asamalarda denetleyecek veya denetletecek.
Yüklenici, sözlesmeden dogan tüm hak ve vecibelerini idarenin onayiyla baska birisine devredebilecek. Yapim isi tamamlanmadan önce hiçbir bedel ödemesi yapilmayacak. Yüklenici, sözlesme konusu islerle ilgili gerekli tüm finansmani saglamakla yükümlü olacak. Yüklenicinin gerçeklestirecegi yapim isleri için tahsis edecegi öz kaynak orani, yatirim dönemi süresince sözlesmede belirtilen dönemsel yatirim tutarinin yüzde 20'sinden az olamayacak.
Aktifhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284