Telefonunuz Çalindiysa Bu Habere Dikkat

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK), cep telefonu çalinan vatandaslarin, telefonu erisime engellemek amaciyla 24 saat boyunca kurum bünyesinde faaliyet gösteren Bilgi ve Ihbar Merkezi`ni arayabileceklerini duyurdu.

Telefonunuz Çalindiysa Bu Habere Dikkat

Çalinan telefonu erisime engellemek için bunu yapin!
Sanal alemden vatandaslarin sikayetlerini cevaplandiran BTK, "Kurumun çalinan, gasp edilen veya kaybedilen telefonlari bulmak ve ilgili kisiye teslim etmek gibi görevleri bulunmamaktadir." açiklamasinda bulundu.
Cihazini kaybeden veya çaldiran vatandaslarin izleyecekleri yolla ilgili abonelerin sorularini cevaplandiran BTK, kurum sistemine kayitli olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazi çalinan, yagmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rizasi disinda elinden çikan vatandaslarin cihazin, elektronik haberlesme baglantisinin kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine basvurabilecegini duyurdu. Telefonu çalinan veya kaybolan abonelerin, günün 24 saati '444 9 777 - 0312 232 23 23' numarali Bilgi ve Ihbar Merkezi'ni arayarak, verilen bilgilerin dogrulanmasi halinde cihazin haberlesme sebekesinden hizmet almasinin engellendigi belirtildi.
Kayip/çalinti ihbarinin gerçeklesmesi için hat sahibi olan kisinin telefon ile ihbarda bulunmasinin gerektiginin vurgulandigi açiklamada, "Ihbar sirasinda kisinin vermis oldugu bilgiler dogrulanmak üzere ilgili GSM Isletmecisine iletilmekte ve kisinin verdigi bilgilerin dogrulanmasi halinde cihazin haberlesmeye kapatilmasi islemi gerçeklesmektedir.
Savcilik ve mahkeme karari ile kapatilan ya da Bilgi ve Ihbar Merkezi'ne yapilan kayip/çalinti ihbarlari dogrultusunda kapatilan cihazlara ilgili GSM isletmecisi tarafindan 'yasal uyari, IMEI numarali cihaz çalintidir, en yakin kolluk kuvvetine teslim ediniz' içeriginde mesaj gönderilmektedir. Ihbarda bulunulduktan sonra cihaza ait IMEI numarasi '//www.mckstk.gov.tr/node/56' adresinden sorgulandiginda 'çalinti ihbari yapilmis cihaz' olarak görülmektedir. Ihbar dogrulandiktan sonra yapilan sorgulamada söz konusu ifade 'çalinti cihaz' ibaresine dönüsmektedir. Ihbari dogrulanmayan kisilere kisa mesaj (SMS) gönderilmesi sureti ile bilgi verilmektedir. Ayrica, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu'nun Bilgi ve Ihbar Merkezi'nin aranmasi suretiyle de ihbar sonucu ögrenilebilmektedir." ifadeleri yer aldi.
"ÇALINAN TELEFONU BTK BULAMAZ"
Açiklamada, BTK'nin cihazi çalinan, yagmalanan, her ne suretle olursa olsun rizasi disinda elinden çikan veya cihazini kaybeden kisilerin basvurusu üzerine cihazin elektronik haberlesme baglantisinin kesilmesine veya açilmasina yetkili kilindigi vurgulandi. Açiklamada, BTK'nin çalinan, gasp edilen veya kaybedilen telefonlari bulmak ve ilgili kisiye teslim etmek gibi görevlerinin bulunmadigi dile getirildi.
Bir vatandasin 'Satis yaptigim dükkanimdan kullanilmamis cihazlarimi çaldilar. Çalan kisilerin satmasini ya da kullanmasini engellemek için ne yapmaliyim?' sorusunu da cevaplandiran BTK, kullanilmamis (sifir) cihazlarin ihbarinin evrak yolu ile kuruma yapildigini duyurdu. Ihbarda bulunabilmek için firma yetkilisinin kimlik bilgileri, firmanin vergi levhasi fotokopisi, çalinan cihazlara ait fatura nüshalari, kolluk kuvveti tutanagi belgelerinin bir dilekçe ekinde sunulmasi gerektigi belirtildi. Sisteme girilen ihbar neticesinde cihazlarin bloke isleminin gerçeklestiginin anlatildigi açiklamada, IMEI numarasi sorgulamalarinda 'çalinti cihaz' ibaresi yer aldigi için söz konusu cihazlarin satilmasi ve kullanilmasinin da engellendigi kaydedildi.
'Kayip/çalinti ihbarinda bulundugum cihazimi buldum. Tekrar haberlesmeye açilmasini nasil saglarim?' sorusunu da cevaplandiran BTK yaptigi açiklamada, "Yapilan kayip ve çalinti ihbari ancak ihbarda bulunulan yöntem ile iptal edilebilmektedir. Savcilik talimati ile haberlesmeye kapatilmis olan cihaz Savcilik talimati olmaksizin açilmamaktadir. Telefon ile alinmis bir ihbar sonucu kapatilan cihaz; ihbarda bulunan kisinin aramasi ve kimlik bilgilerinin dogrulanmasi halinde haberlesmeye açilmaktadir." ifadelerine yer verdi.
Ihlassondakika
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284