TIKA Makedonya’da KaramanliYörük Türklerinin 100 Yillik Su Sorununu Çözüyor

Dogu Makedonya’nin Aglar (Plaçkovitsa) daglarinda yer alan etrafi ormanlarla çevrili bölgelerdeki köylerde yasayan Yörük Türklerinin 100 yillik su sorunu, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) tarafindan gerçeklestirilen proje kapsaminda çözülüyor.

TIKA Makedonya’da KaramanliYörük Türklerinin 100 Yillik Su Sorununu Çözüyor

TIKA, Makedonya’da gerçeklestirdigi projelere bir yenisi daha ekledi. Makedonya’da birçok alanda önemli projelere imza atan TIKA tarafindan gerçeklestirilen projeyle Dogu Makedonya’nin Aglar (Plaçkovitsa) daglarinda yer alan etrafi ormanlarla çevrili bölgelerdeki köylerde yasayan Yörük Türklerinin 100 yillik su sorunu çözülüyor. Proje kapsaminda 50 kilometre uzakliktan getirilen su tüm evlere dagitilarak Yörük Türklerinin 100 yillik su sorununu ortadan kaldirilmis olacak.
14. yüzyilda Osmanli Imparatorlugu’nun Balkan cografyasi fethinin ardindan, Makedonya’nin Dogu bölgelerindeki daglik kesimlerine Karaman’dan getirilen Yörük Türkmenleri iskan edilmisti. Dogu Makedonya’nin Aglar (Plaçkovitsa) daglarinda yer alan etrafi ormanlarla çevrili bölgelerdeki köylerde zengin folklorik özellikleri, giyim kusam tarzlari ve kendine özgü yasam biçimleriyle yasayan Yörük Türkleri, geçimlerini geleneksel küçükbas hayvancilik ve tütün ekimi sayesinde sagliyorlar. Yörüklerin yasadiklari köylerde mevcut olan Türkçe isimler ve Anadolu agizlarina yakin Türkçe konusmalar, özellikle dikkat çeken hususlar arasinda yer aliyor.
Ancak, yillardan beri mevcut olan basta altyapi olmak üzere, egitim ve sosyo ekonomik sorunlar, bölge halkinin farkli alanlarda daha büyük sikintilar yasamasina sebep oluyor. Saglik sorunlari, üretim darligi, sosyal sorunlar ve göç bunlardan sadece bazilari arasinda yer aliyor. Mevcut olan sorunlarin giderilmesinde ve bunlardan dolayi ortaya çikabilecek sikintilarin önlenmesi amaciyla TIKA tarafindan kirsal ve az gelismis bölgelerin kalkinmasina yönelik gerçeklestirilen aricilik, meyvecilik ve seracilik yetistiriciligi, egitime destek ve alt yapi projeleri örnek teskil ederek, hayati önem tasiyor.
Bu kapsamda TIKA tarafindan yürütülen projeyle, Radovis Belediyesi sinirlari içinde yer alan ortalama 1000 Yörük Türkünün yasadigi, Ali Koç ve Kocali köylerinin su sikintisini çözmeye yönelik olarak, Aglar Daglar eteklerinde tespit edilen ve yöre halkinin Soguk Su olarak adlandirdigi zengin su kaynagindan yaklasik 50 km uzunlugunda bir su hatti olusturularak, köydeki evlere ulastirilacak.
Borularla tasinan suyun bölgeye dagitilmak üzere toplanacagi yüksek kapasiteli su depolari, modern teknolojiye sahip su klorlama ve aritma tesislerinin kurulmasi çalismalari ise tamamlanmak üzere. Bu çerçevede TIKA tarafindan Yörük Türklerine yönelik olarak gerçeklestirilen projenin en kisa zamanda tamamlanarak, soydaslarimizin 100 yillik su sorunun çözülmesi hedefleniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284