TIKON’dan Karasal Sayisal Yayin Ihalesi Öncesi Ziyaretler

2012 yilinda Radyo, Televizyon, internet ve Gazeteciler Federasyonu, Internet Medya ve Bilisim Federasyonu ile Tüm Iletisim ve Medya Federasyonlarinin bir araya gelmesiyle olusturulan Tüm Iletisim Konfederasyonu karasal sayisal yayin ihalesi öncesinde TBMM’ni ziyaret edip, taleplerini dile getirdiler.

TIKON’dan Karasal Sayisal Yayin Ihalesi Öncesi Ziyaretler

10 Ocak 2013 tarihinde Aktif Çalisan Gazeteciler Günü’nde bir araya gelen TIKON Yönetim Kurulu üyeleri ilk olarak saat 14.30’da TBMM’nde AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Sayin Mehmet Ali Sahin’i ziyaret edip taleplerini dile getirdiler. TIKON Genel Baskani Ayse Seyda Açikkol, TIKON Genel Sekreteri Sakir Gürel, TIKON Yönetim Kurulu Üyeleri Senem YavuzaslanMemis, Utku Demiröz, Hüseyin Kömür, Ismail Saglar, Mehmet Çetinkaya, Mesut Dural ve Süleyman Baka tarafindan gerçeklestirilen ziyarette lisans basvurusunda bulunan kuruluslarin basvurusunda radyo ve televizyon ayrimi yapilmamasinin yillardir televizyon yayinlarini yasatmak adina büyük özveride bulunan televizyon yayincilari açisindan önemli bir hak ihlali oldugunu belirttiler. Baskan ve üyeler mevcut televizyonlarin standartlarinin halen istenilen düzeyde degilken, bu konuda hiçbir ehliyet sahibi olmayan radyocularin “yeni televizyon yayincilari” olarak sahaya sokulmasinin Anadolu medyasini 20 yil geriye götürmesi ile sonuç doguracagini bunun yerine yayincilikta ihtisaslasmanin göz önüne alinarak televizyon ihalesine bugüne kadar televizyon yayinciligi yapmis olan kuruluslarin alinmasini istediler. Ulusal aktörlere karsi bugün yerel aktörlerin ortaya çikmasinda yerel medyanin katkisi oldugunu vurgulayan TIKON Yönetim Kurulu üyeleri mevcut yayincilarin sorunlari çözülmeden yeni aktörlerin sahaya sokulmasinin ülkemiz açisindan tasinmasi ve çözülmesi zor sektör sorunlarini daha da büyütecegini söylediler.
Mevcut ihale yönetmeligi ülke gerçekleri ve illerin nüfus ve gelismislik düzeyleri göz önünde bulundurularakyeniden düzenlemelidir diyen TIKON Yönetim Kurulu üyeleri AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Ali Sahin ziyaretleri sonrasinda CHP Genel Baskan Yardimcisi Adnan Keskin’i ziyaret ettiler. Yerel ve bölgesel yayin yapan televizyonlarin müktesep hakkinin korunmasi gerektigini belirten TIKON Yönetim Kurulu üyeleri RTÜK’ün son uygulamasiyla her ilde 7 televizyon yayincisi için frekans planlamasi yapmasinin anlaminin 81 ilde mevcut rakamin iki katindan fazla toplam 567 yerel televizyon kanalinin yayin yapmasi ile sonuçlanacagini belirttiler. RTÜK’te iki üyesi bulunan CHP’nin bu konu üzerinde çalisacaklarini ve yerel medyanin korunmasi için elinde geleni yapacaklarini belirten CHP Genel Baskan Yardimcisi Adnan Keskin TIKON’un sayisal karasal yayin ihalesi ile ilgili beklentilerini içeren dosyayi inceleyeceklerini ve gereken çalismalari baslatacaklarini belirtti.
TIKON Yönetim Kurulu’nu saat 17.00’de TBMM’nde kabul eden MHP Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Sandir’i ziyaret ettiler. MHP Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Sandir’la görüsen TIKON Yönetim Kurulu üyeleri RTÜK’ün son hazirladigi ihale sartnamesinin, yasa ve yönetmelikle kabul ettigi “Müktesep Hak” kavraminin uygulamalari ile çeliski içerisinde oldugunu ve hak ihlali yapildigini belirttiler. Yasa ve yönetmelikle ayri ayri tanimlanan yayinci kuruluslardan ayni sorumlulugunun beklenmesinin mevcut televizyonlarin müktesep haklarini gasp ettigini, radyolarin da ehliyetsiz olduklari bir alanda rekabete sokulduklarini belirttiler. RTÜK’ün açilacak frekans ihalesine önce mevcut yerel televizyonlarin girmesinin gerektigini söyleyen TIKON Yönetim Kurulu üyeleri eksik kalan frekanslar için Anayasa’nin 10. Maddesi ve Danistay 10. Dairesinin daha önceki frekans ihalelerinin iptal gerekçesine uygun olarak “Herkes Girebilir” hükmüne göre ikinci bir ihale yapilmasi istediler.
Sayisal Karasal Yayin Ihalesi ile ilgili beklentileri içeren dosyayi teslim alan MHP Genel Baskan Yardimcisi Sandir yerel ve bölgesel medyanin korunmasi adina gerekli çalismalari baslatacaklarini belirttiler.
15 Ocak 2013 Sali günü saat 13.00’de RTÜK Üyesi Esat Çiplak ile saat 18.00’de RTÜK Üst Kurul Üyesi Hülya Alp’i ziyaret ettikten sonra 16 Ocak 2013 Çarsamba günü saat 10.30’da RTÜK Baskani Davut Dursun tarafindan makaminda kabul edilecek olan TIKON Yönetim Kurulu üyeleri RTÜK’e taleplerini belirtecekler.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284