Yipranmadan Dolayi SGK`ya Basvurulacak

2008-2013 tarihleri arasinda çalisan gazeteciler ile milletvekillerinden fiili hizmet süresi zammindan faydalanmak isteyenlerin SGK`ya basvurmasi gerekiyor.

Yipranmadan Dolayi SGK`ya Basvurulacak

Fiili hizmet süresi zammindan faydalanmak isteyenlerin gazeteciler ile milletvekillerinin, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) basvurmasi gerekiyor. Hak sahipleri, fiili hizmet süresi zammi prim farkini hesaplatarak, agustos ayina kadar bu tutari ödeyebilecek. AA muhabirine açiklama yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, yürürlüge giren 6385 sayili ''Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'' geregince 2013 yili subat ayi basindan itibaren gazeteciler, TRT'de haber hizmetinde fiilen çalisanlar, milletvekilleri ve disaridan atanan bakanlarin fiili hizmet süresi (yipranma) zammi uygulamasina dahil edildigini hatirlatti.
Fiili hizmet süresinin uygulamasina iliskin usul ve esaslari belirleyen genelgenin yayimlandigini belirten SGK yetkililerinin verdigi bilgiye göre, 2008 yilinin ekim ayi basindan 2013 yilinin subat ayi basina kadar geçen sürede basin karti sahibi olmak suretiyle basin ve gazetecilik mesleginde ve TRT'de haber hizmetlerinde çalisanlar, milletvekilleri ve disaridan atanan bakanlardan söz konusu süreye ait prim farkini ödemek suretiyle fiili hizmet süresi zammindan faydalanmak isteyenler basvuru yapacak.
Hak sahiplerinden hizmet akdiyle çalisanlar, en son çalistiklari isyerlerinin bagli bulundugu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine; kamu idarelerinde çalisanlar ise SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlügüne basvuracak. Basvurularin ardindan SGK'ca hesaplanacak fiili hizmet süresi zammi prim farki ise özel sektörde çalisanlar tarafindan 1 Agustos'a, kamu sektöründe çalisanlar tarafindan ise 15 Agustos tarihine kadar ödenebilecek. Belirtilen tarihlerden sonra SGK'ya basvuran hak sahipleri ise prim farkini gecikme zammi ve gecikme cezasi ile ödeyecek.
Isverenler, belgeleri SGK'ya gönderecek
Genelgeye göre, basin ve gazetecilik mesleginde ve TRT'de haber hizmetlerinde çalisanlar, milletvekilleri ile disaridan atanan bakanlardan talepte bulunanlarin ödeyecekleri prim farklarinin hesaplanarak sigortalilardan tahsil edilebilmesi için ekim 2008-subat 2013 tarihleri arasina iliskin prim belgelerinin isverenler tarafindan SGK'ya iletilmesi gerekiyor.
Söz konusu belgeleri, hizmet akdine tabi çalisanlarin isverenleri 1 Mayis tarihine kadar sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine; kamu idarelerinde çalisanlarin isverenleri ise 14 Mayis tarihine kadar SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlügü Sigortali Tescil ve Hizmet Daire Baskanligi'na göndermesi gerekiyor. Belirtilen tarihlere kadar prim belgelerini SGK'ya iletmeyen isverenlere idari para cezasi uygulanacak.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284