Yüksek Kan Basinci-Hipertansiyon Tema Olarak Seçildi

1948’te kurulan Dünya Saglik Örgütü’nün kurulus yildönümü olan 7 Nisan günü tüm dünyada Dünya Saglik Günü ve 07-13 Nisan haftasi da Dünya Saglik Haftasi olarak kutlaniyor.

Yüksek Kan Basinci-Hipertansiyon Tema Olarak Seçildi

Dünya Saglik haftasi nedeniyle Halk Sagligi Müdürü Dr. Ali Riza Altunsoy yaptigi açiklamada, “Dünyada halk sagligini öncelikli ilgilendiren bir konuya dikkat çekmek amaciyla her sene Dünya Saglik Günü’ne bir tema seçilmektedir. 2013 yilinin temasi olarak YÜKSEK KAN BASINCI-HIPERTANSIYON seçilmistir. Hipertansiyonun Türkiye'de çok yaygin olmasinin yani sira, kalici sakatlik ve ölüm nedeni olan toplumsal bir sorun oldugu önemli bir gerçektir.
Toplumdaki 5-6 eriskinden birinde kan basinci yüksekligi vardir. Tuz tüketiminin fazla oldugu toplumlarda, kan basinci yüksekligine daha sik rastlanir. Hipertansiyonun baslica belirtileri bas agrisi, çarpinti, nefes darligi, yorgunluk, burun kanamasi, yol yürüme ve merdiven çikmada zorlanma, bazen çok sik idrara çikma, gece uyurken uykudan kalkip idrar yapma ve bacaklarda sisliktir. Kan basincinin çok yükseldigi durumlarda, çift görme, dilde pelteklesme, yüzde veya vücutta karincalanma olabilir. Bu hastalarda hipertansiyon tanisi, sadece kan basinci ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle hipertansif olmasa bile tüm hastalar, yilda en az 1-2 kez kan basincini ölçtürmelidir. Saglik Günü ve Saglik Haftasi nedeniyle herkese, saglikli bir yasam sürdürebilmeleri için düzenli olarak kontrollerini yaptirmalarini öneriyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284