“Bin Nefes Bir Ses`` Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali 14 Nisan’da Konya’da Basliyor

Türkçe’nin devlet dili ilan edilisinin 736. yil dönümü yaklasirken her yil Mayis ayinda kutladigimiz Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre’yi Anma etkinliklerinin bu yil yapilip yapilmayacagi konusu gündemi mesgul ededursun Devlet Tiyatrolari 2008’den buyana her yil Konya’da 14-24 Nisan tarihlerinde yaptigi “Bin Nefes Bir Ses” adiyla uluslar arasi alanda Türkçe Tiyatro yapan ülkeler festivalinin açilisina hazirlaniyor.

“Bin Nefes Bir Ses`` Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali 14 Nisan’da Konya’da Basliyor
 
Festivalde yer alan uluslararasi topluluklar arasinda Kosova, KKTC, Azerbaycan, Balkar Cumhuriyeti, Makedonya, Bulgaristan, Irak-Kerkük, Dagistan ve Kazakistan yer aliyor. Farkli ulusal kültürlerin tiyatro yazarlarindan ve oyunlarindan örnekler sunan organizasyonda gösterilerin ardindan gerçeklestirilen oyun degerlendirilmeleriyle seyircinin oyun hakkinda bilgilendirilmesi amaçlaniyor. Festival programi devlet tiyatrolarinin internet sitesinde yer aliyor.
Festivalin bilgi notunda dikkat çeken ise Karamanoglu Mehmet Bey’in 13 Mayis 1277’de yayinladigi Dil Fermanini Konya’da ilan ettigini iddia eden “Konya zengin tarihi dokusu içerisinde Karamanlilara da ev sahipligi yapmistir. Karamanoglu Mehmet Bey Türkçeyi ilk resmi dil ilan eden ulusun temsilcisidir; yani Türk dilinin resmi dil olarak dogusunun bu topraklardan oldugu kabul edilmektedir. “Bugünden geru divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden baska dil konusulmayacaktir.” (13 Mayis 1277) diyen Karamanoglu Mehmet Bey, millet olarak birlikte yasamanin ilk sartinin dil birligi oldugunu vurgulamistir” cümleleri Eskisehir’e kaptirdigimiz Yunus Emre’den sonra Karamanoglu Mehmetbey’imize de Konyalilarin sahiplendigini gözler önüne serdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284