Binbir Kilisede Kazi Çalismalari Basladi

Ilimize bagli Madensehri köyü hudutlari içerisinde Karadag eteklerinde bulunan ve Bizans döneminde insa edildigi bilinen Binbir Kilise’de ilk defa çalismalari Karaman Müze Müdürlügü tarafindan baslatildi.

Binbir Kilisede Kazi Çalismalari Basladi

Konuyla ilgili olarak Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, “Degle ören yerinde bulunan yapi kalintilarinda arkeolojik kazilarinin yapilmasi ve ardindan restorasyon uygulamalarinin baslatilmasi son derece önem arz etmektedir. Mevcut durumuyla kalintilar her geçen süre içerisinde tahrip olmakta ve kent turizmine hizmet verememektedir. Bu amaçla Degle ve Madensehri örenyerlerinde bulunan kalintilarin kurtarilmasi ve gün yüzüne çikarilmasi amaciyla Müdürlügümüz tarafindan 31 Nolu Bazilikada 21.04.2014 tarihinde 3 uzman 13 isçi ile temizlik çalismalarinin yapilmasi planlanmaktadir. Yapilacak olan çalismalar kilisenin içine yikilan duvar kalintilarinin kaldirilmasi ve kilisenin iç mekaninin açiga çikarilmasi amacina yönelik olacaktir. En az 3 aylik çalisma sürecinde 2 kilisenin kazilarinin tamamlanmasi ve kent turizmine kazandirilmasi hedeflenmektedir.
Karaman merkeze 40 km. mesafede olan Üçkuyu Köyü sinirlari içerisinde bulunan Degle örenyeri, Koruma Kurulunun 13.11.1976 tarih ve A-193 sayili karariyla 1. Derece Arkeolojik Sit alani olarak tescili yapilmistir. Örenyeri içerisinde 6 adet kilise ve çok sayida konut kalintilari bulunmaktadir. Degle örenyerinde bulunan yapi kalintilari, Madensehir Köyünde bulunan yapi kalintilariyla çagdas olup, M.S. 4-9 yüzyillara tarihlendirilmektedir. Binbir Kilise olarak adlandirilan bölgenin antik dönemde Piskoposluk merkezi oldugu düsünülmektedir. Bakanligimiza tahsisli olan Degle örenyerinde, günümüzde köye çikan yolun dogusunda bulunan tepenin güneyindeki dogal bir terasta 31 numarali olarak adandirilan bir Bazilika bulunmaktadir. Giris bölümü bodur ve yassi bir sütunla ayrilan at nali ikiz kemerli yapilmistir. Ortadaki payenin üstündeki ortak kemer tasinin dis yüzüne kabartma olarak bir Malta Haçi islenmistir. Nartheksi üç bölümlü olup, tonoz örtülüdür. Soldaki bölüm bir kemerle ayrilmis, sagdaki ise küçük bir pencere ile narthekse açilan kapali mekân halindedir. Esas mekân her bir dizide dörder yassi sütun ile üç nefe ayrilmistir. Sag dizi tamamen yikilmis, sol dizi ayaktadir. Oval planli apsisi ikiz pencereli olup, son derece itinali yapilmistir. Apsisin dis cephesinde bulunan bir tas üzerindeki yazitta: " Burada Geor. . . okthos yatmaktadir" yazisi yer almaktadir. Tonoz bölümü yikilmis olup tonoz malzemeleri yapinin içerisinde bulunmaktadir” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284