Üniversitelerin Egitim Süresi Degisiyor!

Milli Egitim Bakanligi (MEB), YÖK Yasa Taslagi`na ekledigi bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin egitim sürelerinde degisiklik yapilmasini istedi.

Üniversitelerin Egitim Süresi Degisiyor!

YÖK taslagina eklenen maddeyle 4 yil okutulan isletme, turizm ve otelcilik ile bankacilik gibi bölümlerin 2 seneye düsmesi, mühendislik ve eczacilik 5, mimarlik ve dis hekimligi 6 yila çikacak...
Milli Egitim Bakanligi (MEB), YÖK Yasa Taslagi'na ekledigi bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin egitim sürelerinde degisiklik yapilmasini istedi. Milliyet'in haberine göre; bu kapsamda mevcut sistemde çogu üniversitede lisans bölümü olduklari için 4 yil okutulan isletme, turizm ve otelcilik, bankacilik, sigortacilik gibi bölümlerin 2 seneye; hukuk, cografya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerin ise 3 seneye indirilmesi planlaniyor. Degisiklik yapilirsa, mühendislik ve eczacilikta egitim süresinin 5, mimarlik ve dis hekimliginde ise 6 yila çikarilmasi gündeme gelecek.
TASLAGA EKLENDI
Milli Egitim Bakani Nabi Avci'nin, görüs ve önerilerini içeren bir önyazi ile Basbakanliga gönderdigi YÖK Yasa Taslagi'nda, üniversitelerde okutulan bölümlerin egitim sürelerinde degisiklik yapilmasini istedigi ögrenildi. Yazisinda Türkiye'de tip fakülteleri hariç bütün lisans programlarinin 4 yil egitimi kapsadigini hatirlattigi belirtilen Avci'nin, egitim sürelerinde bölümde okutulan derslerin agirligi göz önünde bulundurularak yeniden planlama yapilmasi gerektigine dikkat çektigi ifade edildi.
Türkiye'de mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programlari olarak ikiye ayriliyor. Lisans programlari 1 yil yabanci dil hazirlik egitiminin ardindan 4 yil alan egitimini içerirken, ön lisans programlari 1 yil hazirlik egitiminin ardindan 2 yil alan egitimi programini kapsiyor. Bir istisna olarak tip fakültelerinde ise ögrencilere 6 yil boyunca egitim veriliyor.
Bakanligin "egitim süreleri düsürülsün" önerisinin ayrintilarina göre isletme, turizm ve otelcilik, bankacilik, sigortacilik gibi bölümlerin egitim süresinin 2 seneye; hukuk, cografya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yila düsürülmesi planlaniyor. Düzenleme yapilirsa, mühendislik ve eczacilikta egitim süresinin 5 yila, mimarlik ve dis hekimligi bölümlerinde ise 6 yila çikarilmasinin gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni sistemde, isteyen ögrencinin alan egitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yil "temel egitim" alabilecegi bir model üzerinde de duruluyor.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284