Tümkaya: Astiminizi Atlamayin, Diger Hastaliklarla Karistirmayin…

Sonbaharin gelmesiyle grip ve soguk alginliklari, alerjiler artti. Ancak, çok sik grip oluyor, nefesiniz kesiliyor ve öksürüyorsaniz aman dikkat! Alerji sanip geçistirmeyin bunun nedeni astim olabilir!

Tümkaya: Astiminizi Atlamayin, Diger Hastaliklarla Karistirmayin…

Karaman Devlet Hastanesi hekimlerinden Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Münir Tümkaya yaptigi açiklamada, astim hastaliginin akciger içi hava yollarinin müzmin, mikropsuz, iltihabi bir hastalik oldugun bu iltihabin alerjiye veya sik geçirilen enfeksiyonlara bagli gelisebilecegini belirtti. “ Astimli hastalarin havayollari iltihapli, sis ve kizariktir. Bu sürecin sonunda astimli hastalarin havayollari iltihaba bagli daralmis ve bazi uyaranlara karsi asiri duyarlik gelismistir. Toz, duman koku, alerjen ve viral solunum yolu enfeksiyonlari gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darligi ve gögüste baski hissi gibi yakinmalar ortaya çikar“ dedi.
Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Münir Tümkaya Astim hakkinda yaptigi açiklamada sunlara degindi:
“Astim her yastan bireyi etkileyebilen ve kontrol altina alinamadiginda günlük aktiviteleri ciddi olarak sinirlayabilen müzmin bir hastaliktir. Astim tüm dünyada yaklasik 300 milyon kisiyi etkiledigi tahmin edilen ciddi bir halk sagligi sorunudur. Ülkemizde yaklasik her 100 eriskinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülmektedir.
Astim hastaligi öyküsünde önemli noktalar su sekilde özetlenebilir:
* Belirtilerin (öksürük, nefes darligi, gögüste baski hissi, hisiltili solunum) tekrarlayici olmasi
* Ataklar disinda bireyin kendini iyi hissetmesi
* Belirtilerin özellikle gece veya sabaha karsi olmasi
* Bireye özgü alerjen ya da irritenler ile belirtilerin ortaya çikmasi
* Egzersiz sonrasi öksürük ya da hisiltili solunum olmasi
* Soguk alginliginin “gögsüne iniyor” olmasi
* Belirtilerin kendiliginden ya da uygun astim tedavisi ile düzelmesi
* Ailesinde astim veya alerjik hastalik öyküsünün bulunmasi
Astim Teshisi Nasil Konulur?
Astim hastaligini ortaya çikarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulgulari genellikle normaldir. Astim hastaliginin tipik öykü ve solunum fonksiyonu cihazlari ile nefes ölçümleri (ilaçli-ilaçsiz) yapilarak tani kesinlesebilir ve/ veya hastaligin agirligi belirlenebilir.
Günlük Islerimi Rahat Yapabiliyorken, Geceleri Rahat Uyuyabiliyorken Ve Kurtarici Ilaca Ihtiyaç Duymazken Neden Bazi Zamanlarda Bu Durumlar Alt Üst Olmaktadir?
Bu duruma astim atagi adi verilir. Astim ataginda genelde hastaligi alevlendiren (tetigi çeken) bir faktör vardir. Altta yatan temel neden çogu hastada alerji olmakla beraber en sik olarak enfeksiyonlari takiben hastalarda astim ataklarina rastlanir. Astim ataginda havayollarinda var olan iltihap daha da artarak hava yollarini iyice daraltir. Havayollarinda balgam üreten hücrelerin salgisi artar ve balgam tikaçlari olusarak hava yollarini tikar. Ayrica hava yollarini etrafinda var olan kas lifleri kasilarak var olan darligin daha da artmasina neden olur.
Sik Olarak Astim Ataklarina Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Astim ataklarini tetikleyen risk faktörleri bireylere özgü olarak tanimlanmali ve bu faktörlere maruz kalmaktan kaçinarak ya da en azindan maruziyeti azaltarak astim belirtileri ve ataklarinin gelismesini önlemeye yönelik önlemler mümkün oldugunca her yerde yasama geçirilmelidir. Astimli hasta sigara içmemeli veya maruziyetinden kaçinilmalidir.
Astimli hastalarin en çok dikkat etmesi gereken konu ilaçlarini düzenli kullanmalari ve doktorlari önermedigi sürece kesmemeleridir. Hastaliklari ve tedavi ile ilgili kendilerini endiselendiren her seyi doktorlarina sormalari tedaviye uyum göstermeleri açisindan önemlidir. Ayrica astimlarini kötülestiren etkenlerden kaçinmalari da önemlidir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284