Karaman’da Kendi Yemini Üreten 12 Çiftlik Var

Ilimizde büyükbas, küçükbas ve kanatli hayvan yemi üreten 5 adet yem fabrikasi, karma yem, yem hammaddesi ve yem katki maddesi satis ve depolamasi yapan 80 adet isletme ve kendi yemini üreten 12 adet çiftlik bulunuyor.

Karaman’da Kendi Yemini Üreten 12 Çiftlik Var

Bu yil içerisinde Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü kontrol görevlileri tarafindan yem konusunda 104 denetim gerçeklesirken bu denetimlerde 40 adet yem numunesi alindi. Bir yem isletmesine ise 7 bin 323 liralik idari para cezasi uygulandi.
Konuyla ilgili olarak Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, “Gerçeklestirilen denetimlerde isletmelerin Yem Hijyen Yönetmeligine uygunlugu ve üretilmis olan yemlerden numuneler alinarak yemlerin saglikli ve standartlara uygunlugu kontrol edilmektedir. Alinan numunelerle yemlerin etiket beyanlarinin dogrulugu ( Ham protein ve GDO), zehirlenmelere sebep olacak agir metal, aflatoksin, pestisit, dioksin gibi istenmeyen maddelerinde kontrolleri yapilmistir. Kurum olarak hedefimiz saglikli ve üstün kaliteli hayvansal besinlerin üretilmesi, gida güvenliginin saglanmasi, üretici ve tüketici menfaatlerinin korunmasi ve çiftçilerimizin bol ve hayirli kazançlar elde etmesidir. Gida güvenliginin ve kalitesinin temini için gida isyerlerinin asgari teknik ve hijyenik sartlari ile gida ve gida ile temasta bulunan madde ve malzemelerin Türk gida mevzuatina uygunlugunun denetim ve kontrol hizmetleri Il Müdürlügümüzce yürütülmektedir. Gida güvenirliginin saglanmasinda kuskusuz en önemli ayaklardan biri kontrol ve denetimlerin etkin bir biçimde yürütülmesidir. Saglikli bir toplumun olusturulmasinda, halk sagligi ve hayvan sagliginin korunmasi, halkin yeterli ve güvenli gidayla beslenmesi büyük önem arz etmektedir. Bunun saglanmasi devletin en temel görevleri arasindadir. Güvenli gida üretimi için birincil üretim dâhil olmak üzere yem üretimi ve hayvanlarin yetistirilmesi, üretim ve dagitimin tüm asamalari birlikte degerlendirilmelidir. Hayvan yetistiriciliginde önemli girdilerden birisi yemdir. Saglikli hayvan ve hayvansal ürünlerin elde edilmesi, saglikli ve güvenli yemle mümkündür. Bazi hastalik etkenlerinin yemlerden hayvanlara ve hayvanlardan elde edilen ürünlerle de insanlara bulasma riski vardir Gida güvenligi açisindan; hayvan beslenmesinde kullanilan yem büyük önem tasimaktadir. Hayvanlara verilen yem maddelerinin gerek içerdigi besin ögelerinin zenginligi gerekse saglikli kosullarda üretilip üretilmedigi, hayvanlardan yetistirme sonunda alinan randimani direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle denetimleri yapilan, izlenebilirligi saglanabilen bir yemle beslenen hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünlerin insan sagligina olan etkileri kontrol altina alinmis olmaktadir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284